Pakkasilla kodin energiankulutus nousee – näillä yllättävillä vinkeillä säästät energiaa

Vuoden pimein ja kylmin aika on alkamassa. Kotitalouksisen vuodessa käyttämästä energiasta suurin osa kulutetaan seuraavan neljän kuukauden aikana. Jo yhden asteen lämpötilan pienennys vaikuttaa huomattavasti energiankulutukseen. Myös kodin sisustuksella ja huoneiden sijoittelulla on merkitystä – ja kodin yllättävä energiasyöppö voi olla miehen oma tila ”mancave”.

Näillä helpoilla vinkeillä säästät energiaa ilman, että kodissa täytyy hytistä:

 Paksut tekstiilit pitävät kodin lämpimänä

Ilman kylmetessä ikkunoiden ja ovien tiivisteet kannattaa tarkistaa. Lattian pinnassa tuntuva veto houkuttelee herkästi nostamaan asunnon lämpötilaa. Patterien säätämisestä ei kuitenkaan ole apua, jos tiivisteet falskaavat. Ikkunoiden tiivistämisen lisäksi kylmän ilman vetoa voi vähentää vaihtamalla kesäverhot paksumpiin talviverhoihin ja kevyet matot esimerkiksi villamattoihin. Huom! Mikäli tilassa on lattialämmitys, mattoja ei saisi olla ollenkaan, sillä ne vähentävät lämmön kulkeutumista oikeaan suuntaan eli ylöspäin.

 Sijoita suosittu oleskelutila keskelle kotia

Myös huoneiden ja huonekalujen sijoittelu vaikuttaa sähkönkulutukseen. Tilat, joissa oleskellaan eniten ja joissa lämmöntarve on suurta, kannattaa sijoittaa keskelle taloa. Tällöin lämpö ei kulkeudu suoraan ulos kodista vaan kohti reunahuoneita. Pidä istumiseen tai oleiluun otollinen lämpötila vain siihen tarkoitetussa tilassa – muihin huoneisiin riittää matalampikin lämpötila.

Älä peitä pattereita

Pattereiden peittäminen verhoilla tai kalusteilla kasvattaa energiankulutusta. Patterin eteen sijoitettu sohva ohjaa sen tuottaman lämmön huoneilman sijaan talon rakenteisiin, joiden kautta se kulkeutuu ulos.

”Mancaven” paikalla on merkitystä

Miehen oma tila – niin sanottu mancave – löytyy tyypillisesti vintistä tai autotallista. Lämmityksen kannalta ratkaisu on huono: puolilämpimään tilaan sijoitetun miesluolan lämmittäminen vaatii talvisin paljon energiaa, ja samalla sen perusvarustukseen kuuluvien elektronisten laitteiden tuottama lämpö menee hukkaan. Mancave kannattaa sijoittaa eristävien seinien sisäpuolelle, esimerkiksi kodin alakertaan.

Sulje lemmikkien luukut talveksi

Kesän aikana kodin lemmikkieläimet ovat saattaneet tottua aukinaisiin oviin ja ikkunoihin, joista on kiva kulkea ja kurkistella ulos. Eläinten takia auki pidettävistä luukuista voi tulla yllättäviä energiasyöppöjä talven aikana. Ne kannattaakin sulkea jo hyvissä ajoin ennen kylmiä kuukausia, jotta Musteille ja Mirreille jää aikaa uusien kulkureittien muodostamiseen.

Kylpyhuone voi olla yllättävä energiasyöppö

Kylpyhuoneen lattialämmitystä on tärkeää käyttää oikein. Kun tila kastuu, esimerkiksi suihkun aikana lattialämmitys kannattaa kääntää täysille, jotta se varmasti kytkeytyy päälle ja poistaa kosteutta tehokkaasti. Lattialämmitys on muistettava palauttaa takaisin pienempään lämpötilaan tilan kuivettua, jolloin termostaatti säätelee automaattisesti lattialämmitystä päälle ja pois lämpötilan mukaan.  Lattialämmityksen voi myös kääntää kokonaan pois päältä sen jälkeen, kun tila on kuivunut, jos tilaa lämmittää esimerkiksi patteri. Jos lattialämmitystä pitää päällä, kannattaa rullata matto pois lattialta ja pitää ovi suljettuna. Jos ovi jää auki, märkätilan lattialämmitys lämmittää muutakin asuntoa ja kasvattaa sähkölaskua.

Lämmittele saunassa – älä suihkussa

Saunan lämpö sitoutuu talon rakenteisiin – suihkun veteen sitoutunut lämpö valuu puolestaan viemärin kautta rakennuksen ulkopuolelle. Sauna lämmittää myös saunojaa pidempään.

Vinkit antoi Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

14.11.2014

Asumisen energiankulutus laski vuonna 2013

Asumisen energiankulutus laski kuusi prosenttia vuonna 2013. Asumiseen, eli asuinrakennusten lämmitykseen ja kotitalouslaitteisiin, kului energiaa 63 427 gigawattituntia (GWh). Lämpimän sään seurauksena asuinrakennusten lämmitysenergian kulutus laski kuusi prosenttia.

23.11.2015

Asumisen energiankulutus edellisvuoden tasolla vuonna 2014

Asumiseen, eli asuinrakennusten lämmitykseen ja kotitalouslaitteisiin, kului energiaa 64 terawattituntia (TWh) vuonna 2014. Kulutus oli samalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Lämpimän kesän ja kylmän tammikuun seurauksena lämmitysenergian kulutus pysyi lähellä edellisvuoden tasoa, kasvaen vajaan puoli prosenttia.

13.8.2018

Kodin paloturvallisuus on tärkeää suomalaisille

Kodin turvallisuuden ykkösasia suomalaisille on paloturvallisuus. Alkusammutusvälineet puuttuvat kuitenkin monista kodeista, paljastaa Sector Alarmin teettämä kyselytutkimus, joka kartoitti suomalaiskotien turvallisuustapoja. Paloilmaisimet, oma huolellisuus ja hyvät lukot ovat kärjessä kyselytutkimuksessa, jossa selvitettiin, miten suomalaiset huolehtivat kotinsa turvallisuudesta.

17.11.2017

Kylmä sää nosti asumisen energiankulutusta vuonna 2016

Asumiseen kului 66 terawattituntia (TWh) energiaa vuonna 2016. Kulutus kasvoi kahdeksan prosenttia edellisestä vuodesta. Vuosi 2016 oli selvästi kylmempi kuin vuosi 2015, vaikka vuoden lämmitystarve oli edelleen pitkän aikavälin lämmitystarvetta matalampi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti