Pallografiittirautaisilla viemäriputkilla lyhyt käyttöikä

Viime aikoina on ilmennyt yhä useampia tapauksia, joissa valurautaviemärit ovat syöpyneet puhki. Puhkisyöpymistä on tapahtunut syövyttävissä oloissa jopa kahdessa vuodessa. Lvi-kortin mukaan valurautaisten viemärien käyttöikä on 50 vuotta, kirjoittaa Rakennuslehti.

Putkisukitukseen erikoistuneen Quattro Liningin toimitusjohtaja Antti Hukkasen mukaan asennustekniikka on osa ongelmaa. Jos putken päitä katkaisukohdista ei pinnoiteta oikein, kosteus pääsee pinnoitteen ja raudan väliin. Rapautuminen liitoskohdassa, haarakappaleissa ja mutkissa on kriittistä.

Viemäriputkien käyttöikään vaikuttavat monet tekijät; vedenlaatu, odottamattomat lämpötilat, heikko tuuletus, sähkökemiallinen korroosio, aineiden liukeneminen, mikrobit, vanheneminen ja mekaaninen rasitus.

Heikomman laadun perusviemäriputkissa, joissa sisäpuolinen pinnoite on ohut, voi ruostetta näkyä jopa putken keskellä, Antti Hukkanen kertoo. Erityistä huolta aiheuttaa katkaisupintojen vajaaksi jäävä käsittely. Hukkasen mukaan urakoitsijoiden täytyy hankkia putkisalkojen katkaisupinnoitteen käsittelyaine erikseen, ja sen käsittelyssä on otettava huomioon työturvallisuus. Työprosessin monimutkaisuuden vuoksi erityistä työturvallisuutta vaativa käsittely voi jäädä vajaaksi tai tekemättä kokonaan.

Myös viemärien käyttö vaatii huolellisuutta. Jos viemäriin huuhdellaan lähes kaikki, käyttöikä lyhenee. Näin on erityisesti ammattikeittiöissä.

Lue lisää Rakennuslehdestä

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.6.2020

Lähes puolet taloyhtiöistä kohdannut lyhytaikaiseen vuokraukseen liittyviä haasteita

Lähes puolet taloyhtiöistä on kohdannut lyhytaikaiseen vuokraustoimintaan, kuten Airbnb-vuokraukseen liittyviä haasteita. Tyypillisimmillään haasteet ovat liittyneet meluun, jätteiden lajitteluun ja yleiseen turvallisuuteen. Myös avaimiin ja lukitukseen sekä vesimaksuihin liittyvät haasteet ovat nousseet esiin lyhytaikaisen vuokraustoiminnan yhteydessä.

17.10.2018

Kaupungin vuokra-asuntoja aletaan vuokrata myös lyhytaikaiseen asunnontarpeeseen Helsingissä

Lokakuusta lähtien Helsingin kaupungilta voi hakea asuntoa myös lyhytaikaiseen tilapäiseen asunnontarpeeseen, joka kestää 2–5 kuukautta. Vuokrattavat asunnot ovat Helsingin kaupungin asunnot Oy:n (Heka) taloista ja ne vuokrataan kalustamattomina. Väistöasunnoksi putkiremontin takia tai työharjoittelua tekeville Asuntoja vuokrataan heille, jotka todistettavasti tarvitsevat asuntoa vain lyhytaikaisesti.

8.6.2021

Lyhytaikainen vuokraus vie oikeuden oman asunnon verovapaaseen myyntiin

Oman asunnon lyhytaikainenkin vuokraus katkaisee kahden vuoden yhtäjaksoisen asumisajan, linjasi korkein hallinto-oikeus (KHO) maanantaina antamassaan päätöksessä. Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen pitää linjausta merkittävänä, sillä se vaikuttaa verotukseen asuntoa myytäessä. Omistamassaan asunnossa pitää asua vähintään kaksi vuotta yhtäjaksoisesti, jotta asunnon saa myydä ilman, että myyjän tarvitsee maksaa luovutusvoittoveroa.

Lyhytaikainen vuokraustoiminta

18.5.2022

Voiko lyhytaikaiseen vuokraustoimintaan puuttua taloyhtiössä?

Lyhytaikainen vuokraustoiminta, esimerkiksi AirBnB, jakaa mielipiteitä taloyhtiöissä. Toimintaan koetaan liittyvän monia haasteita ja taloyhtiöiden hallituksen ja isännöitsijän halutaan puuttuvan asiaan. Heihin kohdistuu painetta myös toisesta suunnasta, viranomaisilta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti