Lomalla reissaava tai mökkeilevä, muista kaupunkiasunnon turvallisuus!

Kesälomakausi on alkanut tai kohta alkamassa ja monelle matkailu tai mökki kutsuvat. Rauhallisen lomamielen saa, kun tarkistaa, että ennen kaupungista lähtöä koti jää turvalliseen kesäkuntoon sekä talotekniikan että murtosuojauksen suhteen. Vaikkakin maalaisjärki usein riittää, olemme kuitenkin Kiinteistöliitossa katsoneet, että on hyvää muistuttaa asukkaita muutamista asioista, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Lukitse, laita hanat off-asentoon, irrota verkosta

Varmistu siitä, että olet jättänyt huollolle avaimesi, mikäli yleisavain ei käy lukkoosi. Yhtiölle voi tulla äkillinen tarve päästä huoneistoosi poissaoloaikanasi esim. äkillisen kunnossapitotarpeen ilmennettyä. Lisäturvallisuutta tuo oven turvalukko tai hälytysjärjestelmä ja järjestelmästä kertova tarra huoneiston ovessa. Hälytysjärjestelmä on oman harkinnan varassa – jos asunnossa on paljon arvotavaraa, ei se ainakaan pahaa tee.

Kannattaa myös varmista, että olet kytkenyt sähkölaitteet pois päältä. Antennikin on hyvä irrottaa tv:stä, ettei ukkonen pääse vaurioittamaan sähkölaitteita.

Talotekniikkapuolella osakkaan vastuualueisiin kuuluvat käsienpesualtaat, letkut ja liitäntäputket sekä bideesuihku, pesukoneliitäntä sekä vesilukkojen ja lattiakaivojen puhdistus. Ennen lomallelähtöä kannattaa varmistua siitä, että hanat ovat off-asennossa. Huomaathan, että laitteiden hanat on syytä pitää suljettuina aina muulloinkin, kun et käytä laitetta.

On myös kohteliasta huolehtia siitä, että jos asunto on pitkään tyhjillään, niin tuttava käy kukkien kastelun lisäksi laskemassa vettä viemäriin ja pyttyyn kerran-pari. Näin hajulukot pysyvät kosteina eikä hajuhaittoja synny.

Älä helpota voron työtä

Pynnösen mukaan lisäturvallisuutta tuo se, että huoneiston mahdollinen väliulko-ovi on auki: näin postit pääsevät tippumaan lattialle eivätkä jää missään vaiheessa ”roikkumaan” puoliksi postilaatikosta ulkona. Roikkuva posti on merkki poissaolostasi.

– Ikkunaverhot ja kaihtimet voi jättää auki, jotta asunto olisi päiväsaikaan asutun oloinen. Lomareissuista ei kannata kovin tarkasti kertoa sosiaalisessa mediassa, koska varkaat saattavat olla valppaana tälläkin saralla, Pynnönen listaa lisävinkkejä.

Ikävä tosiasia on, että lomakausina ympäri vuoden myös vorot aktivoituvat. Kaupungeissa tehdään kesäisin paljon kiinteistöjen remontti- ja korjaustöitä, joiden takia kiinteistön tiloissa liikkuu enemmän ihmisiä ja joukkoon sulautuminen on helpompaa. Toisaalta työmailla liikkuminen on nykyään tarkkaan valvottua, mikä puolestaan lisää asumisturvallisuutta. Pitkään kestävä naapuritalon peruskorjaus pitää työmiehet paikalla tiiviisti, mikä saattaa osaltaan vähentää ulkopuolisten haluja tutkia mahdollisia murtokohteita.

Suomen Kiinteistöliitto toivottaa kaikille aurinkoista, leppoisaa ja rentouttavaa lomaa.

Poliisin ja tilastokeskuksen kertomaa turvallisuudesta

  • Poliisin mukaan noin 60 prosenttia asuntomurroista on mahdollisesti ehkäistävissä hyvällä oven lukituksella. Kerrostaloasuntojen osalta riittää pitkälti se, että asunnon lukituksesta huolehtii.
  • Murtovarkaiden halutuin saalis on käteinen raha. Kaiken muun omaisuuden kanssa rikoksentekijä joutuu näkemään vaivaa sen vaihtamiseksi rahaksi, ja anastetun omaisuuden arvo on vain murto-osa oikeasta arvosta.
  • Varastoihin, ullakoille tai ulkorakennuksiin ei arvotavaroita kannata piilottaa. Asunto on keskimäärin turvallisempi paikka kuin pihavarasto tai kellarikomero, koska asunto on paremmin valvottu tila.
  • Tilastokeskuksen mukaan kesä-, heinä- ja elokuussa murtojen määrä on selkeästi suurempi kuin esimerkiksi tammi-, helmi- ja maaliskuussa. Ilmiö toistuu loma-aikaan myös talvella.
  • Vuonna 2014 asuntomurtoja tehtiin yli 3 000 kertaa, mutta yleistrendi on laskussa. Vuoteen 2009 verrattuna murtoja oli miltei 2 000 enemmän, minkä jälkeen luku on jatkuvasti pienentynyt.
  • Tilanne Suomessa on kansainvälisesti verrattuna hyvä. Esimerkiksi Helsingissä tehdään vuosittain noin 350 asuntomurtoa, mikä on moniin samankokoisiin eurooppalaiskaupunkeihin verrattuna pieni luku.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

4.3.2022

Kunnosta väestönsuojasi ajan tasalle

Suomessa on suojapaikkoja noin 4,5 miljoonalle ihmiselle, ja olemme kansainvälistä kärkeä muiden Pohjoismaiden sekä Israelin ja Sveitsin ohella. Harvassa maassa väestönsuojia ylipäänsä rakennetaan. Rauhan oloissa suojautumistarvetta voivat aiheuttaa äkilliset säteily- tai kemikaalionnettomuudet, joilta suojaudutaan lähtökohtaisesti omaan asuntoon.

taloyhtiön turvallisuus

2.3.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Varautuminen tulipaloihin ja muihin vaaratilanteisiin on asumisturvallisuuden perusta. Pelastussuunnitelma toimii taloyhtiöiden suunnittelun työvälineenä turvallisuuden rakentamisessa. Sen sisällön määrittävät pelastuslaki ja -asetus.

5.10.2022

Turvallisuus huomioon energiansäästössä

Energiaa säästäessä on tärkeää muistaa turvallisuus. Huolimattomuus ja luovat ratkaisut voivat johtaa onnettomuuksiin. Kotona kannattaa tarkistaa palovaroittimen toimivuus ja tehdä turvallisuuskävely perheen tai asuinkumppanien kanssa.

9.4.2022

Kiinteistöliitto Uusimaa muistuttaa: Taloyhtiöiden turvallisuudesta pitää huolehtia

Kiinteistöliitto Uusimaa kertoo tiedotteessaan turvallisuusasioiden puhuttaneen järjestön jäsenistöä. Liitto kehottaakin taloyhtiöitä valmistelemaan ja panemaan turvallisuusasiat kuntoon ajan kanssa. Kiinteistöliitto Uusimaa painottaa neljää asiaa, jotka tulisi ottaa huomioon taloyhtiön turvallisuudessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti