Olisiko sinun aika jo pyytää sähköasentaja kytkemään äitisi liesi pois päältä?

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kannustaa ikääntyvien omaisia miettimään, onko oma vanhempi enää ruuanlaittokuntoinen. Liedestä alkaneesta tulipalosta kuoli viime vuonna yhdeksän ihmistä.  Suurin osa lieteen liittyvistä onnettomuuksista johtuu huolimattomasta käytöstä. Tukes suosittelee ikääntyvien omaisia käymään läheisensä kodin turva-asiat läpi.

 Tässä Tukesin ylitarkastajan Jukka Lepistön vinkit omaisille seniorikodin turvallisuuden parantamiseksi:

Ruuanlaitto

 • Katso, ettei lieden läheisyydessä säilytetä mitään ylimääräistä tavaraa.
 • Sähköliedessä itsessään ei ole mitään turvallisuutta parantavia teknisiä ratkaisuja. Vain asianmukaisella käytöllä voi estää vahinkojen syttymisen.
 • Onko asukas enää tarpeeksi hyvässä kunnossa käyttämään sähköliettä, vai olisiko jo syytä kytkeä liesi kokonaan pois päältä?

Valaistus

 • Perinteiset hehkulamput ja halogeenivalot voivat olla sytyttävän kuumia. Suosi led-valaistusta, jos mahdollista.
 • Varmista, että siirrettävät valaisimet on sijoitettu niin, etteivät ne voi kuumentaa ja sytyttää lähellä olevaa materiaalia. Esimerkiksi sänkyyn tai nojatuoliin pudonnut valaisin voi sytyttää tekstiilit palamaan.
 • Tarkista, vilkkuvatko loisteputket. Vaihda tarvittaessa.

Palovaroittimet

 • Palovaroittimet eivät ole ikuisia, ja vielä vähemmän niiden virtalähteet eli paristot. Palovaroittimien testaus tulisi tehdä käyttöohjeen mukaisesti ja paristot vaihtaa säännöllisesti.
 • Yksi hyvä keino muistaa paristojen testaus on tehdä se sinä päivänä, kun siirrytään kesäaikaan. Silloin muutenkin säädellään kelloja ja joudutaan nousemaan korkealle.

Lämmitys

 • Jos asunnossa on lisälämmittimiä, kiinnitä huomiota niiden sijaintiin. Käyttö ei saa aiheuttaa vaaraa.
 • Jos käyttöohjeesta ei löydy tietoa laitteen oikeasta käytöstä tai sijoitustavasta, kysy asiaa laitteen myyjältä.
 • Vanhat lämmittimet pitää uusia, jos ohjeistusta ei ole saatavilla.

Sauna

 • Löylyhuone on tarkoitettu saunomista varten, EI varastotilaksi eikä pyykinkuivaushuoneeksi. Kannattaa aina kun on mahdollista tarkistaa, ettei sähkökiukaan päällä tai läheisyydessä ole ylimääräistä tavaraa.
 • Kiukaat kaikkien sähkölaitteiden tavoin vanhenevat käytössä. Käy läpi kellokytkimen ja termostaatin toiminta. Jos laite ei toimi oikein, kutsu sähköasentaja paikalle. Hän voi joko tarkastaa vanhan laitteen toiminnan tai kytkeä uuden kiukaan asianmukaisesti paikolleen ja ohjeistaa asukkaan käyttämään uutta kiuasta käyttöohjeen mukaisesti.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

ilmanvaihtojärjestelmät

1.11.2023

Tunnetko ilmanvaihtojärjestelmät?

Eri aikakausina rakennetuissa taloissa on erilaisia ilmanvaihtojärjestelmiä. Ne eroavat toisistaan niin tekniikaltaan kuin energiatehokkuudeltaankin. Selvitimme, kuinka järjestelmät eroavat toisistaan ja mitä asukkaan on hyvä tietää järjestelmien eroista.

sukitusprojekti

17.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sukitusprojekti Lahdessa vaati vankkaa osaamista

Loppuvuodesta 2020 Lahden keskustassa saneerattiin neljän kerrostalon muoviset viemäriputket sukittamalla noin kahdessa kuukaudessa. Projekti ja sen aikataulu olivat haasteellisia, joten työssä tarvittiin Picoten ammattitaitoisia asentajia ja toimivia sukitusmenetelmiä.

Picote

graffiti

29.9.2023

Graffiti seinässä? Toimi näin

Talojen seinien ilkivaltainen töhriminen lisääntyy Suomessa. Graffitit ovat monelle taloyhtiölle toistuva riesa. Graffitin ilmestyessä seinään taloyhtiön täytyy tehdä rikosilmoitus, poistaa töhry mahdollisimman nopeasti ja suojata seinän pinta.

asbestinpurku

21.4.2023

Asbestinpurku alkaa kartoituksesta

Vanhojen talojen märkätiloista löytyy usein asbestia. Kun märkätiloja aletaan remontoida, täytyy aluksi tehdä asbesti- ja haitta-ainekartoitus. Sen jälkeen tila suojataan ja asbesti siivotaan huolellisesti pois.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti