Osakasrakenne voi olla taloyhtiölle riski

riski

Pankit ovat kiristäneet kriteerejään taloyhtiölainoissa, ja niiden riskiarviot lähestyvät jo normaalia yritysrahoitusta. Taloyhtiöissä hallituksen ja isännöitsijän on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota talousriskien hallintaan ja yhtiön pidemmän aikavälin maksukykyyn. Totisimman paikan edessä ovat taloyhtiöt, jotka ikääntyvät osakkaidensa mukana.

Taloyhtiöiden kielteiset lainapäätökset tai konkurssit kuulostivat vielä muutama vuosi sitten lähes mahdottomilta, mutta viime aikoina niistä on saatu yhä enemmän esimerkkejä. Ennuste onkin, että taloyhtiöitä nähdään maksukyvyttömyyslistauksissa kasaantuneen korjausvelan, kohonneiden asumiskustannusten ja nousevien korkojen myötä kiihtyvää tahtia.

Muuttotappiopaikkakunnilla taloyhtiöiden tilannetta synkistää entisestään osakkaiden ikärakenne. Valtaosa asukasomistajista voi olla eläkeläisiä, joilla on rajalliset taloudelliset resurssit maksaa pitkiä taloyhtiölainoja tai ottaa remonttilaina tarvittaessa kokonaan omiin nimiinsä.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

paloturvallisuusriskit

7.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Nyt on aika tarkastaa taloyhtiön paloturvallisuusriskit

Hyvin varautunut taloyhtiö arvioi riskejä säännöllisesti, suorittaa toimenpiteitä riskien pienentämiseksi sekä viestii asukkaille pelastus- ja turvallisuusohjeista. Erityisen tärkeää on pitää pelastussuunnitelma ajan tasalla.

Safetum

pelastussuunnitelma

27.11.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.

muuttuva ilmasto

5.4.2023

Muuttuva ilmasto lisää homehtumisriskiä

Suurin osa Suomessa yleisesti käytössä olevista ulkoseinärakenteista pärjää myös muuttuvassa ilmastossa. Ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat ilmiöt, kuten viistosateet, lisäävät kuitenkin ulkoseinien homehtumisriskiä.

senioritalo

23.3.2023

Senioritalo taistelee tulvia vastaan

As Oy Kangasalan Hopeaharju koki toissa kesänä mittavat tulvavahingot, kun vesi nousi sen varastotiloihin. Taloyhtiön hallitus alkoi etsiä ratkaisuja, joilla tulvat saataisiin estettyä tulevaisuudessa. Kaupunkitulvat tulevat lisääntymään ilmastonmuutoksen ja maa-alueiden asfaltoinnin myötä.

Tähtiartikkeli

Tilaajille