Näin taloyhtiösi säästää energiaa ja rahaa – katso videot!

Lämmitysenergian, kiinteistösähkön ja veden osuus taloyhtiön kustannuksista voi olla peräti 40 prosenttia. Asukkaat voivat kuitenkin säästää paljon rahaa käyttämällä energiaa järkevästi.

Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Pääkaupunkiseudun kuluttajien energianeuvonnan yhdessä tekemät, uudet videot antavat kuvan siitä, mistä kodin ja taloyhtiön energiankulutus muodostuu ja miten toimia energiaviisaasti.

Videoista voi poimia ideoita taloyhtiönsä ja oman asumisensa järkevään energiankäyttöön, energiatehokkuuden parantamiseen peruskorjausten yhteydessä sekä suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon. Videoissa vinkataan myös, miten varmistutaan korjausten laadusta aina hankesuunnittelusta vastaanottoon ja käyttöönottovaiheeseen.

Videoiden vinkkejä:

  • Tasaisilla asuntojen huonelämpötiloilla mahdollistetaan viihtyisät asuinolosuhteet. Tarvittaessa taloyhtiössä on toteutettava lämmitysverkoston perussäätö ja etsittävä omaan taloyhtiöön sopiva lämmityksen säätökäyrä.
  • Kerrostaloissa 25-35 prosenttia lämmöstä karkaa koneellisen poistoilmanvaihdon kautta ulos. Energiataloutta voidaan parantaa poistoilman lämmöntalteenotolla, ei heikentämällä ilmanvaihtoa.
  • Ikkunoiden ja ovien tiivisteet on pidettävä kunnossa, niin vedon tunne vähenee ja lämpö pysyy sisällä huoneessa. Samalla asumisviihtyvyys paranee.

Energian taloudellisella käytöllä kotitaloudet voivat pienentää sähkö- ja lämpölaskua viihtyvyydestä tai nykyajan mukavuuksista tinkimättä. Tutkimusten mukaan samankokoisissa ja -tyyppisissä asunnoissa asuvat perheet kuluttavat energiaa hyvin eri tavalla.

Taloyhtiön energiatehokkuuteen ja energian käyttöön vaikuttavat sekä asukkaiden että taloyhtiön hallitusten toiminta. Uudet videot tukevat taloyhtiön hallituksen työtä ja antavat ensiluokkaiset perustiedot taloyhtiön ja kodin energianhallintaan ja kunnossapidon havainnointiin.

Neljä energiavideota ovat katsottavissa Kiinteistöliiton YouTube-videokanavalta omana soittolistana. Pääkaupunkiseudun kuluttajien energianeuvonta ja Kiinteistöliitto tarjoavat koulutusta taloyhtiöille. Koulutustapahtumat näet www.energiaopas.fi ja www.kiinteistoliitto.fi -sivuilta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

märkätilaremontti

18.5.2022

Voidaanko märkätilaremontti suorittaa vastikevaroilla?

Eräässä oikeustapauksessa osakkeenomistaja nosti kanteen, sillä yhtiökokouksessa oli päätetty märkätilojen remontista, vaikka osakkeenomistajan omistuksiin ei kuulunut märkätiloja. Tapaus on hyvä muistutus siitä, että kaikki osakkeenomistajat osallistuvat kunnossapitokustannuksiin.

yhteinen jätepiste

13.6.2022

Kaupallinen yhteistyö

Taloyhtiöiden yhteinen jätepiste säästää rahaa ja ympäristöä

Viisi vaasalaista taloyhtiötä rakensi uuden yhteisen jätepisteen entisten erillisten tilalle. Uuden jätepisteen Molok-syväkeräyssäiliöt vaativat tyhjennystä harvemmin, mikä säästää rahaa ja ympäristöä.

Molok

kaukolämmön perusmaksu

7.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Miten pienentää taloyhtiön kaukolämmön perusmaksua

Säästöjä tavoitellessa kannattaa kaukolämmön kulutuksen vähentämisen lisäksi huomioida perusmaksuosuus. Kaukolämmön perusmaksua voi pienentää tasoittamalla kulutuspiikkejä ja parantamalla jäähtymää.

Wattinen

selkeä viestintä

15.2.2023

Selkeä viestintä opastaa asumisessa

Aktiivinen asukasviestintä säästää taloyhtiön hallitukselta aikaa ja rahaa. Joistakin asioista kannattaa muistuttaa joka vuosi, sillä asukkaat vaihtuvat ja monet asiat toistuvat vuosittain. Viestinnän selkeyteen kannattaa panostaa, sillä helppolukuiset viestit menevät varmimmin perille.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti