Ministeri Tiilikainen Asuntomessujen avajaisissa: puurakentaminen on Suomelle suuri mahdollisuus

Kesän 2016 Asuntomessut avattiin tänään Seinäjoen Pruukinrannassa. Messut avasi maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ja avajaistervehdyksen esitti Suomen Asuntomessujen hallituksen puheenjohtaja Hannu Rossilahti.

Kimmo Tiilikainen nosti esiin puurakentamisen Seinäjoen messualueella. Tiilikainen korosti, että monipuolinen puun käyttö rakentamisessa on Suomelle suuri mahdollisuus biotalouden aikakaudella.

– Puutalorakentaminen on vahvasti mukana tämän vuoden Asuntomessuilla. Puusta on rakennettu pääosa omakotitaloista ja yksi kerrostalo. Puukerrostalon rakennuttaja, Lakea, sai PEFC- projektisertifikaatin sen osoituksena, että käytetyt puut ovat alkuperältään kestävästi hoidetuista metsistä. Tällainen teollinen puurakentaminen tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia vientitoiminnalle. Myös pientalorakentaminen on jatkossakin tärkeä puunkäytön muoto.

Tiilikainen korosti, että Seinäjoella on osattu rakentaa modernisti, kuitenkin perinteitä kunnioittaen.

– Täällä osataan hyödyntää kulttuuriympäristöjä. Pruukinrannan asuntomessualueella on yhdistetty nykyaikainen teollinen puurakentaminen ja pohjalaistalot, jotka ovat osa talonpoikasta rakennuskulttuuriamme.

Väestön ikääntyminen muokkaa asumista Suomessa

– Asuntomessujen tehtävänä on esitellä asumisen ja rakentamisen uusia ratkaisuja ja innovaatioita sekä parantaa asumisen laatua Suomessa, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala toteaa.

Tulevaisuudessa asumiseen tulee vaikuttamaan kaupungistumisen ohella väestön ikärakenteen muutos. Tilastokeskuksen ennusteen mukaan vuoteen 2060 mennessä lähes 30 prosenttia Suomen väestöstä on yli 65-vuotiaita, kun vuonna 2020 luku on hieman yli 22 prosenttia.

– Senioriasuntojen tarve tulee kasvamaan. Samalla esteettömyys, hyvät kulkuyhteydet ja kattavat lähipalvelut nousevat yhä tärkeämpään rooliin. Kompaktien asuntojen tarve ja palvelutarjonta kasvaa. Uudentyyppisillä palveluilla tulee olemaan merkittävä rooli: esimerkiksi erilaisilla teknologisilla ratkaisuilla ja apuvälineillä pystytään turvaamaan senioreiden kotona asumista, Osuuskunta Suomen Asuntomessujen hallituksen puheenjohtaja Hannu Rossilahti sanoi avajaistervehdyksessään.

– On ennustettu, että kaupungistuminen johtaa myös yhä yhteisöllisempiin asumisratkaisuihin. Yhteiset asumisen ja olemisen tilat ja elämäntilanteen mukaan joustavat asunnot näkyvät yhä kasvavana trendinä.

Asuntomessuilla Seinäjoella uusia ratkaisuja edustavat muun muassa minikodit, joita on messualueella neljä kappaletta, sekä puukerrostalo Mäihä, jossa on uudentyyppinen hankintamuoto, Lakean Omaksi-rahoitusjärjestelmä.

Tänä vuonna Asuntomessut ovat ensimmäistä kertaa Etelä-Pohjanmaalla.

– Pohjanmaan erityispiirteisiin kuuluu kova tekemisen tahto, loistava yhteishenki ja yritteliäisyys. Tämä kaikki on selvästi nähtävissä Seinäjoella. Seinäjoki on alueensa kasvava ja kehittyvä kaupunkikeskus, Rossilahti sanoi.

Pohjalainen tekemisen tahto näkyy messualueella Seinäjoella

– Asuntomessuilla Seinäjoella pohjalaisuus näkyy monella tavalla, muun muassa rakennusaikaisessa teemassa pohjalaiset rakennus- ja puusepäntaidot. Pohjalaiset puusepäntaidot ovat olleet tunnettu käsite maassamme jo 1800-luvulta alkaen ja esimerkiksi Sakari Topeliuksen Maamme – kirjassa vuonna 1875 mainittiin pohjalaisten kirvesmiesten olevan Suomen parhaita. Asuntomessut Seinäjoella haluaa jatkaa tätä kunniakasta perinnettä, totesi projektipäällikkö Kirsi Joensuu.

Pohjalaisuus tulee esiin myös asuntomessualueen rakentajien kautta. Duudsoneista tuttu HP Parviainen ja pikaluistelija Pekka Koskela ovat rakentaneet kotinsa Pruukinrantaan, ja messualueelle tulevissa uusissa asukkaissa on myös pesäpallossa ansioituneita rakentajia. Rakentajaperheiden joukosta löytyy myös perhe, joka palaa nyt kotiseudulleen Pohjanmaalle.

Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala jatkoi, että Asuntomessujen teema, pohjalainen tekemisen tahto, näkyy Asuntomessuilla Seinäjoella kaikessa siinä tekemisessä ja yhteishengessä, jolla messurakentajat ovat kotejaan rakentaneet.

–Yhteistyössä rakentajaperheiden ja näytteilleasettajien kanssa olemme rakentaneet Asuntomessut ensimmäistä kertaa Etelä-Pohjanmaalle, Tuomaala totesi.

Messualueelle Pruukinrantaan on rakentunut 35 pientaloa, joista yksi on paritalo, sekä yksi puukerrostalo ja yksi rivi-/-luhtitalo. Kaikkiaan näyttelykohteita on 43. Messualueen luonto on säilytetty osana aluetta ja talot ja tontit sulautuvat ympäröivään mäntymetsään. Asukkaita alueelle muuttaa noin 250.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

12.9.2022

Näin paljon kulut nousevat kotikunnassasi

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksestä käy ilmi, että kustannukset nousevat tänä vuonna todella rajusti. Suurinta kustannusten nousu on Kouvolassa, Helsingissä ja Espoossa, ja pienintä Porissa, Tampereella ja Vantaalla.

asuntomessut Molok

26.5.2023

Kaupallinen yhteistyö

Loviisan asuntomessuilla eri talotyyppien Molok-jätepisteitä

Vuoden 2023 Asuntomessut Loviisassa tarjoavat monentyyppistä nähtävää eri asumismuodoista kiinnostuneille. Asuntomessualueelta löytyy myös kattaus Molok Oy:n tarjoamia jätteenkeräysratkaisuja eri asumismuodoille.

Molok

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti