Rakennusliitto kimmastui Hämeenlinnan junavuorojen lopettamisesta

Rakennusliitto pitää vastuuttomana VR:n päätöstä, jonka mukaan useat kaukojunat eivät enää pysähdy Hämeenlinnassa.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi sanoo, että päätös on monella tavalla kohtuuton, vaarallinen ja tuhoisa.

– Jos päätös jää voimaan, on vakavasti harkittava raideliikenteen avaamista nopeasti kilpailulle.

VR:n johtoryhmä päätti viime keväänä, että 29 kaukojunaa ajaa Hämeenlinnan ohitse pysähtymättä.

– VR:n johdon päätös merkitsee sitä, että Hämeenlinnan seutu tipahtaa myönteisestä raideliikenteen varaan rakentuvasta työssäkäynnistä pois. Se voi merkitä sitä, että asuminen siellä vaikeutuu, rakentaminen vähenee, asuntojen hinnat tipahtavat ja seutukunta näivettyy. Samalla paine pääkaupunkiseudun asuntoihin kasvaa entisestään. Tämä kaikki vain kolmen minuutin tähden. Sen verran kestää junan pysähtyminen Hämeenlinnassa, Harjuniemi sanoo.

Harjuniemen mukaan VR pakottaa nyt sadat ja jopa tuhannet Tampereella tai Helsingissä työssä käyvät hämeenlinnalaiset suhaamaan autolla ja kuormittamaan näin lisää ympäristöä.

Harjuniemi ihmettelee, miten yhden yhtiön johtoryhmällä voi olla valta ohjata näin ratkaisevasti koko Etelä-Suomen alueellista kehitystä.

– Tuhannet perheet ovat rakentaneet elämänsä sen varaan, että Hämeenlinnasta käsin voi käydä työssä rautateitse työssä esimerkiksi Helsingissä tai Tampereella. Nyt VR:n johtoryhmä päättää yhtäkkiä toisin aivan heppoisin perustein ja ylimielisesti.

Harjuniemen mukaan koko seutukunnan ahdinko on sen verran suuri, että se saa harkitsemaan VR:n tilalle muita ratkaisuja.

– Jos tämän kaltainen asukkaista piittaamaton vallankäyttö jatkuu, kannattaa harkita raideliikenteen kilpailun avaamista nopeasti.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiö hallitus

26.5.2023

Kuukauden kasvo: Taloyhtiö olemme me

Taloyhtiöiden hallituksiin tarvitaan kokemusta edustavien senioreiden lisäksi uusia näkökulmia tuovia nuoria osakkaita. Hallitukseen haluavalle riittää, kun on kiinnostunut taloyhtiön asioista ja seuraa asuntopolitiikkaa ja taloutta.

13.6.2023

Jäähdytä järkevästi hellepäivinä

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva varoittaa liiallisesta jäähdyttämisestä hellepäivinä. Lämpötila on helteellä järkevämpää pitää lähempänä 25:tä kuin 21:tä astetta. Sisälämpötilaa voi viilentää myös muilla keinoin kuin koneellisesti jäähdyttämällä.

haitalliset vieraslajit

3.8.2023

Vielä ehtii torjumaan haitallisia vieraslajeja

Vielä ehtii tämän kesän aikana torjumaan haitallisia vieraslajeja, kertoo Etelä-Savon ELY-keskus. Suomessa yleisiä haitallisia vieraslajeja ovat muun muassa lupiini, jättipalsami ja jättiputket. Torjuntaa kannattaa tehdä yhdessä esimerkiksi talkooporukalla.

sähköautonlataushanke

10.3.2023

Sähköautonlataushanke sai vauhtia avustuksesta

Helsingissä 29 taloyhtiötä hankki viiden autohallin yhteensä 845 autopaikkaan sähköautojen latausmahdollisuudet. ARAn avustus auttoi kustannusten kattamisessa. Nyt latauslaitteita on jo 200 autopaikassa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti