Lomailija, suojaa kotisi murtovarkailta

suojaa koti

Kesälomakausi mökkireissuineen ja muine matkoineen tarjoaa mahdollisuuksia myös murtovarkaille, muistuttaa Kiinteistöliitto. Ennen matkoille lähtöä kannattaa suojata koti pitkäkyntisten varalta.

Pyri jättämään kotisi asutun näköiseksi esimerkiksi jättämällä verhot auki. Huolehdi, ettei postilaatikkosi pursua loman aikana. Älä jätä arvoesineitä näkösälle ikkunoiden eteen ja sulje ikkunat kotoa lähtiessäsi.

Jos kodissa on murtohälytin, muista kytkeä se päälle. Ilmoita hälyttimen olemassaolosta näkyvin tarroin tai kyltein. Kerro myös poissaolostasi luotettavalle naapurille. Julkisissa somepäivityksissä poissaoloa ei kuitenkaan kannata mainostaa.

Älä jätä vara-avainta ilmeisiin piiloihin, kuten kukkaruukun tai ovimaton alle. Murtovarkaat ovat hyvin selvillä mahdollisista piilopaikoista. Jos avain katoaa, ota yhteys taloyhtiöön.

Käytä oven takalukitusta ja varmuuslukkoa. Muistathan, että itse asennutetun varmuuslukon avain pitää toimittaa myös taloyhtiölle siltä varalta, että asuntoon on pakko päästä poissa ollessasi. Asennuta huultamattomaan (tasareunaiseen) oveen rakoraudat, jotka estävät oven vääntämisen auki.

Rivitalo- tai omakotitaloasukkaana huolehdi siitä, että joku käy poissa ollessasi hoitamassa pihaasi. Pitkänä rehottava nurmikko ja lakastuneet kukat antavat varkaille vinkin siitä, että talonväki on muualla.

Vakuutusturva syytä muistaa

Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää osakkaalta huoneiston huolellista hoitoa, johon kuuluu huoneiston kunnon seuraaminen, jos huoneisto jätetään tyhjäksi poikkeuksellisen pitkäksi ajaksi, kuten koko kesäksi.

Huoneiston kunnon seuraaminen voi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pyytää jotakuta luotettavaa henkilöä käymään tarkastamassa, että kotona on kaikki kunnossa.

Jos kotiin kaikesta huolimatta murtaudutaan, taloyhtiö vastaa rikotuista ovista ja ikkunoista. Sen sijaan osakkaan vastuulle jäävät huoneiston sisäpuolella irtaimistolle aiheutetut vahingot.

– Tämän takia on tärkeää, että asukas huolehtii omasta vakuutuksestaan, muistuttaa Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia.

Huolehdi vesilukkojen kastelusta loman aikana

Ennen kesälomamatkalle lähtöä on syytä sopia kodin pesualtaiden ja lattiakaivojen vesilukkojen kastelusta. Muutoin kotiin voi pesiytyä ikävä viemärin haju.

Lattiakaivojen vesilukossa oleva pieni vesimäärä estää viemärikaasujen pääsyn huonetilaan. Viemäripisteiden käyttö pitää vesimäärän normaalisti riittävänä, mutta käyttämättömien pesualtaiden ja lattiakaivojen vesilukoista vesi haihtuu aikaa myöten. Kesähelteet ja lattialämmitys nopeuttavat veden haihtumista.

– Hajuhaitta on helppo välttää laskemalla välillä vettä viemäripisteisiin, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä toteaa.

Viemäriin ei saa laskea muuta kuin vettä. Ruokaöljy tai muut rasvat tukkivat viemärit ja kuormittavat jäteveden puhdistusta.

Viemärin hajua syntyy myös vesilukkoon jääneistä epäpuhtauksista. Hajuhaittoja esiintyy eritoten pesutilojen lattiakaivoissa, sillä niihin kerääntyy pesuainejäämiä ja hiuksia. Lattiakaivot kannattaakin pestä säännöllisesti.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kyberturvallisuus

4.10.2022

Kyberturvallisuus huomioon taloyhtiössä

Erilaiset taloyhtiön toimintaan liittyvät laitteet ja järjestelmät ovat alttiita kyberhyökkäyksille. Siksi vanhan taloyhtiön kannattaa varautua kyberuhkiin kartoittamalla laitteensa, ja vaihtaa ne uusiin jos mahdollista.

senioritalo

23.3.2023

Senioritalo taistelee tulvia vastaan

As Oy Kangasalan Hopeaharju koki toissa kesänä mittavat tulvavahingot, kun vesi nousi sen varastotiloihin. Taloyhtiön hallitus alkoi etsiä ratkaisuja, joilla tulvat saataisiin estettyä tulevaisuudessa. Kaupunkitulvat tulevat lisääntymään ilmastonmuutoksen ja maa-alueiden asfaltoinnin myötä.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

suojaa pihan kasvit

19.9.2023

Suojaa pihan kasvit eläimiltä

Pihan kasvit kannattaa suojata verkoilla talven varalta. Jänikset, kauriit ja myyrät tulevat talvella mielellään ihmisten pihoille etsimään ruokaa. Verkkomainen suoja pitää ne hyvin loitolla, mutta antaa myös kasvin saada valoa ja hengittää.

isännöintimeklari kilpailuttaa

8.11.2022

Kaupallinen yhteistyö

Isännöintimeklari kilpailuttaa isännöinnin taloyhtiöllesi

Isännöintimeklari tarjoaa puolueettoman kilpailutuspalvelun, jossa vertaillaan isännöintitoimistoja hinnan, palvelun ja laadun perusteella. Näin taloyhtiö voi varmistaa luotettavan isännöitsijän löytymisen.

Isännöintimeklari

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti