Muistilista kesämökin vuokranantajalle

Kesämökkien vuokraussesonki on nyt huipussaan. Mökin vuokraamisesta sovitaan usein puutteellisesti, jolloin riskien ja konfliktien todennäköisyys kasvaa. Suuri osa kesämökkien vuokrasopimuksista tehdään suullisesti. Valtakunnallinen vuokranantajien edunvalvontajärjestö muistuttaa, että kirjallisen sopimuksen avulla vältyttäisiin useimmilta riitatilanteilta.

– Mikäli kirjallisen sopimuksen tekeminen tuntuu työläältä, kannattaa vähintäänkin käydä sähköpostitse sopimuksen keskeisin sisältö läpi, neuvoo Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva. Kannattaa myös miettiä sisältyvätkö kaikki kulut vuokraan vai maksaako vuokralainen osan kuluista itse, esimerkiksi kulutuksen mukaan. Mökissä tai pihapiirissä saattaa myös olla jotain erityistä, mistä vuokralaisen tulisi huolehtia. Tällaiset ehdot kannattaa kirjata ylös.

Lyhytaikaisessa mökinvuokrauksessa on selkeintä, että vuokra sisältää kaikki kustannukset aina käytetystä vedestä saunan lämmittämiseen tarvittaviin klapeihin asti. Pitkäaikaisessa vuokrauksessa on tärkeää sopia esimerkiksi jätehuollosta ja muista kunnossapitoon liittyvistä yksityiskohdista.

Muistilista kesämökin vuokranantajalle:

  1. Laadi vuokralaisen kanssa kirjallinen sopimus Kirjaa sopimukseen osapuolet ja yhteystiedot, vuokrauksen kohde ja kunto, sopimuksen kesto, vuokran ja vakuuden määrä ja muut mahdolliset maksut ja ehdot.
  2. Dokumentoi vuokrauskohteen kunto ja irtaimisto Valokuvaa mökki ja kalusteet. Kirjalliseen sopimukseen on myös hyvä liittää lista mökin irtaimistosta. Lista helpottaa myös vuokralaisen lomansuunnittelua.
  3. Luovuta avaimet vasta vakuuden maksamisen jälkeen Vuokranantajan kannalta on aina viisasta vaatia vakuus, koska huolimaton vuokralainen voi aiheuttaa vahinkoa mökille ja sen irtaimistolle. Vakuuden määrä on järkevää suhteuttaa kohtuulliseksi vuokrasopimuksen kestoon ja vuokran määrään nähden. Vakuuden yläraja on kolmen kuukauden vuokran määrä.
  4. Muista ilmoittaa mökkisi vuokratulot ja tehdä verovähennykset Mökin vuokraamisesta saatu vuokratulo on veronalaista pääomatuloa. Vuokranantaja voi vähentää vuokratuloista esimerkiksi ilmoituskulut ja vuokrausajan sähkö- ja vakuutusmaksut.
  5. Huolehdi riittävästä vakuutusturvasta myös mökkiomaisuutesi osalta

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.4.2022

Vuokramökkejä viedään nyt käsistä – vieläkö ehtisi laittaa kesämökin vuokralle?

OP Media: Vuokramökeistä halutuimmat tarjoavat mukavuutta, rauhaa sekä tilavat puitteet yhteisen ajan viettoon. Erähenkiset vaatimattomat mökit kantovesineen eivät enää vastaa perusmökkeilijän toiveita. Unelmien vuokramökin tulisi olla talviasuttava, mukavuuksiltaan lähes modernia kotia vastaava paikka, josta löytyy ainakin juokseva lämmin sekä kylmä vesi, sisävessa sekä toimiva keittiö liesineen, astioineen, pesukoneineen sekä mikroaaltouuneineen.

21.9.2022

Näin estät vuotovahingot kesämökillä

Talvella tyhjillään olevalla kesämökillä voi sattua putkirikko putkien jäätyessä. Vedet tulisikin katkaista ja peruslämpö jättää päälle mökkiä talviteloille laittaessa. Jos putket silti jäätyvät, niitä ei saa sulattaa itse.

3.1.2022

Kerrostalo muuttui yllättäen päihdekuntoutujien asuntolaksi

Sininauhan toimitusjohtaja Kimmo Karvonen kertoo Turun Sanomille yrityksen välivuokraavan päihde- ja mielenterveyskuntoutujille asuntoja Kanslerintien taloyhtiössä. Hän sanoo, että yksittäisestä taloyhtiöstä vuokrattavien asuntojen määrän tulee olla kohtuullinen. – Asumisen valmius on parempi niillä asukkaillamme, jotka asuvat taloyhtiöissä.

11.2.2022

Vuokranantaja ei saa kysellä henkilökohtaisuuksia

Sosiaalisen median asunnonhakuilmoituksissa kerrotaan avoimesti omista elämäntavoista, kuten päihteettömyydestä, liikunnallisuudesta ja säntillisyydestä. Yle kertoo artikkelissaan, että Ilmiötä on luonnehdittu Instagram-maailman valumiseksi vuokramarkkinoille, ja siitä on oltu vuokralaisjärjestöissä myös huolissaan. Vuokralaisten etujärjestössä toivotaan, että hyvän maun raja ymmärretään eli se, mitä itsestä kerrotaan ja kuinka paljon näytetään.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti