Maanmittausta voi nyt hakea verkossa

Maanmittauslaitoksen sähköiset palvelut laajenevat. Uutena toimintona Maanmittauslaitoksen asiointipalveluun on toteutettu maanmittaustoimitusten haku.

Maanmittaustoimituksilla muodostetaan uusia kiinteistöjä, määritetään kiinteistön ulottuvuuksia ja voidaan muuttaa kiinteistöihin liittyviä oikeuksia. Toimituksissa tehdyt päätökset merkitään Maanmittauslaitoksen ylläpitämään kiinteistötietojärjestelmään.
– Uusi palvelu helpottaa hakemusten tekoa, kun asiakas voi hoitaa asiansa verkossa eikä hänen tarvitse lähettää hakemusta liitteineen sähköpostissa tai paperilla, sanoo kiinteistötehtävien kehityspäällikkö Jani Hokkanen Maanmittauslaitoksesta.

Toimitushakemuksen teko on vaivatonta. Käyttäjä valitse kiinteistön, jota toimitus koskee, minkä jälkeen palvelu ohjaa hakemuksen täytössä vaihe vaiheelta. Asiointipalvelun kautta voi hakea muun muassa rajankäyntiä, yksityistietoimitusta, rasitetoimitusta lohkomista ja halkomista. Uusi palvelu otettiin käyttöön lokakuun alussa. Ensimmäisten viikkojen aikana palvelun kautta on saatu jo yli 60 toimitushakemusta.

– Palvelusta on nyt julkaistu ensimmäinen versio. Kehitämme palvelua edelleen, kun olemme saaneet kokemusta siitä, miten asiakkaat ovat ottaneet palvelun vastaan, Hokkanen toteaa.

Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta löytyy vinkkejä ja hyödyllistä tietoa kiinteistön omistajille. Jos kiinteistöihin liittyvissä asioissa on epäselvyyttä, ne on aina syytä selvittää. Joskus riittää, kun tutustuu rekistereissä oleviin kiinteistön tietoihin, joskus tarvitaan asiantuntijaa avuksi.

– Esimerkiksi jos kiinteistön kulkuoikeudet ovat pelkän sopimuksen varassa, ne eivät sido kiinteistön uutta omistajaa, Hokkanen muistuttaa.

Kun kiinteistölle perustetaan tie- tai muu käyttöoikeus maanmittaustoimituksessa, siitä tulee pysyvä. Tieto merkitään kiinteistötietojärjestelmään eivätkä mahdolliset omistajavaihdokset vaikuta toimituksessa perustettuun kiinteistön tie- tai käyttöoikeuteen.

Asiointipalvelu on avoin kaikille henkilöasiakkaille. Siihen kirjaudutaan Suomi.fi-tunnistuspalvelun kautta pankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella. Toimitusta voi hakea myös tiekunnan tai kuolinpesän puolesta liittämällä valtakirjan hakemukseen.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

omistusoikeuden rekisteröinti

27.9.2023

Osakkaalla ei kiirettä rekisteröidä omistusoikeuttaan

Taloyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä. Sen jälkeen osakkeenomistajien tulee hakea omistusoikeutensa rekisteröintiä. Siihen on 10 vuotta aikaa.

yrityslaina

30.5.2023

Kaupallinen yhteistyö

Parhaat vinkit ja vaihtoehdot yrityslainan hakemiseen

Joskus yritys tulee tilanteeseen, jossa laina on paras vaihtoehto. Aihe voi tuntua vieraalta ja jopa hieman pelottavalta. Tässä artikkelissa on tietoa yrityslainan hakemisesta ja hyviä vinkkejä ja vaihtoehtoja yrityksille, jotka harkitsevat yrityslainan ottamista.

Halvinlaina.fi

huoneistotietojärjestelmään

3.3.2023

Vauhtia huoneistotietojärjestelmään siirtymiseen

Taloyhtiöiden tietojärjestelmäongelmat ovat hidastaneet osakeluetteloiden siirtoa huoneistotietorekisteriin. Vasta pieni osa taloyhtiöistä on tehnyt siirron. Ennen vuotta 2019 valmistuneiden asunto-osakeyhtiöiden tiedot täytyy siirtää järjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä.

sähkönsäästötalkoisiin

21.12.2022

Kaupallinen yhteistyö

Taloyhtiö mukaan Euroopan sähkönsäästötalkoisiin?

Pitkäikäinen valokuituverkko on viisas valinta niin kuluttajan kuin koko maailman energiansäästön kannalta. Kiinteä yhteys kuluttaa nimittäin huomattavasti vähemmän sähköä kuin mobiiliverkko.

Valokuitunen

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti