Pakkasilla kodin energiankulutus nousee – näillä yllättävillä vinkeillä säästät energiaa

Vuoden pimein ja kylmin aika on alkamassa. Kotitalouksisen vuodessa käyttämästä energiasta suurin osa kulutetaan seuraavan neljän kuukauden aikana. Jo yhden asteen lämpötilan pienennys vaikuttaa huomattavasti energiankulutukseen. Myös kodin sisustuksella ja huoneiden sijoittelulla on merkitystä – ja kodin yllättävä energiasyöppö voi olla miehen oma tila ”mancave”.

Näillä helpoilla vinkeillä säästät energiaa ilman, että kodissa täytyy hytistä:

 Paksut tekstiilit pitävät kodin lämpimänä

Ilman kylmetessä ikkunoiden ja ovien tiivisteet kannattaa tarkistaa. Lattian pinnassa tuntuva veto houkuttelee herkästi nostamaan asunnon lämpötilaa. Patterien säätämisestä ei kuitenkaan ole apua, jos tiivisteet falskaavat. Ikkunoiden tiivistämisen lisäksi kylmän ilman vetoa voi vähentää vaihtamalla kesäverhot paksumpiin talviverhoihin ja kevyet matot esimerkiksi villamattoihin. Huom! Mikäli tilassa on lattialämmitys, mattoja ei saisi olla ollenkaan, sillä ne vähentävät lämmön kulkeutumista oikeaan suuntaan eli ylöspäin.

 Sijoita suosittu oleskelutila keskelle kotia

Myös huoneiden ja huonekalujen sijoittelu vaikuttaa sähkönkulutukseen. Tilat, joissa oleskellaan eniten ja joissa lämmöntarve on suurta, kannattaa sijoittaa keskelle taloa. Tällöin lämpö ei kulkeudu suoraan ulos kodista vaan kohti reunahuoneita. Pidä istumiseen tai oleiluun otollinen lämpötila vain siihen tarkoitetussa tilassa – muihin huoneisiin riittää matalampikin lämpötila.

Älä peitä pattereita

Pattereiden peittäminen verhoilla tai kalusteilla kasvattaa energiankulutusta. Patterin eteen sijoitettu sohva ohjaa sen tuottaman lämmön huoneilman sijaan talon rakenteisiin, joiden kautta se kulkeutuu ulos.

”Mancaven” paikalla on merkitystä

Miehen oma tila – niin sanottu mancave – löytyy tyypillisesti vintistä tai autotallista. Lämmityksen kannalta ratkaisu on huono: puolilämpimään tilaan sijoitetun miesluolan lämmittäminen vaatii talvisin paljon energiaa, ja samalla sen perusvarustukseen kuuluvien elektronisten laitteiden tuottama lämpö menee hukkaan. Mancave kannattaa sijoittaa eristävien seinien sisäpuolelle, esimerkiksi kodin alakertaan.

Sulje lemmikkien luukut talveksi

Kesän aikana kodin lemmikkieläimet ovat saattaneet tottua aukinaisiin oviin ja ikkunoihin, joista on kiva kulkea ja kurkistella ulos. Eläinten takia auki pidettävistä luukuista voi tulla yllättäviä energiasyöppöjä talven aikana. Ne kannattaakin sulkea jo hyvissä ajoin ennen kylmiä kuukausia, jotta Musteille ja Mirreille jää aikaa uusien kulkureittien muodostamiseen.

Kylpyhuone voi olla yllättävä energiasyöppö

Kylpyhuoneen lattialämmitystä on tärkeää käyttää oikein. Kun tila kastuu, esimerkiksi suihkun aikana lattialämmitys kannattaa kääntää täysille, jotta se varmasti kytkeytyy päälle ja poistaa kosteutta tehokkaasti. Lattialämmitys on muistettava palauttaa takaisin pienempään lämpötilaan tilan kuivettua, jolloin termostaatti säätelee automaattisesti lattialämmitystä päälle ja pois lämpötilan mukaan.  Lattialämmityksen voi myös kääntää kokonaan pois päältä sen jälkeen, kun tila on kuivunut, jos tilaa lämmittää esimerkiksi patteri. Jos lattialämmitystä pitää päällä, kannattaa rullata matto pois lattialta ja pitää ovi suljettuna. Jos ovi jää auki, märkätilan lattialämmitys lämmittää muutakin asuntoa ja kasvattaa sähkölaskua.

Lämmittele saunassa – älä suihkussa

Saunan lämpö sitoutuu talon rakenteisiin – suihkun veteen sitoutunut lämpö valuu puolestaan viemärin kautta rakennuksen ulkopuolelle. Sauna lämmittää myös saunojaa pidempään.

Vinkit antoi Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.9.2022

Näin säästät energiaa terveydestä tinkimättä

Energiansäästö kannattaa, mutta väärissä paikoissa säästäminen voi koitua haitaksi terveydelle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijat kokosivat yhteen energiansäästövinkit, joiden avulla energiankulutusta voi pienentää ilman, että asukkaiden terveys tai kiinteistön kunto kärsii.

1.4.2022

Asuminen vaikuttaa suomalaisten hiilijalanjälkeen enemmän kuin ruoka

EU:n tavoitteena on vähentää päästöjä vuoteen 2030 mennessä 55 prosenttia. Suomen tavoite on olla hiilineutraali jo vuonna 2035, mutta EU:n vasta vuonna 2050. Merkittävä päästöjen vähentäminen tapahtuu asumisessa.

25.1.2022

Näin säästät sähköä

Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski muistuttaa muun muassa Etelä-Suomen Sanomissa julkaistussa artikkelissa, että kaikki kodit ovat erilaisia ja siksi niissä on erilaisia tapoja, joilla voi vaikuttaa sähkölaskunsa suuruuteen. Kunkin laitteen kohdalla säästö voi olla pientä, mutta niistä saatava yhteisvaikutus voi olla suuri. Ahkerassa käytössä oleva sähkökiuas vie rutkasti energiaa.

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti