Miljoona euroa kiinteistö- ja rakennusalan KIRA-digi -kokeiluille

KIRA-digi-hanke on myöntänyt kolmannella kokeiluhakukierroksella runsaat miljoona euroa 23 kokeilulle, jotka vauhdittavat kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatiota. Tuen saajista 19 on yrityksiä, kaksi kaupunkeja ja kaksi korkeakouluja. Suurimmat summat saivat Järvenpään kaupunki, Helsingin kaupunki ja Skanska Oy. Niiden kokeiluissa selvitetään tietomallipohjaista rakennuslupaa asuinkerrostalohankkeessa, asemakaavoja yhteisenä tietovarantoja ja tietomalleja kiinteistöjen ylläpidossa ja huollossa.

KIRA-digi-hankkeessa* kiinteistö- ja rakentamisala uudistaa yhdessä toimintaansa digitalisaation avulla. Kokeiluilla halutaan muun muassa uudistaa alan toimintatapoja, luoda ja testata uusia digitaalisia ratkaisuja sekä parantaa niiden yhteentoimivuutta.

Hankkeissa on mukana yhteensä yli 70 organisaatiota, ja toimialan oma rahoitus on yli 1,5 miljoonaa euroa.

”Kolmannen kierroksen miljoona euroa houkutteli selvästi aiempaa enemmän hakemuksia ja hakemusten laatu oli  todella korkea. Moni hankkeista keskittyi toimintamallien uudistamiseen eikä vain teknisiin pilotteihin, mikä oli ilahduttavaa nähdä. Paljon oli myös jatko- tai liitännäishankkeita aiempiin kokeiluihin tai vakiointityöhön, mikä viittaa siihen, että KIRA-digi -yhteisö ja -ekosysteemi alkavat toden teolla toimia”, hanketta koordinoiva digipäällikkö Teemu Lehtinen sanoo.

Kolmanteen kokeiluhakuun saapui 58 hakemusta. Hakemusten suunniteltu kokonaisrahoitus oli yhteensä noin 6,8 miljoonaa, josta alan oma rahoitus oli 4,5 miljoonaa ja haetun tuen summa oli 2,3 miljoonaa euroa.

Hakemukset arvioitiin kaksivaiheisesti. Ensin hakemukset arvioitiin sähköisesti ja sen jälkeen 40 parhaat pisteet saanutta hakijaa kutsuttiin lyhyisiin virtuaalisiin esittelytilaisuuksiin, jotka mahdollistivat pisteytyksen tarkentamisen ja arvioijien keskinäisen vuoropuhelun.

Hankkeet esittäytyvät 8.6.

Valitut hankkeet esittäytyvät 8.6. Helsingissä. Tilaisuutta voi seurata suorana klo 12-16 tai myöhemmin tallenteena kiradigi.fi -verkkosivuilla. Kaikkia käynnissä olevia kokeiluhankkeita voi myös seurata hankkeen sivuilla.

Hakukierroksia järjestetään vielä kolme vuosina 2017-2018. Seuraava haku avautuu heinäkuun lopussa. Vuosina 2016-2018 kokeiluja rahoitetaan yhteensä enintään 4,4 miljoonalla eurolla. Kokeiluhankkeita tuetaan KIRA-digi -tukiohjelman puitteissa valtionavustuksena.

Lisätietoja:

*KIRA-digi-hanke (2016-2018) on osa hallituksen julkisten palveluiden digitalisoimisen kärkihanketta ja tukee myös Sujuvoitetaan säädöksiä -kärkihanketta.

Hankkeen vastuuministeriö on ympäristöministeriö. Hankkeessa ovat mukana KIRA-foorumin neljätoista yhteisöä: Arkkitehtitoimistojen liitto ATL ry, Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL ry, Kiinteistötyönantajat ry, Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL ry, Rakennusteollisuus RT ry, Rakennustietosäätiö RTS, RAKLI ry, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Suomen Isännöintiliitto ry, Suomen Kiinteistöliitto ry, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry, Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry ja Talotekniikkateollisuus ry sekä ympäristöministeriö, valtiovarainministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, Turun kaupungin kiinteistöliikelaitos, Espoon kaupunki, Suomen Kuntaliitto, Suomen ympäristökeskus ja Museovirasto.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

rakentamisen

16.3.2023

Rakentamisen kallistuminen nostaa monen kiinteistöveroa

Rakentamisen kustannukset ovat nousseet, mikä nostaa monen kiinteistönomistajan veroja. Kiinteistöveron muutoksen määrä ei kuitenkaan ole kaikilla veronmaksajilla sama, sillä siihen vaikuttavat monet asiat.

digitilaukset

15.8.2023

Digitilaukset palvelevat Suomen Kiinteistölehden lukijoita

Suomen Kiinteistölehteä voi nyt tilata myös digitaalisena versiona. Digitilaukset tulivat myyntiin lehteä kustantavan Kiinteistömedian verkkokauppaan kesäkuun lopussa. Ne palvelevat niitä lukijoita, joilla ei ole Suomen Kiinteistöliiton jäsenyyttä.

kiinteistöverouudistus

6.3.2023

Kiinteistöverotuspäätökset tulevat pian – tarkista tietosi

Kiinteistöverotuspäätökset ja tilisiirtolomakkeet tulevat Omaveroon ja postiin maaliskuun aikana. Helsingin kaupunki kannustaa kiinteistönomistajia tarkistamaan kiinteistöjen tietojen oikeellisuuden, sillä rakennusten virheellisiä tietoja korjataan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti