Muistilista kesämökin vuokranantajalle

Kesämökkien vuokraussesonki on nyt huipussaan. Mökin vuokraamisesta sovitaan usein puutteellisesti, jolloin riskien ja konfliktien todennäköisyys kasvaa. Suuri osa kesämökkien vuokrasopimuksista tehdään suullisesti. Valtakunnallinen vuokranantajien edunvalvontajärjestö muistuttaa, että kirjallisen sopimuksen avulla vältyttäisiin useimmilta riitatilanteilta.

– Mikäli kirjallisen sopimuksen tekeminen tuntuu työläältä, kannattaa vähintäänkin käydä sähköpostitse sopimuksen keskeisin sisältö läpi, neuvoo Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva. Kannattaa myös miettiä sisältyvätkö kaikki kulut vuokraan vai maksaako vuokralainen osan kuluista itse, esimerkiksi kulutuksen mukaan. Mökissä tai pihapiirissä saattaa myös olla jotain erityistä, mistä vuokralaisen tulisi huolehtia. Tällaiset ehdot kannattaa kirjata ylös.

Lyhytaikaisessa mökinvuokrauksessa on selkeintä, että vuokra sisältää kaikki kustannukset aina käytetystä vedestä saunan lämmittämiseen tarvittaviin klapeihin asti. Pitkäaikaisessa vuokrauksessa on tärkeää sopia esimerkiksi jätehuollosta ja muista kunnossapitoon liittyvistä yksityiskohdista.

Muistilista kesämökin vuokranantajalle:

  1. Laadi vuokralaisen kanssa kirjallinen sopimus Kirjaa sopimukseen osapuolet ja yhteystiedot, vuokrauksen kohde ja kunto, sopimuksen kesto, vuokran ja vakuuden määrä ja muut mahdolliset maksut ja ehdot.
  2. Dokumentoi vuokrauskohteen kunto ja irtaimisto Valokuvaa mökki ja kalusteet. Kirjalliseen sopimukseen on myös hyvä liittää lista mökin irtaimistosta. Lista helpottaa myös vuokralaisen lomansuunnittelua.
  3. Luovuta avaimet vasta vakuuden maksamisen jälkeen Vuokranantajan kannalta on aina viisasta vaatia vakuus, koska huolimaton vuokralainen voi aiheuttaa vahinkoa mökille ja sen irtaimistolle. Vakuuden määrä on järkevää suhteuttaa kohtuulliseksi vuokrasopimuksen kestoon ja vuokran määrään nähden. Vakuuden yläraja on kolmen kuukauden vuokran määrä.
  4. Muista ilmoittaa mökkisi vuokratulot ja tehdä verovähennykset Mökin vuokraamisesta saatu vuokratulo on veronalaista pääomatuloa. Vuokranantaja voi vähentää vuokratuloista esimerkiksi ilmoituskulut ja vuokrausajan sähkö- ja vakuutusmaksut.
  5. Huolehdi riittävästä vakuutusturvasta myös mökkiomaisuutesi osalta

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

25.1.2017

Opiskelijoiden kimppa-asunnon sopimus

Mediassa on kohkattu paljon opiskelijoiden siirtymisestä yleisen asumistuen piiriin elokuun alusta ja sen vaikutuksista vuokrasopimuksiin. Kimppa-asunnossa asuville opiskelijoille on aiemmin tehty yleensä yksi yhteinen tai erilliset yhteisvastuulliset sopimukset. Sopimuksessa kaikki vuokralaiset ovat yhdessä vastanneet vuokranmaksusta ja asunnon tavanomaisen kulumisen ylittävistä vahingoista ja sopimus on ollut mahdollista irtisanoa vain kokonaisuutena.

1.7.2015

Vuokralaisen terveys liipaisimella – mitä tapahtuu vuokrasopimukselle?

Vuokrasuhteen aikana vuokranantajalle saattaa tulla eteen tilanne, jossa vuokralainen esimerkiksi erilaisten terveysoireiden johdosta epäilee vuokra-asunnossaan olevan hometta. Tämän jälkeen vuokralainen ilmoittaa vuokranantajalle muuttavansa pois välittömästi ja vaativansa kaikki tilanteesta aiheutuneet kulut vuokranantajalta. Mikäli tutkimukset osoittavat selkeästi terveysvaaran olemassa olon, on vuokranantajan oltava tietoinen siitä, että laki tarjoaa vuokralaiselle mahdollisuuden purkaa vuokrasopimuksen.

17.6.2016

Tarkkuutta vuokrasopimuksiin

Hyvä vuokrasopimus on aina tehty kirjallisesti selkeään ja yksiselitteiseen muotoon. Vuokrasopimusehtojen miettiminen tarkkaan kannattaa poikkeuksetta. Hyvin laadittu vuokrasopimus takaa parhaiten ongelmattoman ja pitkäaikaisen vuokrasuhteen.

1.7.2015

Vesivahinko vuokra-asunnossa

Vuokra-asunnossa ilmenneet vesivahingot aiheuttavat toisinaan hämmennystä Suomen Vuokranantajien lakineuvonnassa. Vahinkojen korjausvastuun jakautumisen lisäksi kysymyksiä esitetään muun muassa mahdollisiin vahingonkorvausvastuisiin sekä vuokranalennuksiin liittyen. Kuka korjaa?

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti