Osakas haluaa käyttää kellaritilaa asuintilana

Lähtötilanne

Taloyhtiön yhtiöjärjestyksen mukaan kunkin huoneiston hallintaan kuuluu kellarissa sijaitseva askartelutila.

Osakas ottaa yhteyttä taloyhtiöön, koska kellaritilan ilmanvaihdossa on ongelmia. Hän haluaisi majoittaa satunnaisia vieraitaan askartelutilassa, mutta tilan heikon ilmanvaihdon vuoksi tämä ei ole mahdollista. Osakkaan johtopäätös on, ettei tilaa voi käyttää sen käyttötarkoituksen mukaiseen käyttöön.

Ratkaisu

Aluksi on syytä käydä läpi huoneistojen käyttötarkoitus. Askartelutilaksi merkitty tila ei välttämättä täytä asumisen kriteerejä, eikä taloyhtiöltä voida tällöin vaatia tilan kunnostamista muuhun tarkoitukseen kuin askartelutilaksi.

Pelkkä askartelutila käyttötarkoituksena ei vielä kerro esimerkiksi sitä, onko kyseessä lämmin vai kylmä tila. Tilan käyttötarkoitusta, kunnossapitovastuuta ja perustasoa arvioitaessa on epäselvissä tilanteissa käytävä läpi myös rakennusvalvonnalta saadun luvan sisältö eli millaiseksi tila on alun perin tarkoitettu ja mille rakennuslupa on annettu.

Lue koko esimerkkitapaus Taloyhtiön vastuunjako -verkkopalvelusta.

VASTUUNJAKO.FI

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kylpyhuoneremontti

17.5.2022

Osakas kustantaa kylpyhuoneen pintaremontin

Osakkaalla on oikeus tehdä huoneistossaan esimerkiksi kylpyhuoneremontti niin halutessaan. Kun kyse on pintaremontista, hän on itse vastuussa remontin kuluista. Eri asia on, jos kylpyhuoneesta paljastuu remontin yhteydessä vesivahinko.

osakas muutostöitä

30.1.2023

Osakas tekee muutostöitä ilman lupaa, mitä tehdä?

Osakkaalla on laaja muutostyöoikeus hallitsemassaan huoneistossa. Muutostöistä tulee kuitenkin tehdä ilmoitus hallitukselle tai isännöitsijälle, jos muutostyö vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan omistamaan kiinteistön osaan. Mitä tehdä jos osakas aloittaa muutostyöt ilman ilmoitusta?

Tilaajille

vesimaksut

31.10.2022

Miten puuttua maksamattomiin vesimaksuihin?

Osakkeenomistaja on velvollinen maksamaan vesimaksua yhtiöjärjestykseen kirjatun vastikeperusteen mukaisesti. Vedestä aiheutuneet kustannukset voidaan kattaa myös hoitovastikkeella. Jos osakas ei maksa vesimaksuja, taloyhtiö voi puuttua asiaan.

Tilaajille

talkoot

17.5.2022

Ota nämä asiat huomioon kevättalkoissa

Keväällä on aika kunnostaa ja laittaa kesäkuntoon pihat. Kevättalkoisiin liittyy monia lain näkökulmasta huomionarvoisia seikkoja: kuka pihojen kunnossapidosta vastaa, miten osakkaat saadaan osallistumaan talkoisiin ja miten urakoista sovitaan selkeästi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti