Näin tukit viemärisi – yleisimmät syyt vesivahinkoon

Viemäritukos on suloinen yllätys, joka varmasti herättää tunteita ja joka huomataan. Esimerkiksi kylpyhuoneen lavuaarin saa helposti tukkoon ja tulvimaan. Askel viemäritukoksesta vesivahinkoon ei ole myöskään kovin suuri. Näillä vinkeillä onnistunet luomaan tukoksen – tai pystyt välttämään katastrofin.

Viemäreiden ongelmat asukkaalle ovat samoja, oli kyseessä sitten omakoti- tai kerrostalo. Lassila & Tikanojan työnjohtaja Lasse Karppinen vinkkaa, millä keinoin viemärit saa tukkoon – tai vaihtoehtoisesti voimaan hyvin ja vetämään.

Keittiössä eniten tukoksia

Selvästi suosituimmat tukokset löytyvät keittiön lavuaareista. Joulusta on niin vähän aikaa, että kaikki muistavat varoitukset kinkunrasvasta. Mutta se ei suinkaan ole vuoden ainoa tukossesonki. Superfoodeista innostuneet voivat löytää kookosöljystä trendikkään viemärintukkijan, sillä kookosöljy jähmettyy jo huoneenlämmössä. Muiden kovettuvien rasvojen tavoin kookosöljyn paikka on kuitenkin biojäteastiassa.

– Astianpesukoneiden pesuaineet on suunniteltu puhdistamaan astioiden ohella myös viemärit. Yleensä likaisimmat ja tukkoisimmat viemärit ovatkin heillä, jotka pesevät tiskinsä käsin, Karppinen pohtii.

Vessanpönttö paljastaa sen ajan kuusta

Lasse Karppinen on työssään havainnut, että naisten tietty aika kuukaudesta näkyy selvästi vessan viemäriputkistoissa. Vessanpöntöstä huuhdellaan alas erilaisia kuukautissuojia, kuten siteitä ja tamponeita, jotka eivät hajoa veteen, vaan jäävät jumiin kapeisiin putkiin.

– Vessanpöntöistä ongitaan myös vaippoja, leluja, kondomeita ja kaikenlaisia muitakin vierasesineitä. Niillä saa takuulla vessanpöntön tukkoon, ja hyvällä tuurilla vielä jäteveden tulvimaan istuimen reunojen yli vessan lattialle, kertoo Karppinen.

Hiekka ja kura eivät liiku minnekään

Erityisesti koiranomistajat ja lasten vanhemmat tietävät, että ulkoa kulkeutuva kura ja hiekka leviävät helposti kotona ihan joka paikkaan – paitsi ikävä kyllä lattiakaivon läpi viemäriin.

– Hiekka kertyy lattiakaivoihin, eikä se pääse sieltä minnekään ohuita putkia pitkin. Suosittelisinkin karistelemaan, harjaamaan tai imuroimaan hiekan pois vaikka jo eteisessä, Karppinen ehdottaa.

Tee-se-itse-liitännät pesukoneissa puuhakkaan valinta

Suurimpia syitä laajoihin vesivahinkoihin ovat kuitenkin astian- ja pyykinpesukoneiden pettäneet poistovesiliitännät, jotka kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi. Sitä paitsi liitännät omatoimisesti puuhastellut on itse korvausvelvollinen mahdollisen vahingon sattuessa.

Näin huollat itse viemärit

  1. Pese säännöllisesti, esimerkiksi kerran kuussa, astian- ja pyykinpesukoneesi mahdollisimman kuumalla pesuohjelmalla. Kuuma vesi puhdistaa viemäreitä.
  2. Puhdista pesukoneesi silloin tällöin apteekeissa myytävällä sitruunahapolla. Annostele sitruunahappo pesukoneeseen ja pese tyhjällä koneella mahdollisimman kuumalla pesuohjelmalla. Varmista kuitenkin koneen valmistajalta, että kone kestää sitruunahappokäsittelyn. Voit käyttää myös valmiita pesukoneen puhdistusaineita.
  3. Puhdista viemärisi kerran kuussa kaatamalla ensin viemäriin astianpesuainetta, niin että aine jää hajulukkoon vaikuttamaan. Sen jälkeen kaada viemäriin runsaasti (eli noin 10 litraa) tulikuumaa vettä.
  4. Kemialliset viemärinavaajat, eli nk. kodinputkimiehet auttavat ensiapuna tukkoiseen viemäriin, mutta ovat huomattavasti laimeampia kuin ammattilaisten käyttämät kemialliset aineet. Pyydä siis kiinteistönhuollosta apua ajoissa, jos lavuaarit tuntuvat olevan jatkuvasti tukossa.
  5. Jos viemäri tuntuu olevan jatkuvasti tukkoinen, kyseessä voi olla myös rakenteellinen ongelma kuten painauma putkessa, irronnut tiiviste tai vanhoissa putkissa myös irronnut ruoste. Ehdota taloyhtiöllesi viemäreiden tarkistuttamista esimerkiksi kuvauksella tai painepesua.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

8.10.2021

Lämmityksen ja rakentamisen kasvaneet kustannukset huomioitava taloyhtiön talousarviossa

Kiinteistöliitto kehottaa varautumaan kustannuksiin, jotka vaikuttavat taloyhtiöiden talousarvion valmisteluun. Nämä seikat on syytä huomioida: • Taloyhtiön suurin kuluerä on lämmitys, joka vie lämmitystavasta riippuen noin neljänneksen kaikista menoista. Kaukolämmössä paikkakuntakohtaiset erot ja muutokset ovat isoja ja oman paikkakunnan taksamuutokset on syytä varmistaa.

taloyhtiön verotuspäätös

18.5.2022

Taloyhtiön kiinteistöverot ja verotuspäätös kannattaa tarkistaa

Kiinteistöveron merkitys kasvaa, mikä on saanut yhä useamman taloyhtiön edustajat pohtimaan, onko niiden kiinteistöverotus toimitettu oikein. Kiinteistövero määrätään vuosittain kiinteistönomistajille kiinteistön teknisten ominaisuuksien perusteella. Kiinteistönomistajien kannattaa varmistaa, ettei se sisällä virheellisyyksiä.

taloyhtiön hallitus

17.5.2022

Hyvä suunnittelu takaa hyvän hallintotavan

Yhtiökokoukset on pidetty ja taloyhtiön uusi hallitus valittu. Ennen toimiin ryhtymistä hallituksen kannattaa suunnitella toimintaansa. Se helpottaa päätöksentekoa ja isännöitsijän kanssa kommunikointia.

taloyhtiön turvallisuus

2.3.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Varautuminen tulipaloihin ja muihin vaaratilanteisiin on asumisturvallisuuden perusta. Pelastussuunnitelma toimii taloyhtiöiden suunnittelun työvälineenä turvallisuuden rakentamisessa. Sen sisällön määrittävät pelastuslaki ja -asetus.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti