Muistilista kesämökin vuokranantajalle

Kesämökkien vuokraussesonki on nyt huipussaan. Mökin vuokraamisesta sovitaan usein puutteellisesti, jolloin riskien ja konfliktien todennäköisyys kasvaa. Suuri osa kesämökkien vuokrasopimuksista tehdään suullisesti. Valtakunnallinen vuokranantajien edunvalvontajärjestö muistuttaa, että kirjallisen sopimuksen avulla vältyttäisiin useimmilta riitatilanteilta.

– Mikäli kirjallisen sopimuksen tekeminen tuntuu työläältä, kannattaa vähintäänkin käydä sähköpostitse sopimuksen keskeisin sisältö läpi, neuvoo Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva. Kannattaa myös miettiä sisältyvätkö kaikki kulut vuokraan vai maksaako vuokralainen osan kuluista itse, esimerkiksi kulutuksen mukaan. Mökissä tai pihapiirissä saattaa myös olla jotain erityistä, mistä vuokralaisen tulisi huolehtia. Tällaiset ehdot kannattaa kirjata ylös.

Lyhytaikaisessa mökinvuokrauksessa on selkeintä, että vuokra sisältää kaikki kustannukset aina käytetystä vedestä saunan lämmittämiseen tarvittaviin klapeihin asti. Pitkäaikaisessa vuokrauksessa on tärkeää sopia esimerkiksi jätehuollosta ja muista kunnossapitoon liittyvistä yksityiskohdista.

Muistilista kesämökin vuokranantajalle:

  1. Laadi vuokralaisen kanssa kirjallinen sopimus Kirjaa sopimukseen osapuolet ja yhteystiedot, vuokrauksen kohde ja kunto, sopimuksen kesto, vuokran ja vakuuden määrä ja muut mahdolliset maksut ja ehdot.
  2. Dokumentoi vuokrauskohteen kunto ja irtaimisto Valokuvaa mökki ja kalusteet. Kirjalliseen sopimukseen on myös hyvä liittää lista mökin irtaimistosta. Lista helpottaa myös vuokralaisen lomansuunnittelua.
  3. Luovuta avaimet vasta vakuuden maksamisen jälkeen Vuokranantajan kannalta on aina viisasta vaatia vakuus, koska huolimaton vuokralainen voi aiheuttaa vahinkoa mökille ja sen irtaimistolle. Vakuuden määrä on järkevää suhteuttaa kohtuulliseksi vuokrasopimuksen kestoon ja vuokran määrään nähden. Vakuuden yläraja on kolmen kuukauden vuokran määrä.
  4. Muista ilmoittaa mökkisi vuokratulot ja tehdä verovähennykset Mökin vuokraamisesta saatu vuokratulo on veronalaista pääomatuloa. Vuokranantaja voi vähentää vuokratuloista esimerkiksi ilmoituskulut ja vuokrausajan sähkö- ja vakuutusmaksut.
  5. Huolehdi riittävästä vakuutusturvasta myös mökkiomaisuutesi osalta

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vuokralaisia

14.6.2023

Auta vuokralaista pitämään asunto kunnossa

Taloyhtiöissä asuu paljon osakkaiden vuokralaisia, jotka on tärkeää ottaa mukaan kaikkeen asumisviestintään. Vuokranantajan tulee varmistaa, että vuokralainen saa riittävän tiedon hoitovastuistaan, ja rohkaista tätä ilmoittamaan vioista ja puutteista.

vuokralaisen vastuu

24.4.2023

Nämä viisi asiaa kuuluvat vuokralaisen vastuulle

Vuokralaisella on velvollisuus hoitaa vuokraamansa asuntoa hyvin ja pitää se kunnossa. Useimmat vuokralaisen kunnossapitovastuulle kuuluvat asiat voi tarkastaa vaikka kevätsiivouksen yhteydessä. Hoitovelvoitetta ei pidä laiminlyödä, sillä siitä voi joutua vahingonkorvausvastuuseen.

lopputarkastus

1.8.2023

Lopputarkastus turvaa vuokrasuhteen molempia osapuolia

Vuokrasuhteen päättyessä kannattaa tehdä lopputarkastus, jossa ovat läsnä sekä vuokralainen että vuokranantaja, muistuttaa Suomen Vuokranantajat. Näin voidaan arvioida, onko asunto hyvässä kunnossa ja välttää riitaisuudet.

vuokranantaja vahingonkorvausvastuu

14.8.2023

Vastaako vuokranantaja vuokralaisen aiheuttamista vahingoista?

Vuokralainen on lain nojalla velvollinen korvaamaan vuokranantajalleen aiheuttamansa vahingot. Taloyhtiö ei kuitenkaan voi vaatia vuokranantajalta korvausta vuokralaisen vahingoittaessa yhtiölle kuuluvia rakennuksen osia.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti