Poistoilmaventtiili puhtaaksi

Toimiva ilmanvaihto vaikuttaa asumismukavuuteen ja -terveyteen. Yleensä on helppo huomata, jos asunnon ilmanvaihto ei toimi oikein. Asunnon ilma saattaa tuntua tunkkaiselta. Toimiva ilmanvaihto edistää myös kosteiden tilojen kuivumista.

Huoneistossa on yleensä kahdenlaisia venttiilejä, poistoilmaventtiileitä, jotka sijaitsevat yleensä keittiössä ja kylpyhuoneessa ja tuloilmaventtiileitä, joita tulisi olla huoneissa joissa oleskellaan. Tuloilmaventtiilejä kutsutaan korvausilmaventtiileiksi, ulkoilmaventtiileiksi tai raitisilmaventtiileiksi. Uuden kunnossapitovastuutulkinnan mukaan taloyhtiö huolehtii jatkossa tuloilmaventtiilien suodattimien vaihdosta. Osakkaan/asukkaan vastuulla on poistoilmaventtiilin puhdistaminen edelleenkin.

Poistoilmaventtiilin puhdistus

Rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmä voi olla painovoimainen tai koneellinen. Poistoilmaventtiilit toimivat hieman eri tavoin koneellisessa ja painovoimaisessa ilmanvaihdossa.

Poistoilmaventtiilit tulee puhdistaa säännöllisesti. Likainen venttiili toimii huonosti, mikä heikentää ilmanvaihtoa ja sisäilman laatua. Puhdista poistoilmaventtiilit, kun niihin on kertynyt silmin havaittavaa likaa. Puhdistustarve on hyvä tarkastaa 2-4 kertaa vuodessa.

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa poistoilmaventtiilin lautanen irroitetaan ja puhdistetaan vedellä ja miedolla pesuaineella.

Koneellisen ilmanvaihdon poistoilmaventtiili pyyhitään joko paikoillaan tai irrotetaan puhdistamista varten kokonaan.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

4.11.2021

Korvausilmaventtiilit puuttuvat miljoonasta suomalaisesta kodista

Syksyn koittaessa kodin lämpö halutaan varmistaa keinolla millä hyvänsä. Jos ilmanvaihto ei toimi toivotulla tavalla, ihmiset kokevat vetoa ilmanvaihtokanavista. Asiaa saatetaan lähteä ratkaisemaan konsteilla, joissa ei ole järjen häivää, kertoo Suomen Terveysilma tiedotteessaan.

syystalkoissa

20.9.2022

Tee ainakin nämä asiat taloyhtiön syystalkoissa

Syystalkoissa haravointi saa jäädä vähemmälle, sillä lehdet tekevät hyvää maaperälle. Talveen voi sen sijaan valmistautua suojaamalla kasvit verkoilla ja aurauskepeillä. Syksy on myös hyvää istutusaikaa.

25.1.2022

Näin sijoitusammattilainen analysoi taloyhtiön tilan nopeasti

Sijoitusammattilainen Miika Vuorensola kertoo sijoituskohteita analysoidessaan käyvänsä kohteet mielessäni ikään kuin suppilon läpi. Tämä mahdollistaa isomman määrän analysoinnin pienemmällä vaivalla. − Minulla on jonkinlainen käsitys oman markkina-alueeni hinnoista, joten hinta suhteessa asunnon sijaintiin, kokoon ja kuntoon on ensimmäinen kriteeri millä karsin ison osan Etuoven hakuvahdin linkeistä.

6.5.2022

Riittävästä ilmanvaihdosta syytä huolehtia: Viisi vinkkiä allergiakauteen

Katupöly- ja siitepölykausi ovat alkaneet eteläisimmässä Suomessa, ja syksyyn asti kestävä kausi kiusaa monia allergisia. Aina edes sisätiloissa pysytteleminen ei auta, sillä allergeenihiukkaset kulkevat helposti sisätiloihin, jos niitä ei osaa ottaa ilmanvaihdossa huomioon. Talotekniikkayritys Aren rakennusterveysasiantuntija Antti Alanko antaa viisi vinkkiä, jotka saattavat helpottaa allergisen elämää.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti