Osakkaan muutostöiden kustannuksista osan voi maksaa taloyhtiö

Asunto-osakeyhtiölain pääperiaate on, että osakkeenomistajan muutostöiden aiheuttamista kustannuksista vastaa yksin muutostyötä suorittava osakkeenomistaja. Tästä on kuitenkin joitain poikkeuksia.

Osakkeenomistajan muutostöitä koskevat tarkat menettelysäännökset tulivat lakiin viimeisimmässä asunto-osakeyhtiölain kokonaisuudistuksessa 1.7.2010. Tuolloin lakiin tulivat säännökset muun muassa muutostyöilmoituksen kirjallisesta muotovaatimuksesta, muutostyöilmoituksen käsittelystä ja yhtiön kannan ja mahdollisten ehtojen ilmoittamisesta koskien muutostyötä. Laissa todetaan myös ilmoitusmenettelyyn liittyvästä kuluvastuusta nimenomaisesti: ”Osakkeenomistaja vastaa muutostyöilmoituksen käsittelystä aiheutuvista tarpeellisista ja kohtuullisista kuluista”.

Koska osakkeenomistajan kuluvastuu lain säännösten nojalta näyttää varsin laajalta, kannettiin lain muutoksen yhteydessä huolta siitä, etteivät osakkaan remontti-ilmoitusten käsittely- ja selvittelykustannukset nousisi kohtuuttoman korkeaksi.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

ilmastoviisas taloyhtiö

12.9.2022

Ilmastoviisautta taloyhtiöille

Suomen Kiinteistöliitto on käynnistänyt Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueen, jossa vieraillaan yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen. Kiertueella keskustellaan taloyhtiöiden kanssa ja kartoitetaan yhdessä parhaita ilmastoviisaita tekoja asumisessa.

energiatarkastus

29.7.2022

Helppo energiatarkastus taloyhtiöiden apuna

Kiinteistöjen energiatehokkuudella on iso merkitys ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja taloyhtiön taloudessa. Energiatehokkuus parantaa myös asumisen laatua. Energiatehokkuuden parantaminen kannattaa aloittaa helpolla ja kustannustehokkaalla energiatarkastuksella.