Nastakengät voivat aiheuttaa rumaa jälkeä rappukäytävässä – espoolainen taloyhtiö keksi ongelmaan ratkaisun

Nastakengät auttavat pysymään ulkona pystyssä, mutta sisätiloissa ne saattavat olla kovalla pinnalla liukkaat ja jättävät useimpiin lattiamateriaaleihin lähtemättömän jälkensä. Ei siis ihme, että nastakenkien hyödyt ja haitat ovat jokatalvinen puheenaihe.

Isännöintiliitossa keskustelu nastakengistä on tuttu.

− Kyllä nastat aiheuttavat meille oman murheensa, ja niiden käyttö sisätiloissa on problemaattista, Isännöintiliiton puheenjohtaja ja JIP Isännöinnin toimitusjohtaja Toivo Korhonen kertoo Kotiliesi-lehdelle.

Nastakengät naarmuttavat lattioita, ja naarmut puolestaan keräävät likaa. Kyse ei ole pelkästään estetiikasta. Nastakenkien käyttö lyhentää kerrostaloissa yleisten tilojen lattiapintojen puhdistus- ja vahausväliä sekä käyttöikää. Tästä syntyy usein ylimääräisiä kustannuksia.

Muovi- ja puulattiat ovat kulumiselle kaikkein alttiimpia, mutta myös kivilattiaan nastoista jää jäisen talven mittaan rumat jäljet. Pienellä viitseliäisyydellä taloyhtiöissä voidaan Korhosen mukaan säästää kuitenkin monta euroa.

Oikea lattiamateriaalin valinta vapauttaa huolista

Espoon Matinkylässä sijaitsevassa taloyhtiössä ratkaisu nastakenkien aiheuttamiin ongelmiin keksittiin vahingossa, kun portaikon uusinta tuli ajankohtaiseksi hissiasennuksen yhteydessä. Suunnittelussa pyrittiin ottamaan huomioon tyypilliset rappukäytävien ongelmat, kuten äänet, puhtaanapito ja esimerkiksi nastojen aiheuttamat jäljet.

− Asensimme remontin yhteydessä taloomme alkuperäisten 70-luvun lattioiden tilalle polyesterista valmistetun tekstiilimaton. Eniten ratkaisuun vaikuttivat akustiset ja esteettiset syyt. Emme ajatelleet siinä vaiheessa ensisijaisesti nastakenkien aiheuttamia haasteita, mutta nekin ongelmat ratkesivat samalla kerta, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Joel Keskitalo kertoo Kotiliedelle.

Tekstiililattia koostuu pohjaan liimatuista 500 x 500 millimetrin paloista, ja niitä hankittiin myös varastoon siltä varalta, että paloja pitäisi ajan saatossa vauriotapauksissa vaihtaa. Yhtään varapalaa ei ole kuitenkaan päässyt vielä käyttöön, vaikka talvia on takana viisi – asukkaiden nastakengistä huolimatta.

− Suurin hyöty on koitunut lattian vaimentavista ominaisuuksista. Poistimme remontissa katosta akustolevyt, sillä pehmeän lattian kanssa niille ei ollut tarvetta. Puhtaanapitokin on osoittautunut yllättävän helpoksi. Lattiat on pesty kerran viiden vuoden aikana. Pölyäkään niistä ei irtoa ja kulumisesta ei näy vielä merkkejä. Nastakenkien ongelmat ovat pitkälti kiinni lattiamateriaaleista, Keskitalo sanoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

ilmastoviisas taloyhtiö

12.9.2022

Ilmastoviisautta taloyhtiöille

Suomen Kiinteistöliitto on käynnistänyt Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueen, jossa vieraillaan yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen. Kiertueella keskustellaan taloyhtiöiden kanssa ja kartoitetaan yhdessä parhaita ilmastoviisaita tekoja asumisessa.

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti