Ruotsissa satsataan energiainnovaatioihin asuntorakentamisessa

Kierrätetyt bussin akut aurinkopaneelien keräämän energian varastointiin, vähähiilinen betoni rakennuselementeissä, maalämmön käyttö kaukolämmön ohella – göteborgilainen seitsemän asuintalon rakennusprojekti satsaa ympäristöystävällisyyteen.

Göteborgissa alkoivat marraskuun alussa uuden asuinalueen rakennustyöt. Ruotsin innovatiivisimmaksi tituleeratussa Asumisoikeusyhdistys Vivan rakennusprojektissa otetaan huomioon ympäristöystävällisyys aivan uudella tavalla. 132 asunnon kokonaisuudessa tavoitteena on plusenergiarakentaminen. Projektissa panostetaan myös sosiaaliseen vastuuseen tarjoamalla kuusi asuntoa kunnallisessa asuntojonossa oleville nuorille.

Aurinkoenergia varastoidaan käytettyihin sähköbussin akkuihin

Rakennettavan kokonaisuuden, sekä kiinteistön että asuntojen, energiatarpeita tyydytetään asentamalla katoille aurinkopaneelit. Aurinkopaneelien tuottama sähkö varastoidaan käytettyihin sähköbussien akkuihin. Sähköbusseissa akkujen paino on kriittinen suhteessa kapasiteettiin ja akut vaihdetaankin uusiin, kun niiden kapasiteetti on pudonnut 70–80 prosenttiin alkuperäisestä. Rakennuksissa painon merkitys on kuitenkin vähäinen ja kierrätettyjen akkujen arvioidaan kestävän kiinteistön aurinkopaneelien tuottaman sähkön varastoinnissa 10–15 vuotta.

Rakennuksiin asennetaan 10–14 akkua, mikä tuottaa noin 200 kilowattitunnin tehon. Aurinkopaneelien tuottaman sähkön lisäksi hankkeessa suunnitellaan akkuihin varastoitavaksi myös sähköä sähköverkosta silloin, kun hinta on alhainen ja verkosta on saatavilla vihreää sähköä.

Vähähiilinen betoni rakennuselementeissä

Hankkeen rakennuselementeissä käytetään betonielementtejä, joiden valmistuksessa on käytetty huomattavasti tavallista vähemmän kalkkikivestä valmistettua klinkkeriä. Tämä vähentää huomattavasti betonin valmistusaikaisia hiilidioksidipäästöjä, toisaalta elementtien kovettuminen kestää tavanomaista kauemmin.

Ei parkkipaikkoja, vaan pyöräparkkeja

Vivan rakennushankkeen ympäristöystävällisyyttä korostaa se, että alue rakennetaan kokonaan ilman parkkipaikkoja. Niiden sijaan taloihin rakennetaan suuret pyörävarastot. Alueelle suunnitellaan niin ikään yhteistä ajoneuvokantaa, josta asukkaat voisivat vuokrata sähköautoja, polkupyöriä ja tavaroiden kuljetukseen suunniteltuja erikoispolkupyöriä tarpeidensa mukaan.

Asumisoikeusyhdistys Vivan rakennusprojektista kirjoitti Ny Teknik, lue lisää tästä, tästä ja tästä. Rakennushankkeen aloituksesta kertovan lehdistötiedotteen löydät täältä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

rakentaminen pääkaupunkiseudulla

2.6.2023

Rakentaminen vähenee voimakkaasti pääkaupunkiseudulla

Rakentamisen määrä pääkaupunkiseudulla vähenee Raklin mukaan voimakkaasti tänä vuonna. Asuntoaloitusten määrä on rajussa laskussa, mutta korjausrakentamisella on kysyntää. Rakennuskustannusten nousu hidastui kiivaan alkuvuoden jälkeen.

10.10.2023

Korjausrakentaminen ja energia esillä Kiinteistömessuilla

Kiinteistömessut järjestetään jälleen 11.–12. lokakuuta Helsingin Messukeskuksessa neljän vuoden tauon jälkeen. Kiinteistölehti on mukana messuilla REM-yritysten yhteisosastolla.

korjausrakentaminen

16.3.2023

Kiinteistöliitto Uusimaa: Asuminen ei saa enää kallistua

EU-parlamentti on hyväksynyt lakiehdotuksen, jolla tähdätään nopeisiin energiatehokkuuden parannuksiin kiinteistöissä. Valitut keinot eivät ole järkeviä, arvostelee Kiinteistöliitto Uusimaa.

hyvä sähkösopimus

6.10.2023

Hyvä sähkösopimus pelasti As Oy Nunnanmetsän hintashokilta

Rahoitus- ja hoitovastikkeiden nousu on ollut viimeisen vuoden aikana huimaa. Monet As Oy Nunnanmetsän asukkaat ovat kuitenkin selviämässä hintojen noususta ennakoitua helpommin, kun sähkön hinnan nousu jäi lyhytaikaiseksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti