Murheenkryynistä kulmakunnan helmeksi

Hämeenlinnalainen Asunto Oy Rusinpelto oli alun perin vuonna 2003 valmistunut vuokrataloyhtiö, joka joutui pakkohuutokauppaan kymmenvuotiaana.

Paikallinen yrittäjä oli rakentanut sen ilmeisesti sijoituskohteeksi ja asunnot olivat olleet vuokralla. Vuokralaisia, joiden maksuista huolehti pääosin kaupunki, oli ollut laidasta laitaan ja jälki oli sen mukaista. -Kaikki oli täysin rempallaan. Yhden asunnon vessan puuovessa oli nyrkin mentävä reikä ja seinän gyproc oli ilmeisesti kohdannut potkuharjoituksia. Kaikkialla leijaili tunkkainen tupakan haju. Vesikouruissa oli kymmenen vuoden lehdet. Parvekkeella grillaaminen oli kuumentanut ainakin rakenteet. Ulkoalueita ei ollut käytännössä hoidettu lainkaan. Kaikki oli siis aivan kamalassa kunnossa. Kukaan ei halunnut ostaa sellaista asuntoa, kuvailee alkutilannetta nyt isännöitsijänä toimiva Risto Salminen.

Yrittäjä Erkki Tarkkalan ja Risto Salmisen pojat hakivat asuntoa. Tämä kiinteistö oli kuitenkin hyvällä paikalla ja heille syntyi yhteinen näkemys sen kehittämisestä. Miehet tilasivat kuntoarvion legendaariselta hämeenlinnalaiselta tavarantarkastaja Seppo Virralta. Tarkastuksen mukaan ”aihio oli kunnossa ja asunnot tekemistä vailla hyvät”. Yksittäin asuntojen myynti olisi ollut ulosottomiehelle melkoisen toivotonta, niinpä Risto Salmisen poika Otto ja Tarkkala tekivät ostotarjouksen koko kiinteistöstä. Tarjous lopulta hyväksyttiin ja kaupat syntyivät 2013.

Vuotta myöhemmin yhden huoneiston osti varatuomari Sampo Liusjärvi. Hänet valittiin ensin taloyhtiön hallitukseen ja sitten vuoden 2015 alusta hallituksen puheenjohtajaksi.

Kaikki riisuttiin

-Aloitimme riisumalla kaikki lukuun ottamatta runkoa, ikkunoita ja kattorakenteita. Portaat, terassit, ovet ja kaikki sadevesijärjestelmät rakennettiin uudestaan. Raudoitin ja piikkasin haalarit päällä. Kyllä tykkäsin siitä, kertoo Salminen.

Yhtiössä on kaksi rakennusta. Nyt kaikissa asunnoissa on talonmittaiset komposiittilautaterassit, jotka on osittain lasitettu. Se tehtiin kaikille saman tasoisena ja otettiin yhtiön kunnossapitovastuulle.
Kaikki osakkaat toteuttivat omana muutostyönään täydellisen sisäpintaremontin mukaan lukien kosteat tilat. Sisälläkin kaikki laitettiin uusiksi: lattiat, seinät, vessat ja ovet. Kaikkiin viiteen asuntoon asennettiin takat, jotka ovat nyt yhtiön kunnossapitovastuulla. Sähkölämmitteiseen taloon hankitut Ilmalämpöpumput sitä vastoin jäivät osakkaiden kunnossapitovastuulle. Yläpohjaan lisättiin vielä 15 cm eristettä.

– Emme osaa vielä sanoa paljonko se tuo säästöä, aika näyttää.

Piha uusiksi

Hoitamaton piha-alue suunniteltiin uusiksi. Sinne tuli lapsille hieno leikkialue. Kulkukäytävien kivetykset, etupihan sora-alue ja takapihan nurmikko laitettiin kaikki kuntoon. Lopuksi tehtiin uusi pihavalaistus ja asvaltointi. Piha-alue on nyt valmis ja se on yhtiön hallinnassa.

Pyörävarasto, autokatos ja jätepiste laitettiin kuntoon.

– Toisaalta olemme joutuneet pohtimaan, voisimmeko tarvittaessa perustaa yhteisiä jäteastioita, koska Hämeenlinnan kaupungin erilliskerättävien hyötyjätteiden keräysvelvollisuus on laajentunut koskemaan viiden huoneistojen taloyhtiöitä ja uuteen jätekatokseen on hankala mahduttaa kaikkia tarpeellisia asioita, kertoo Liusjärvi.

Kun haimme terasseille, jätekatokselle ja pyörävarastolle rakennuslupaa, kävi ilmi, että lopputarkastus oli jäänyt tekemättä. Sekin on nyt hoidettu, huokaa Salminen.

Talkoohommia

– Paljon olemme tehneet talkoilla omatoimisesti. Loppulasku taloyhtiölle oli noin 65 000 €, laskee Liusjärvi. Talkoot eivät suinkaan jäänet kiinteistön kunnostukseen. Yhtiöllä on kiertävä talonmies, joka kesällä leikkaa nurmikon ja tekee talvella lumityöt. Homma toimii hyvin, joskin vuokralaisten perään pitää joskus katsoa. -Talkootyöstä päätetään yhtiökokouksessa, jossa kaikki ovat yleensä läsnä. Eihän se sido vuokralaista mutta jos hän ei tee osuuttaan, niin sitten osakas tekee. Kun liukkauden torjunta on taloyhtiön vastuulla pitää se hoitaa erityisellä huolella. Mikäli liukastumisia sattuu, on yhtiö aina vastuussa. Vakuutuksemme ovat kunnossa mutta mikäli syntyisi vielä korvattavaa, tutkittaisiin sopimuksia ja laiminlyönneistä voisi seurata sopimusperusteinen korvausvastuu, pohtii Liusjärvi.

Muodollinen isännöitsijä

Isännöinnin hoitaa pankinjohtaja Risto Salminen, joka Liusjärven mukaan ei ole ammatti-isännöitsijänä mutta on hoitaa isännöitsijän ja huoltomiehen tehtäviä ammattitaidolla. Taloushallinto hoidetaan tilitoimiston kautta. Risto tekee kaiken muun, lamppujen vaihdosta laskujen maksamiseen.

– Olen muodollisesti isännöitsijä mutta käytännössä asioiden hoitaja ja talonmies, toteaa Salminen. Isännöitsijänä osallistun talkoisiin, haen bensat ja työkalut. Muistuttelen myös talkoovuoroista.

Salmisen mukaan se on Ikään kuin kotona huolehtisi oman kiinteistön käytännön asioista. Salminen ei ole osakas mutta hoitaa isännöintiä harrastuksenaan niin kauan kuin hänen oma paikansa asuu yhtiössä. Hän tekee sen ilman korvausta poikansa hyväksi ja muut asukkaat saavat palvelut siinä sivussa. -Viimeksi kävin nyppimässä voikukat ja vaihdoin kuivuneen tuijan uuteen.

Naapuritkin ovat tyytyväisiä

Kaikki tykkäävät asua Rusinpellossa. Myös naapurit ovat tyytyväisiä, kun kiinteistö on siistissä kunnossa ja ympäristö on rauhoittunut. Ensimmäinen asunto tuli myyntiin ja se meni viikossa kaupaksi. Ilmeisesti hinta tyydytti sekä myyjää että ostajaa.

Rusinpelto on lyhyt kadunpätkä noin kolmen kilometrin päässä Hämeenlinnan keskustasta. Sen varrella on neljä omakotitaloa ja kolme rivitaloa. -Kaupunki vielä yllätti meidät, kun huonokuntoinen katu, jota oli pitkään korjattu paikka-paikan-päälle-menetelmällä, sai uuden asvaltin, toteaa tyytyväinen Salminen.

Mitä opiksi muille?

– Tämän kaltainen kiinteistön kehittämishanke vaatii menestyäkseen yhteisen näkemyksen ja pienen porukan. Kun on hyvä hallitus ja taloushallinto on ammattialaisilla, niin käytännön pyörittämisestä selvitään hyvin, sanoo Salminen. Muille ohjeeksi hän antaa: huolehtikaa yhtiöstä vuosien varrella, älkää antako rakennusten repsahtaa sisältä tai ulkoa. Ilmeellä saa myös paljon aikaan, esimerkkinä meillä on ledpihalamput ja lasten leikkialue.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

3.5.2022

Ennakoi ja tiedota – Näin onnistut taloyhtiön kevättalkoissa

Nyt on aika alkaa valmistella kevättalkoita. Onnistuneet talkoot syntyvät ennakoiden, tiedottamalla ja suhtautumalla keveästi yhteiseen tekemiseen. Rakkaat naapurit, pannaan piha kuntoon!

3.5.2022

Hoitamaton piha lisää kiinteistönpidon kustannuksia

Taloyhtiön pihan hoitamattomuudella on euromääräinen hinta. Se herättelee huomaamaan, että istutuksia kannattaa hoitaa säännöllisesti. Pihan hoitaminen maksaa, mutta hoitamatta jättäminen se vasta maksaakin.

kesäkuun Suomen Kiinteistölehti

22.6.2022

Kesäkuun Suomen Kiinteistölehti tutustuu taloyhtiösaunoihin

Taloyhtiöiden yhteissaunojen uusi tuleminen, pienen taloyhtiön hallinto, pihan ja puutarhan myrkylliset kasvit. Näihin ja moniin muihin aiheisiin paneutuu kesäkuun Suomen Kiinteistölehti.

4.11.2021

Energiaremontti pienensi hiilijalanjälkeä

Energiaremontit kiinnostavat taloyhtiöitä aiempaa enemmän varsinkin isoissa kaupungeissa, joissa kaukolämmön hinta on nousussa. Vanhan lämmitysjärjestelmän uusiminen pienentää hiilijalanjälkeä ja säästää kustannuksia. Kuinka taloyhtiö lämpenee poistoilman lämmön talteenoton, maalämmön ja aurinkoenergian yhdistelmällä, selviää 4.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti