Ruotsissa satsataan energiainnovaatioihin asuntorakentamisessa

Kierrätetyt bussin akut aurinkopaneelien keräämän energian varastointiin, vähähiilinen betoni rakennuselementeissä, maalämmön käyttö kaukolämmön ohella – göteborgilainen seitsemän asuintalon rakennusprojekti satsaa ympäristöystävällisyyteen.

Göteborgissa alkoivat marraskuun alussa uuden asuinalueen rakennustyöt. Ruotsin innovatiivisimmaksi tituleeratussa Asumisoikeusyhdistys Vivan rakennusprojektissa otetaan huomioon ympäristöystävällisyys aivan uudella tavalla. 132 asunnon kokonaisuudessa tavoitteena on plusenergiarakentaminen. Projektissa panostetaan myös sosiaaliseen vastuuseen tarjoamalla kuusi asuntoa kunnallisessa asuntojonossa oleville nuorille.

Aurinkoenergia varastoidaan käytettyihin sähköbussin akkuihin

Rakennettavan kokonaisuuden, sekä kiinteistön että asuntojen, energiatarpeita tyydytetään asentamalla katoille aurinkopaneelit. Aurinkopaneelien tuottama sähkö varastoidaan käytettyihin sähköbussien akkuihin. Sähköbusseissa akkujen paino on kriittinen suhteessa kapasiteettiin ja akut vaihdetaankin uusiin, kun niiden kapasiteetti on pudonnut 70–80 prosenttiin alkuperäisestä. Rakennuksissa painon merkitys on kuitenkin vähäinen ja kierrätettyjen akkujen arvioidaan kestävän kiinteistön aurinkopaneelien tuottaman sähkön varastoinnissa 10–15 vuotta.

Rakennuksiin asennetaan 10–14 akkua, mikä tuottaa noin 200 kilowattitunnin tehon. Aurinkopaneelien tuottaman sähkön lisäksi hankkeessa suunnitellaan akkuihin varastoitavaksi myös sähköä sähköverkosta silloin, kun hinta on alhainen ja verkosta on saatavilla vihreää sähköä.

Vähähiilinen betoni rakennuselementeissä

Hankkeen rakennuselementeissä käytetään betonielementtejä, joiden valmistuksessa on käytetty huomattavasti tavallista vähemmän kalkkikivestä valmistettua klinkkeriä. Tämä vähentää huomattavasti betonin valmistusaikaisia hiilidioksidipäästöjä, toisaalta elementtien kovettuminen kestää tavanomaista kauemmin.

Ei parkkipaikkoja, vaan pyöräparkkeja

Vivan rakennushankkeen ympäristöystävällisyyttä korostaa se, että alue rakennetaan kokonaan ilman parkkipaikkoja. Niiden sijaan taloihin rakennetaan suuret pyörävarastot. Alueelle suunnitellaan niin ikään yhteistä ajoneuvokantaa, josta asukkaat voisivat vuokrata sähköautoja, polkupyöriä ja tavaroiden kuljetukseen suunniteltuja erikoispolkupyöriä tarpeidensa mukaan.

Asumisoikeusyhdistys Vivan rakennusprojektista kirjoitti Ny Teknik, lue lisää tästä, tästä ja tästä. Rakennushankkeen aloituksesta kertovan lehdistötiedotteen löydät täältä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sähköpula

14.11.2022

Sähkökatkoihin kannattaa varautua

Taloyhtiöissäkin on syytä varautua sähköpulasta johtuviin sähkökatkoihin. Tärkeintä on viestiä asukkaille toimista sähkökatkon aikana. Sähköpulaa voi torjua säästämällä sähköä.

23.12.2021

Paljonko jouluna kuluu sähköä?

Joulun aika ei näy sähkön kulutushuippuina, niin kuin ennen vanhaan, koska tavat ovat muuttuneet. Kaikille samanlaista joulunviettotapaa ei enää ole. Monelle todellinen joulu alkaa edelleen siitä, kun saa valvoa aaton vastaisen yön kinkun paistumista uunissa.

4.1.2022

Sähköyhtiö irtisanoi sähkön hinnannousulta suojaavan sopimuksen

Turku Energia ilmoitti sähköpostitse taloyhtiölle, että uusi ja selvästi kalliimpi sopimustyyppi pitää valita alle kahdessa viikossa. Taloyhtiön puheenjohtaja uskoo, että kyseessä on yleistyvä, vastikkeita nostava ilmiö. − Taloyhtiön maksaman sähkön hinta nousisi kerralla lähes 70 prosenttia.

8.2.2022

Sähkön hintoihin odotetaan turbulenssia ensi talvenakin

Lämmitys kuluttaa eniten energiaa suomalaiskodeissa. Viimeistään tämä talvi on osoittanut, että suhdanteet sähkömarkkinoilla ovat herkkiä. Sähkön tukkuhinta määräytyy pohjoismaisessa Nord Pool -sähköpörssissä, ja maakohtaiset hintaerot johtuvat siirtokapasiteetin pullonkauloista maiden välillä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti