LVI-alan ammattikoulusta suora polku insinööriopintoihin

Ammatillinen peruskoulutus valmentaa työelämään eri tasoilla. Talotekniikan perustutkinto valitaan usein reitiksi myös tuleviin jatko-opintoihin ammattikorkeakoulussa.
Ammatillinen perustutkinto on loistava pohjakoulutus ammattikorkeakouluun hakeville. Esimerkiksi LVI-alan työnjohto- tai suunnittelutehtäviin tähtäävät, talotekniikan perustutkinnon suorittaneet opiskelijat saavat todella hyvät eväät tulevaa työuraa ajatellen, Metropolia ammattikorkeakoulun LVI-alan lehtori Markku Leino sanoo.
Leino on ollut mukana kehittämässä Metropolia ammattikorkeakoulun ja Vantaan ammattiopisto Varian välistä mallia, jossa osa talotekniikka-alan insinööriopinnoista voidaan suorittaa jo ammattikoulun aikana. Käytännössä opiskelija opiskelee avoimessa ammattikorkeakoulussa 60 opintopisteen laajuiset opinnot, jotka luetaan henkilökohtaistamisen avulla osaksi ammattikoulun opintoja. Näiden opintojen avulla opiskelija voi ammattikoulusta valmistuttuaan päästä erillishaun kautta jopa suoraan insinöörikoulutuksen 2. vuosikurssille.

Vastaavia malleja ollaan kehittämässä tällä hetkellä useilla paikkakunnilla kokeilurahoituksen turvin, mutta Metropolian ja Varian välinen toiminta on jo vakiintunutta, Leino jatkaa.
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkisen mukaan LVI-alalla on ollut jo pitkään pula toimihenkilöistä.

Kaikki mallit, joiden avulla nuorista saadaan mahdollisimman nopeasti itsenäiseen työskentelyyn kykeneviä ammattilaisia, ovat tervetulleita. Tässä on hienoa sekin, että väylä pysyy auki, vaikka nuori päättäisikin ammattikoulun jälkeen toimia muutaman vuoden asentajana.
Mäkinen muistuttaa myös LVI-alan ammattien erityispiirteistä, joissa korostuu juuri itsenäisyys ja kyky päätöksentekoon. Nykyisin myös palveluosaaminen ja vuorovaikutustaidot luetaan LVI-alan ammattilaisilta odotettaviin valmiuksiin.

Sekä asennus- että toimihenkilötehtävissä LVI-alalla työskentelevät ovat asiantuntijoita, jotka tuottavat teknisiä palveluja. Työt tehdään yhä useammin asiakkaiden tiloissa ja heidän läsnä ollessaan. Uraputki asennustehtävistä kohti palvelujen suunnittelua ja myymistä on hyvä ratkaisu, koska siten tulevat toimihenkilöt oppivat tuntemaan asiakkaiden todelliset tarpeet.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

24.3.2015

Nahoilleen puristetut urakat tärväävät LVI-urakoinnin tuloksen

Hankkeiden pilkkominen ja pitkät alihankintaketjut nakertavat LVI-urakoinnin kannattavuutta. Kasvava putkiremonttien tarve työllistää kohtuullisesti urakoitsijoita, mutta kehnolla hinnalla. Yli puolella LVI-asennuksen suhdannekyselyyn vastanneista uudisrakentaminen oli heikoissa kantimissa.

9.9.2014

Yliopistot eivät tunnista työelämän tarpeita

Aalto-yliopiston suunnitelma lopettaa perinteinen diplomi-insinöörikoulutus LVI-alalla on herättänyt suurta vastustusta alan järjestöjen piirissä. Koulutuksen lopetuksen myötä LVI-alan vaativiin suunnittelu- ja tuotekehitystehtäviin on entistä vaikeampi löytää alan ammatti-identiteetin omaavaa työvoimaa. Toimihenkilöiden työvoimapulasta pahasti kärsivällä alalla tieto LVI-koulutuksen muutoksista on otettu vastaan tyrmistyneenä.

16.3.2017

LVI-alan toimihenkilöistä on pulaa – koulutusta ja osaamista tarvitaan

LVI-insinööreistä on pulaa työmarkkinoilla erityisesti suunnittelu- ja työnjohtopuolella. LVI-Teknisten Urakoitsijoiden syksyllä 2016 tekemän suhdannekyselyn mukaan kolmannes vastanneista yrityksistä piti toimihenkilöiden saatavuutta heikkona. Myös suunnittelutoimialalla ja valmistavassa teollisuudessa tarpeeseen nähden riittävät koulutusmäärät nähdään tärkeänä keinona vaikuttaa alan kilpailukykyyn ja toimintaedellytysten parantamiseen.

14.1.2022

Arvokkaat polkupyörät viedään jo pyörävarastoistakin – polkupyörärekisteri vaikeuttaisi varastetun pyörän myyntiä

LähiTapiola kertoo tiedotteessaan polkupyörävarkauksien määrän vähenneen tammi–heinäkuussa 2021 viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Varastettujen pyörien suhteellinen arvo kuitenkin kasvoi ja polkupyörien varastamisesta on samalla tullut ammattimaisempaa. − Varastettujen polkupyörien yhteenlaskettu kokonaisarvo laski LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan noin 18 prosenttia, eli noin 50 % vähemmän kuin varastettujen pyörien lukumäärä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti