Näin ilmoitat vuokratulosi verottajalle

vastuuvapaus

Vuokratuloja tai -tappioita ilmoitetaan joka vuosi enemmän, kertoo Verohallinto. Vuonna 2021 vuokratuloja tai -tappioita ilmoitti yhteensä yli 430 000 henkeä, mikä on reilut 14 000 henkeä enemmän kuin vuotta aiemmin.

Vuonna 2021 vuokratuloja kertyi suomalaisille yhteensä noin 2 miljardia euroa. Valtaosa tulosta, noin 1,6 miljardia euroa, tuli sijoitusasunnoista tai asunnon väliaikaisesta vuokraamisesta esimerkiksi Airbnb:n kautta.

Kiinteistöistä kertyi vuokratuloa vajaa 353 miljoonaa euroa ja muusta omaisuudesta noin 21 miljoonaa. Vuokratappioita suomalaiset ilmoittivat vuonna 2021 yhteensä reilut 161 miljoonaa euroa.

Vuokratuloja ja -tappioita ilmoittavien määrä on kasvanut joka vuosi vuodesta 2014 lähtien.

Lyhytaikaisesta vuokraamisesta saadut tulot pitää ilmoittaa

Vuokratulot ovat pääomatuloa, joka pitää ilmoittaa veroilmoituksella silloinkin, kun vuokraaminen on lyhytaikaista, muistuttaa ylitarkastaja Pyry Ilmarinen Verohallinnosta.

− Esimerkiksi Airbnb:n tai booking.comin kautta saadut tulot ovat vuokratuloja, jotka pitää ilmoittaa verotuksessa. Lähetämme tänäkin keväänä osalle lyhytaikaista vuokraustoimintaa harjoittaneista asiakkaista tekstiviestejä, joilla muistutetaan vuokratulojen ilmoittamisesta, Ilmarinen kertoo.

Tämän vuoden alussa astui voimaan koko EU:n laajuinen digitaalisia alustoja koskeva, entistä laajempi tiedonantovelvollisuus. Se edellyttää, että vastaisuudessa alustaoperaattorit ilmoittavat Verohallinnolle aikaisempaa laajemmin tietoja alustan kautta toteutuneista myynneistä ja vuokrauksista sekä niistä tuloja saaneista henkilöistä ja yrityksistä.

Näin ilmoitat vuokratulot veroilmoituksella

Helpoimmin vuokratulojen ilmoittaminen onnistuu OmaVerossa.

Varaa ilmoittamista varten valmiiksi seuraavat vuokrattavan kohteen tiedot:

– taloyhtiön tai kiinteistön nimi ja Y-tunnus. OmaVerossa näkyvät valmiiksi asiakkaan ne osakehuoneistot ja kiinteistöt, jotka ovat Verohallinnon tiedossa. Omistuksista voi valita sen, johon kohdistuvia vuokratuloja ilmoittaa.

  • vuokralaisen tiedot
  • vuokra-aika
  • saadut tulot
  • tiedot vuokraustoiminnan kuluista.

Voit vähentää vuokraustoimintaan kohdistuvat kulut, esimerkiksi:

  • vuokralaisen hankkimisesta suoraan johtuneet kulut, esimerkiksi Airbnb:lle tai muulle välittäjälle maksettu palkkio
  • asunnon kiinteät kustannukset (esimerkiksi hoitovastike) vuokra-ajalta.

Jos kulut ovat suuremmat kuin tulot, vuokraustoiminnasta syntyy tappiota. Tappio vähennetään muista pääomatuloista. Tappiota voi syntyä esimerkiksi silloin, jos asunto on ollut tyhjänä osan vuodesta. Edellytyksenä kulujen vähentämiselle tyhjänä oloajalta on, että asuntoa on koko ajan yritetty aktiivisesti vuokrata.

Vuokratuloihin liittyvät kuitit ja tositteet on säilytettävä kuusi vuotta verovuoden päättymisestä. Niitä ei kuitenkaan tarvitse liittää veroilmoitukseen, vaan Verohallinto pyytää niitä tarvittaessa.

Lähetä täydennetyt tiedot OmaVerossa viimeistään määräpäivänä, joka näkyy esitäytetyllä veroilmoituksella ja OmaVerossa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

21.9.2022

Näin estät vuotovahingot kesämökillä

Talvella tyhjillään olevalla kesämökillä voi sattua putkirikko putkien jäätyessä. Vedet tulisikin katkaista ja peruslämpö jättää päälle mökkiä talviteloille laittaessa. Jos putket silti jäätyvät, niitä ei saa sulattaa itse.

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

yhteinen jätepiste

13.6.2022

Kaupallinen yhteistyö

Taloyhtiöiden yhteinen jätepiste säästää rahaa ja ympäristöä

Viisi vaasalaista taloyhtiötä rakensi uuden yhteisen jätepisteen entisten erillisten tilalle. Uuden jätepisteen Molok-syväkeräyssäiliöt vaativat tyhjennystä harvemmin, mikä säästää rahaa ja ympäristöä.

Molok

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti