Ruotsissa satsataan energiainnovaatioihin asuntorakentamisessa

Kierrätetyt bussin akut aurinkopaneelien keräämän energian varastointiin, vähähiilinen betoni rakennuselementeissä, maalämmön käyttö kaukolämmön ohella – göteborgilainen seitsemän asuintalon rakennusprojekti satsaa ympäristöystävällisyyteen.

Göteborgissa alkoivat marraskuun alussa uuden asuinalueen rakennustyöt. Ruotsin innovatiivisimmaksi tituleeratussa Asumisoikeusyhdistys Vivan rakennusprojektissa otetaan huomioon ympäristöystävällisyys aivan uudella tavalla. 132 asunnon kokonaisuudessa tavoitteena on plusenergiarakentaminen. Projektissa panostetaan myös sosiaaliseen vastuuseen tarjoamalla kuusi asuntoa kunnallisessa asuntojonossa oleville nuorille.

Aurinkoenergia varastoidaan käytettyihin sähköbussin akkuihin

Rakennettavan kokonaisuuden, sekä kiinteistön että asuntojen, energiatarpeita tyydytetään asentamalla katoille aurinkopaneelit. Aurinkopaneelien tuottama sähkö varastoidaan käytettyihin sähköbussien akkuihin. Sähköbusseissa akkujen paino on kriittinen suhteessa kapasiteettiin ja akut vaihdetaankin uusiin, kun niiden kapasiteetti on pudonnut 70–80 prosenttiin alkuperäisestä. Rakennuksissa painon merkitys on kuitenkin vähäinen ja kierrätettyjen akkujen arvioidaan kestävän kiinteistön aurinkopaneelien tuottaman sähkön varastoinnissa 10–15 vuotta.

Rakennuksiin asennetaan 10–14 akkua, mikä tuottaa noin 200 kilowattitunnin tehon. Aurinkopaneelien tuottaman sähkön lisäksi hankkeessa suunnitellaan akkuihin varastoitavaksi myös sähköä sähköverkosta silloin, kun hinta on alhainen ja verkosta on saatavilla vihreää sähköä.

Vähähiilinen betoni rakennuselementeissä

Hankkeen rakennuselementeissä käytetään betonielementtejä, joiden valmistuksessa on käytetty huomattavasti tavallista vähemmän kalkkikivestä valmistettua klinkkeriä. Tämä vähentää huomattavasti betonin valmistusaikaisia hiilidioksidipäästöjä, toisaalta elementtien kovettuminen kestää tavanomaista kauemmin.

Ei parkkipaikkoja, vaan pyöräparkkeja

Vivan rakennushankkeen ympäristöystävällisyyttä korostaa se, että alue rakennetaan kokonaan ilman parkkipaikkoja. Niiden sijaan taloihin rakennetaan suuret pyörävarastot. Alueelle suunnitellaan niin ikään yhteistä ajoneuvokantaa, josta asukkaat voisivat vuokrata sähköautoja, polkupyöriä ja tavaroiden kuljetukseen suunniteltuja erikoispolkupyöriä tarpeidensa mukaan.

Asumisoikeusyhdistys Vivan rakennusprojektista kirjoitti Ny Teknik, lue lisää tästä, tästä ja tästä. Rakennushankkeen aloituksesta kertovan lehdistötiedotteen löydät täältä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

27.3.2018

Ruotsin asuntomarkkinat putoavat vielä, mutta eivät vaikuta Suomeen, ennustaa Danske Bank

Pohjoismaiden taloudet kasvavat kaikki hyvää noin parin prosentin vauhtia. Asuntomarkkinat viilentävät Ruotsin taloutta, mutta maan asuntomarkkinoiden ongelmat eivät ole leviämässä muihin Pohjoismaihin. Danske Bankin tuoreen Nordic Outlook -katsauksen mukaan Suomen talous kasvaa samassa tahdissa Pohjoismaiden kanssa tänä ja ensi vuonna.

9.1.2020

Are kasvaa lisää Ruotsissa

Talotekniikkakonserni Are on ostanut lisää ruotsalaista talotekniikkaosaamista. Keskiviikkona Are ilmoitti ostavansa Etelä-Ruotsissa toimivan Climat80 Gruppenin, kirjoittaa Kauppalehti. Climat80 Gruppenin liikevaihto on noin 66 miljoonaa euroa ja se työllistää 400 henkeä.

14.8.2018

Suomalainen peseytyy ja rentoutuu – Saksassa ja Venäjällä saunassa hikoillaan myrkyt pois

Suomi tunnetaan saunakansana, mutta saunoa osataan muuallakin. Suomalaisen sauna- ja spa-yhtiö Harvian teettämässä kyselytutkimuksessa selvitettiin saunomistapoja Suomessa, Ruotsissa, Saksassa ja Venäjällä. Tutkimustulosten mukaan suomalaiset saunovat paljon ja perinteisesti, kun muualla maailmassa saunasta haetaan yhä useammin arjen ylellisyyttä ja uutta teknologiaa.

22.5.2018

Suomalainen pesee autoa mutta ei taloaan

Ruotsissa huoltopesu kuuluu kiinteistöjen normaaliin kunnossapitoon. Homeen pilkuttamat aidat ja likaantuneet julkisivut nakertavat monen naapuruston viihtyisyyttä. Pinnoille kertyvä lika tarjoaa kasvualustan homeitiöille ja vaurioittaa maalipintaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti