LVI-urakoitsijat povaavat rakentamiseen tahdinvaihdosta

LVI-urakoitsijoiden suhdannekysely antaa viitteitä siitä, että rakentamisen kova tahti on tasaantumassa. Suhdannetilanne on vielä hyvä, mutta syksyä kohden vauhdin ennustetaan hidastuvan. Odotukset tälle kevättalvelle olivat kovemmat kuin toteutuma. Tarjouspyyntöjä on paljon liikkeellä, mutta tilauksia ei virtaa sisään samalla sykkeellä.

Vastaajista 62 % arvioi uudisrakentamisen suhdannetilanteen heikkenevän tyydyttävälle tasolle syksyä kohti.

– Näyttää siltä, että asuntorakentamisen volyymi ei enää kasva. Tosin rakentaminen on keskittynyt Helsingin ympäristöön sekä muutamaan muuhun keskukseen ja erityiseen kohteeseen, muualla markkina ei ole edes kunnolla elpynyt, toimitusjohtaja Jari Syrjälä LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä toteaa ja jatkaa:

– Aloitettavat ja käynnissä olevat kohteet tuovat kuitenkin töitä taloteknisille urakoitsijoille pitkälle ensi vuoteen. Tähän asti on koettu pulaa työnjohdosta, mutta nyt asentajistakin alkaa olla niukkuutta.

LVI-urakointiyritysten liikevaihto ei ole kehittynyt syksyn odotusten mukaisesti: kasvua on vain 39 %:lla vastaajista, kun vielä syksyllä nousua arvioi 53 %.

– Vaikka kannattavuus on lievästi paranemassa, rakentamisen suihkuvirtaus näyttää menneen talotekniikalta taloudellisesti ohi. Töitä on ollut, ja niitä on tehty, mutta talkoohengessä. Viime lamassa pudottiin kehnolle kannattavuustasolle, eikä sieltä ole ylös päästy.

Vahva uudisasuntotuotanto on vähentänyt sekä tilaajien että urakoitsijoiden resursseja saneerauksiin ja erityisesti huoltoon ja pikkukorjauksiin. Vaarana on, että kunnossapidosta laistaminen kerryttää suurempaa korjaustarvetta. Kun kiinteistö on ajettu loppuun, sitä ei aivan pienellä rahalla saada kuntoon – jos kannattaa enää yrittääkään.

Poimintoja suhdannekyselystä

  • Uudisrakentamisen suhdannetilannetta piti hyvänä 48 % (53 %, syksy 2017) vastaajista.
  • Korjausrakentaminen on vähintäänkin hyvällä tasolla 46 % ja tyydyttävällä tasolla 43 % vastaajista.
  • Huoltotoiminta on vähintäänkin tyydyttävällä tasolla 85 % (90 %, syksy 2017) vastaajista.
  • Liikevaihdon jakautuminen: korjausrakentaminen 43 %, uudisrakentaminen 38 % ja huolto 19 %.
  • Liikevaihto on noussut vain 39 %:lla vastaajista, kun vielä syksyllä nousua ennusti 53 %.
  • LVI-urakoinnin kannattavuus oli hyvä 36 %:lla vastaajista, mutta vajaalla puolella se on edelleen vain tyydyttävällä tasolla.
  • Yritysten täystyöllistävä tilauskanta on historiallisesti pitkä, keskimäärin 4,6 kuukautta.
  • LVI-henkilöstöstä on lomautettuna 3,3 %, mikä käytännössä tarkoittaa täystyöllisyyttä.

LVI-asennuksen arvo oli viime vuonna 3,6 miljardia euroa. Ala työllistää 14 000 henkeä.

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n helmikuussa 2018 toteuttamaan LVI-asennuksen suhdannekyselyyn vastasi 77 jäsenyritystä. Vastausprosentti oli 27,6.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kinkun rasva

8.12.2022

Kinkun rasva ei kuulu viemäriin

Kinkunpaistorasvaa ei saa kaataa viemäriin, sillä se tukkii viemärin jäähtyessään. Rasvan voi hyödyntää ruoanlaitossa, laittaa jäähtyneenä biojätteeseen tai kierrättää polttoaineeksi Kinkkutempun kautta.

huonelämpötilaa

12.12.2022

Alenna huonelämpötilaa oikein

Huonelämpötilan pienentämiseen ei riitä pelkkä patterin termostaatin pyöräytys pienempään asentoon. Rakennuksessa, jossa on vesikiertoinen patteri- ja lämmitysjärjestelmä, voidaan lämmityksen tehoa säätää verkostoon menevän veden lämpötilaa alentamalla. Tämä tehdään automaattisen säätöjärjestelmän avulla.

16.10.2023

Energiansäästö vaatii toimivaa talotekniikkaa

Energiaa voidaan säästää vain toimivien laitteiden ja säästäväisen käytön avulla. Laitteiden toimintakuntoa ylläpitää suunnitelmallinen huolto. Suurin säästö syntyy kuitenkin käyttötottumuksista: pienet muutokset tuovat suuren säästön.

13.12.2022

Kuukauden kasvo: Kaikki säästökeinot käyttöön

Vuoden LVI-nainen, Kangasalan Putkilämpö Oy:n toimitusjohtaja Virpi Rannikko kertoo vinkkejä taloyhtiön energiansäästöön. Lämmityksen pienentäminen, valaistuksen vaihtaminen led-valoihin ja veden säästäväinen käyttö pienentävät energialaskua jo merkittävästi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti