Säästä itsesi ja naapurisi tulipalolta – ilmoita viallisesta loisteputkesta

Loisteputkilamppu voi sytyttää tulipalon myös kerrostalossa. Muun muassa pyörä- ja häkkikellarit, pesutuvat, kuivaushuoneet tai saunojen pukuhuoneet voivat olla kerrostalopalon alkulähteitä. Taloyhtiön tilat ovat asukkaiden yhteistä omaisuutta, joten vioista kannattaa kertoa heti huoltoyhtiölle.

Taloyhtiöiden yleisissä tiloissa vilkkuvista ja päistään hehkuvista loisteputkilampuista talonmiehelle tai isännöitsijälle ilmoittaminen voi tuntua turhalta. ”Kyllä joku näitä säännöllisesti tarkistelee” tai ”joku muu varmasti ilmoittaa tästä, joten minun ei tarvitse” saattavat olla monen mielessä pyöriviä ajatuksia, kun he huomaavat jonkin vian omassa taloyhtiössään. Viallinen valaisin saattaa olla viikkoja paikallaan kasvattamassa paloriskiä.

Viallinen loisteputkilamppu voi sytyttää tulipalon, koska se lämpenee hetkessä yli 200-asteiseksi.

– Esimerkiksi puupaneelikatto kärähtää kohtalaisen nopeasti, ja jos tuli pääsee kattorakenteisiin, vahingot ovat yleensä suuret, varoittaa Ifin vahingontorjuntapäällikkö Niko Satto.

Viallinen loisteputki kannattaa vaihtaa heti uuteen. Koska taloyhtiöissä lamppujen vaihto ei ole asukkaiden hommaa, kannattaa vioista ilmoittaa heti huoltomiehelle tai isännöitsijälle.

Vanhanmallisiin loisteputkivalaisimiin kannattaa vaihtaa turvasytytin, joka estää ylikuumentumisen lampun vikaantuessa. Turvasytyttimen hinta on noin kuusi euroa.

Pikainen puhelu tai nopeasti naputeltu sähköposti voivat säästää kaikki isolta vaivalta tai onnettomuudelta. Palo- ja savuvahingot ovat aina ikäviä. Jos palo leviää laajalle ja palokunta joutuu käyttämään tuhansia litroja vettä sammutustöihin, myös vesivahingoista kärsii koko taloyhtiö.

Näin tunnistat viallisen loisteputken

  • Loisteputki vilkkuu
  • Loisteputki hehkuu päistään
  • Valaisin käryää
  • Valaisin toimii tavallisuudesta poikkeavasti

Mitä viallisessa loisteputkessa tapahtuu?

Vanhanmallinen loisteputkivalaisin, jossa on magneettinen kuristin, on vikaantuessaan vakava turvallisuusriski. Kun putki tulee tiensä päähän, perinteinen sytytin yrittää sytyttää putkea turhaan. Valaisimen komponentit voivat tällöin kuumentua erittäin nopeasti yli 200-asteisiksi ja sytyttää esimerkiksi ympäröivät rakenteet palamaan. Elektroninen turvasytytin tunnistaa putken vikatilan.

Lue lisää:

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

3.6.2016

Suomalainen uskoo olevansa pihi energiankäyttäjä

Arkiset energiaa säästävät teot ovat suomalaisten mielestä tärkeitä ilmastonmuutoksen estämiseksi ja omien kulutusmenojen pienentämiseksi. Vaikuttavuuden näkökulmasta he siirtävät vastuun tehostamistoimista mieluummin yritysten vastuulle. TNS Gallup Oy tutki suomalaisten energiansäästöasenteita Motivan pyynnöstä talvella 2016.

14.10.2015

Asuntolainan lyhentäminen ei enää voi olla ainoa keino

Suomalaisten varallisuudesta noin 70 prosenttia on kiinni asunnoissa. Aina 90-luvun lamavuosista näihin päiviin saakka asunto onkin ollut tuottoisa sijoitus hintojen noustessa tasaiseen tahtiin. Monelle suomalaisista se on sitä edelleen, mutta alueelliset erot ovat suuria ja joillakin alueilla asuntojen hinnat ovat jopa kääntyneet laskuun.

1.12.2016

Kaamoksessa ei tarvitse tinkiä valaistuksesta

Moni luulee, että valojen sammuttelu on paras keino säästää sähkölaskussa. Todellisuudessa valaistukseen kuluu vain noin 10 prosenttia kodin energiasta. Energiaa säästävään valaistukseen liittyvät huonot kokemukset ovat pitkälti energiansäästölamppujen syytä.

8.12.2021

Asumistottumuksia muuttamalla sähkölaskuissa voi säästää − Lattialämmitys voi jopa kaksinkertaistaa kulut

Sähkö on nyt niin kallista, että viimeksi yhtä korkeita hintoja nähtiin yli 10 vuotta sitten. Tiistaiaamuna hinta nousi jo 1,24 euroon kilowattitunnilta. Asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta muistuttaa Talouselämä- lehdessä, että sähkön säästämiseksi on paljon tehtävissä, jos malttaa perehtyä sähkösopimuksiin ja viilata arjen rutiineja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti