Osakas haluaa käyttää kellaritilaa asuintilana

Lähtötilanne

Taloyhtiön yhtiöjärjestyksen mukaan kunkin huoneiston hallintaan kuuluu kellarissa sijaitseva askartelutila.

Osakas ottaa yhteyttä taloyhtiöön, koska kellaritilan ilmanvaihdossa on ongelmia. Hän haluaisi majoittaa satunnaisia vieraitaan askartelutilassa, mutta tilan heikon ilmanvaihdon vuoksi tämä ei ole mahdollista. Osakkaan johtopäätös on, ettei tilaa voi käyttää sen käyttötarkoituksen mukaiseen käyttöön.

Ratkaisu

Aluksi on syytä käydä läpi huoneistojen käyttötarkoitus. Askartelutilaksi merkitty tila ei välttämättä täytä asumisen kriteerejä, eikä taloyhtiöltä voida tällöin vaatia tilan kunnostamista muuhun tarkoitukseen kuin askartelutilaksi.

Pelkkä askartelutila käyttötarkoituksena ei vielä kerro esimerkiksi sitä, onko kyseessä lämmin vai kylmä tila. Tilan käyttötarkoitusta, kunnossapitovastuuta ja perustasoa arvioitaessa on epäselvissä tilanteissa käytävä läpi myös rakennusvalvonnalta saadun luvan sisältö eli millaiseksi tila on alun perin tarkoitettu ja mille rakennuslupa on annettu.

Lue koko esimerkkitapaus Taloyhtiön vastuunjako -verkkopalvelusta.

VASTUUNJAKO.FI

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kylpyhuoneremontti

17.5.2022

Osakas kustantaa kylpyhuoneen pintaremontin

Osakkaalla on oikeus tehdä huoneistossaan esimerkiksi kylpyhuoneremontti niin halutessaan. Kun kyse on pintaremontista, hän on itse vastuussa remontin kuluista. Eri asia on, jos kylpyhuoneesta paljastuu remontin yhteydessä vesivahinko.

talkoot

17.5.2022

Ota nämä asiat huomioon kevättalkoissa

Keväällä on aika kunnostaa ja laittaa kesäkuntoon pihat. Kevättalkoisiin liittyy monia lain näkökulmasta huomionarvoisia seikkoja: kuka pihojen kunnossapidosta vastaa, miten osakkaat saadaan osallistumaan talkoisiin ja miten urakoista sovitaan selkeästi.

nestekaasulämmitin

15.9.2022

Huolellisuutta nestekaasulämmittimien käyttöön

Suomalaiset ovat alkaneet hankkia talven varalle lisälämmittimiksi nestekaasulämmittimiä. Tukes ja SPEK muistuttavat, että kaasulaitteet täytyy huoltaa ja niitä täytyy käyttää oikein, jotta palo- ja häkävaaralta vältytään.

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Miten taloyhtiön korjaushankkeen viestinnässä onnistutaan?

Laajat korjaushankkeet ovat taloyhtiöille suuria taloudellisia satsauksia, jotka vaikuttavat suuresti myös asukkaiden jokapäiväiseen elämään. Mikäli korjaushankkeen viestintä on hoidettu huonosti, ei tarvittava tieto tavoita asianomaisia ja koko hankkeesta jää helposti huono kuva. Kuinka iso rooli ammattilaisilla on viestinnässä?

Raksystems

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti