Lokkiriesaan kehotetaan reagoimaan jo nyt – Pesä saattaa lykätä jopa sovitun kattoremontin

Pesintää voidaan ehkäistä estämällä mekaanisesti lokkien pääsy sopiviin pesimäpaikkoihin lintuverkoilla ja lintupiikeillä. Myös erilaiset lintukarkotteet ja pelättimet voivat ehkäistä lokkien pesän perustamisen.

Tamperelainen-lehti kerto, että esimerkiksi Tampereella kalatiirat, harmaalokit ja kalalokit pesivät rakennusten katoille. Myös vaarantuneeksi luokitellut naurulokit sekä erittäin uhanalaiset selkälokit saattavat asettua katoille pesimään.

Lokkeja houkuttaa kaupunkiympäristöön ravinto. Ehkäisemällä lokkien ravinnonsaanti niiden aiheuttamia haittoja kaupunkiympäristössä voidaan vähentää.

Taloyhtiön vastuulla on valvoa, ettei lokkeja ruokita

Taloyhtiöiden ja kiinteistöistä vastaavien tulee huolehtia siitä, ettei lokkeja ruokita ja ettei niille ole ruuantähteitä tai muuta syömäkelpoista jätettä saatavilla. Jätehuollon toimivuus on syytä tarkastaa ja laittaa se tarvittaessa kuntoon.

Useimmat lokit, kuten kalalokki, selkälokki, selkälokki ja kalatiira ovat rauhoitettuja ympäri vuoden. Harmaalokin rauhoitus on voimassa suurimmassa osassa maata 10.3.–31.7. Pesimäaikana kaikenlainen pesinnän häirintä on EU:n lintu- ja luontodirektiiviin pohjautuvan lainsäädännön perusteella kielletty.

Jos pesintä on jo alkanut, ei pesää tai munia saa hävittää ilman asianmukaista poikkeuslupaa. Se saattaa jopa estää kesäksi suunnitellun kattoremontin. Lokin pesän hävittämisen poikkeusluvista päättää paikallinen ELY-keskus.

Kaupunkien terveydensuojelu ja ympäristönsuojelu antavat tarvittaessa ohjausta ja neuvontaa taloyhtiöille ja kiinteistöjen omistajille lokkien aiheuttamien haittojen poistamisessa. Ihmisten kimppuun hyökkäävien lokkien tapaukset kuuluvat poliisille.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

24.6.2022

Pienten yhtiöiden ongelmatilanteita

Pienessä taloyhtiössä riitaisuudet ovat yleisiä ja voivat pahimmillaan halvaannuttaa koko yhtiön toiminnan. Laskuja ei saada maksettua, remontit seisovat ja vastikerahat kuluvat käräjöintiin. Tällaisessa tilanteessa auttaa, kun asioista sovitaan ja hallinto toimii avoimesti.

myrkylliset kasvit

27.6.2022

Taloyhtiön pihan myrkylliset kaunottaret

Monet kauniit, taloyhtiöidenkin pihoilla suositut kasvit ovat myrkyllisiä. Viherammattilainen suosittelee välttämään niitä leikkipaikkojen lähellä, mutta muuten niistä ei tarvitse kokonaan luopua. Vaarallisimmat myrkkymarjat sen sijaan kannattaa jättää istuttamatta.

28.4.2022

Nyt on aika estää lokkien pesintäaikeet katoille. Lokkitarkkailija suosittelee pelotteita ja katolla liikkumista

Hämeenlinnassa herättiin parisen vuotta sitten lokkiongelmaan. Lokit valloittivat yhä enemmän keskustan kerrostalojen kattoja pesimispaikakseen. Kirkuna, ulosteet ja poikasiaan suojelevien lokkien hyökkäily kasvoivat sellaisiin mittoihin, että jotain oli tehtävä.

21.1.2022

Vain murto-osassa kuolemaan johtaneissa paloissa oli palovaroitin – taloyhtiöitä kehotetaan ottamaan vastuuta

Kun tulipalo syttyy, kipuaa savu kuuman ilman mukana ylöspäin. Jos katossa on toimiva palovaroitin, se havaitsee savukaasut ja alkaa hälyttää voimakkaalla äänellä. Asunnon asukkaat ja todennäköisesti myös naapurit havahtuvat.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti