Näin kertakäyttöinen kasvomaski hävitetään

Virallinen suositus kasvomaskien käyttämisestä lisää kertakäyttöisten maskien jätemäärää. Roskaantumisen ehkäiseminen on kaikkien vastuulla, kirjoittaa Mäntsälän Uutiset.

Kertakäyttömaskin kuuluu sekajätteen joukkoon, sanoo Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ympäristöasiantuntija Minna Partti artikkelissa. Maski laitetaan normaaliin sekajätteen pussiin, pussin suu suljetaan ja se laitetaan jäteastiaan. Maskeja ei missään nimessä saa heittää vessanpönttöön, Partti muistuttaa. Keväästä alkaen viemäreihin on päätynyt ennätyksellinen määrä desinfioivia puhdistusliinoja, nenäliinoja ja kosteuspyyhkeitä, mikä on aiheuttanut ongelmia viemäriverkostossa.

Roskaantuminen näkyy myös julkisissa tiloissa ja luonnossa

Tilanne roskaantumisen kannalta on haasteellinen ja lieveilmiöiden laajuus alkaa näkyä vasta nyt, kertoo Helsingin seudun liikenteen (HSL) turvallisuusasiantuntija Sami Hulkkonen. Joukkoliikenteen käyttämien tilojen siivouksesta vastaavia tahoja ja bussien siivouksesta vastaavia yrityksiä on tiedotettu siivouksen tehostamisesta ja roska-astioiden nopeasta tyhjentämisestä, Hulkkonen sanoo.

Minna Partin mukaan roskaantumista näkyy myös maastossa, kun sinne heitetään kasvomaskeja ja kumihanskoja, jotka voisi vähintään laittaa roskikseen. Partti ei usko kiinteistöjen sekajätteen määrän kasvavan, vaikka kasvomaskeja alkaisi kulua miljoonittain. Maskit ovat kuitenkin aika pieniä, ja jos kiinteistön jäteastiat alkavat pursuta yli, isännöitsijä voi tihentää tyhjennysväliä, Partti huomauttaa.

Lue lisää täältä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

vastuunjako

8.6.2023

Vastuunjako vaatii pykälätuntemusta

Taloyhtiön ja osakkaiden kunnossapidon vastuunjaosta säädetään asunto-osakeyhtiölaissa. Sen mukaan osakas vastaa huoneistonsa sisäpuolisten osien kunnossapidosta, yhtiö puolestaan rakenteista, ulko-ovista, ikkunoista, eristeistä sekä perusjärjestelmistä.

22.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Picote tuo globaalin näkökulman putkien kunnostukseen

Picote tunnetaan rakenteita rikkomattomasta tekniikastaan myös Yhdysvalloissa, jonne se laajentui jo vuonna 2013. Nykyään Picotella työskentelee Pohjois-Amerikassa jo 10 työntekijää. Yritys laajentuu edelleen ja tekee jatkuvasti uusia innovaatioita.

Picote

13.6.2023

Jäähdytä järkevästi hellepäivinä

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva varoittaa liiallisesta jäähdyttämisestä hellepäivinä. Lämpötila on helteellä järkevämpää pitää lähempänä 25:tä kuin 21:tä astetta. Sisälämpötilaa voi viilentää myös muilla keinoin kuin koneellisesti jäähdyttämällä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti