Mitä toimia yhtiöjärjestyksen lunastuslauseke edellyttää?

Yhtiöjärjestyksen lunastuslauseke edellyttää isännöitsijältä tarkkuutta ja ripeää toimintaa osakesiirron yhteydessä. Mahdolliset laiminlyönnit voivat johtaa vahingonkorvausvastuuseen. Lunastuslausekkeen varsinainen tulkinta on kuitenkin lunastajan vastuulla.

Mikäli taloyhtiön yhtiöjärjestykseen on otettu lunastuslauseke ja taloyhtiö saa siirronsaajalta tai Maanmittauslaitokselta tiedon lunastuksenalaisesta osakkeen siirtymisestä, taloyhtiön hallituksen tulee ilmoittaa siirrosta kirjallisesti lunastukseen oikeutetuille. Käytännössä ilmoituksen tekee isännöitsijä. Määräaika ilmoituksen tekemiselle on lain mukaan kaksi viikkoa, ja määräaika on yhtiöjärjestysmääräyksellä lyhennettävissä.

On tärkeää huomata, että lunastusaika lähtee kulumaan, vaikka taloyhtiö ei ilmoittaisi osakkaille saannosta, jolloin osakkaat saattavat menettää lunastusoikeutensa, jos ilmoitus jää kokonaan tekemättä. Tämä voi johtaa hallituksen tai isännöitsijän vahingonkorvausvastuuseen. Taloyhtiön edun mukaista onkin tehdä ilmoitus aina viipymättä, riippumatta siitä, kuinka pitkä määräaika on.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Suomen Kiinteistölehden tilaajana saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään! Oletko Kiinteistöliiton jäsen? Ota etu käyttöösi tästä

Rasmus Kanerva

Kirjoittaja on lakimies ja oikeustieteiden maisteri Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen ja Kanerva Oy:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

lunastus

12.6.2023

Korkein oikeus linjasi lunastusoikeudesta taloyhtiössä

Korkein oikeus ratkaisi lunastusta koskevan riidan, jossa oli kyse yhtiöjärjestyksen lunastuslausekkeen tulkinnasta suhteessa asunto-osakeyhtiölain lunastusta koskeviin olettamasäännöksiin.

Tilaajille

kylmäkellarit

25.10.2023

Kylmäkellarit ajan tasalle

1960-70-lukujen lähiötaloyhtiöt kamppailevat vanhojen kylmäkellareiden kanssa: niiden ylläpitäminen tulee kalliiksi ja käyttöaste on pieni. Helsinkiläisessä taloyhtiössä kylmäkellarit uudistettiin, ja tilaa vapautui muuhun käyttöön.

Isännöitsijän vaihto

22.9.2023

Isännöitsijän vaihto toi kaivatun muutoksen

As Oy Ohjaajantie 10-12:n hallitus turhautui toimimattomaan yhteistyöhön isännöitsijän kanssa. He määrittelivät taloyhtiön tarpeet ja odotukset, ja kilpailuttivat isännöintiyrityksiä. Nyt taloyhtiön arki sujuu toimivan isännöinnin ansiosta.

huoltokirja

24.11.2023

Sähköinen huoltokirja tuo ryhtiä kunnossapitoon

Huoltokirja tuo suunnitelmallisuutta yhtiön hallintoon, kiinteistön huoltoon ja kunnossapitoon. Monessa taloyhtiössä sitä ei kuitenkaan ole koskaan otettu käyttöön. As Oy Meri-Kampissa huoltokirjan tiedot löytyvät sähköisestä järjestelmästä.