Lemmikkieläimet vuokrahuoneistossa

Neuvonnassamme vuokranantajat pohtivat usein sitä, kuinka heidän kannattaisi suhtautua lemmikkieläinten pitoon vuokrahuoneistossa.

Vaikka vuokrasopimuksessa on sovittu lemmikkieläintenpitokiellosta, miten kannattaisi suhtautua vuokralaisen pyyntöön ottaa kissa vuokrahuoneistoon? Tai mitä tehdään sitten, jos vuokralaisen Musti päättääkin tylsistyksissään nakerrella keittiön kaapiston kulmat?

Kiellon huomioiminen vuokrasopimuksessa

Mikäli vuokrasopimuksessa ei ole nimenomaisesti kielletty lemmikkieläinten pitoa, katsotaan vuokranantajan näin sallineen vuokralaisen pitää vuokrahuoneistossa lemmikkejä.

Jos vuokranantaja haluaa kieltää lemmikkien pitämisen, tulee tämä ottaa huomioon jo vuokrausilmoitusta laadittaessa sekä tietenkin myös vuokrasopimukseen otettavalla lemmikkikiellolla. Tämä kielto on mahdollista muotoilla vuokrasopimukseen esimerkiksi seuraavalla tavalla: ”Koska vuokranantaja haluaa varata huoneiston jatkossa myös astmaatikkojen ja allergikkojen käyttöön, ei huoneistossa saa pitää allergisoivia lemmikkieläimiä”. Näin vuokranantaja on esittänyt lemmikkikiellolle myös perustellun syyn.

Tavanomainen kuluminen ja lemmikkieläimet

Mikäli vuokrasopimuksessa on kielletty lemmikkien pito kokonaan, mitään lemmikkien aiheuttamia jälkiä tai muita asunnolle aiheutuneita lemmikeistä johtuvia vahinkoja ei pidetä asunnon tavanomaisena kulumisena. Jos lemmikkien pitäminen on sallittu, katsotaan vuokranantajan näin ollen hyväksyneen esimerkiksi sen, että lattiapintoihin voi syntyä tietynasteista kulumaa.

Kuitenkaan esimerkiksi lemmikkien aiheuttamat puremajäljet asunnon kiinteissä kalusteissa tai kynnenjäljet seinissä eivät ole enää tavanomaista kulumista, vaan vuokralaisen on korvattava näiden jälkien korjaamisesta aiheutuvat kohtuulliset kustannukset riippumatta siitä, onko lemmikkieläinten pitoa kielletty vuokrasopimuksessa vai ei. Lemmikkien eritteiden aiheuttamia erilaisia haju- tai jälkihaittoja ei myöskään katsota tavanomaiseksi kulumiseksi.

Vuokranantajan ja vuokralaisen on suositeltavaa vuokrasuhteen alussa ottaa yhdessä valokuvia huoneistosta ja laatia huoneiston kunnosta alkukatselmusraportti, mitkä liitetään allekirjoitettuina vuokrasopimuksen liitteiksi. Vuokrasuhteen päättyessä huoneiston kuntoa voidaan verrata näihin vuokrasuhteen alussa tehtyihin havaintoihin. Jos tällöin havaitaan lemmikkien aiheuttaneen tavanomaisen kulumisen ylittäviä vahinkoja tai haittoja huoneistolle, on vuokranantajan hyvä muistaa valokuvata ja mainita havaitsemansa seikat loppukatselmusraportissa ennen kuin vahinkoja tai haittoja ryhdytään poistamaan. Mikäli haittojen poistaminen edellyttää esimerkiksi erikoissiivousta, vuokranantajan on suositeltavaa hankkia myös alan ammattilaisen lausunto, jossa todetaan haittojen olemassaolo sekä se, mitkä toimenpiteet ovat tarpeellisia haitan poistamiseksi.

Lemmikkieläimistä sopiminen vuokrasuhteen aikana

Vaikka vuokrasopimuksessa olisi lemmikkikielto, on tietenkin mahdollista, että vuokralaisen elämäntilanne muuttuu vuokrasuhteen aikana ja hän haluaisikin ottaa lemmikin.

Tämän sopiessa vuokranantajalle, on suositeltavaa sopia selkeästi siitä, millaisen lemmikin pitämiseen vuokralaiselle on annettu lupa. 70-kiloisen bernhardinkoiran tassut kun kuluttavat huoneistoa eri tavalla kuin 5-kiloisen kiinanpalatsikoiran tassuttelu. Jotta erimielisyyksiltä lemmikkien suhteen vältyttäisiin tulevaisuudessa, lemmikkien pidosta on hyvä sopia kirjallisesti. Vuokrasopimukseen voidaan laatia esimerkiksi liite, johon otetaan seuraavanlainen maininta: ”Vuokralainen saa pitää huoneistossa yhtä (1) bostoninterrieriä.” Laadittavaan liitteeseen on suositeltavaa ottaa lisäksi maininta siitä, että vuokranantajan on annettava erikseen kirjallisesti lupa, mikäli vuokralainen haluaisi ottaa huoneistoon muitakin lemmikkejä. Jos huoneiston pintojen mahdollinen kuluminen lemmikin johdosta huolestuttaa vuokranantajaa, on mahdollista sopia siitä, että vuokralainen vastaa lattian osalta myös tavanomaisesta kulumisesta.

Lemmikkieläinten pitokiellon rikkominen

Mikäli vuokranantajan tietoon tulee, että vuokralainen mahdollisesti rikkoo lemmikkikieltoa, on suositeltavaa alkuun korostaa vuokralaiselle, että hänen menettelynsä rikkoo vuokrasopimukseen otettuja ehtoja. Jos vuokralainen jatkuvasti rikkoo vuokrasopimuksessa mainittua lemmikkikieltoa, voi tämä sopimusrikkomus oikeuttaa vuokranantajan irtisanomaan toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen.

On kuitenkin hyvä muistaa, että irtisanomiskynnyksen ylittymistä arvioidaan aina tapauskohtaisesti ja kynnyksen ylittymiseksi rikkomuksen tulisi olla merkittävä. Vuokranantajalla pitää olla näyttöä siitä, että vuokra-asunnossa todella pidetään jatkuvasti lemmikkieläimiä (esimerkiksi naapureiden lausuntoja asiasta).

Määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanominen ei ole lähtökohtaisesti mahdollista, vaan määräaikainen sopimus voidaan päättää purkamalla. Mikäli vuokralaisen katsotaan jatkuvasti rikkovan vuokrasopimuksen ehtoja niin, ettei vuokralaisen menettelyllä katsota olevan enää vain vähäistä merkitystä, voi purkukynnys ylittyä. Purkukynnyksen ylittymiseen vaaditaan kuitenkin huomattavasti olennaisempaa rikkomusta kuin irtisanomiskynnyksen ylittymiseen. Mikäli vuokralainen kirjallisen varoituksen tiedoksiannon jälkeen yhä toistuvasti rikkoisi sopimuksen ehtoja, voi sopimuksen purkaminen olla mahdollista, mikäli sopimusrikkomus on merkittävä.

 

9 kommenttia

 • Eläimet eivät kuulu kerrostaloon Reply

  23.1.2016 at 19:12

  Lemmikki kerrostaloasunnossa vaikuttaa niin oman kuin naapurinkin asunnon arvoon ja muiden asukkaiden hyvinvointiin ja asumismukavuuteen. Lemmikki ei siis ole vain vuokranantajan oma ongelma. Itse suosittelisin, että lemmikit kiellettäisi kerrostalossa.

  Me ostimme huoneiston kerrostalosta, jossa kerrostasenteet on suljettu molemmin puolin tuplaovilla, ilma vaihtuu niin kerrostasanteelle kuin hissiinkin vain asuntojen kautta. Ostohetkellä talossa ei ollut eläimiä, joten tätä ei tultu ajatelleeksi. Kun sitten yksi sijoitusasunnon vuokralainen otti koiran, siitä tuli myös naapureiden ongelma.

  Edelleen myynnissä ei auta vaikka myytävä asunto olisikin siisti ja kunnossa, myyntitilaisuudessa karsiutuu osa ostajista jo ennen kun on asuntoon sisälle päässyt, kun allergian takia hississä alkaa yskittää, onhan yli kolmasosa ihmisistä allergisia. Hissistä selviytyneen karsiutuvat kun kerrostasanteella haisee märkä koira ja se naapurin koira haukkuu jokaisen myytävään asuntoon pyrkivän.

 • Lemmikit kuuluvat kerrostaloon Reply

  13.4.2017 at 11:46

  Lemmikit kuuluvat asuntoihin siinä missä ihmisetkin ! On valitettavaa lukea tälläistä yhden ihmisen mielipidettä joka yrittää selittää aivan täyttä potaskaa ja luoda illuusion että lemmikit ovat kaiken pahan alku ja juuri , häpeä jos osaat !
  Monet ihmiset erilaisine elämäntapoineen aiheuttavat paljon enemmän kerrostalossa harmia kuin yksi koira , mietippä vähän kuinka moni tupruttaa “syöpäkäärylettään ” parvekkeella, eikö allergiaa sairastava ihminen kärsi kun haju tulee parvekkeen ovesta sisällä varsinkin kesällä….entäpä grillihuurut jne. sitten on vielä kaltaisesi naapurin “kyylääjät” joka on varmaan sinunkin elämäntehtäväsi …erittäin allegisoivaa ! Toivon, että ajattelet ensin mitä kirjoitat nimimerkillä 4 koiranomistaja ja kaikki asutaan sulassa sovussa kerrostalossa.

 • Lauri Reply

  30.10.2017 at 21:02

  “4 koiranomistaja ja kaikki asutaan sulassa sovussa kerrostalossa.” Niin varmaan te koiramafian jäsenet mutta muut ei! Kyllä se on ihmeellistä miten ei osata ottaa huomioon kerrostaloasumisessa astmaatikkoja tai eläinallergisia – asuminen on tarkoitettu ihmisille ensisijaisesti, jos haluat röökätä, metelöidä iltaisin ja pitää koiratarhaa niin kannattaa muuttaa maalle omakotitaloon jossa saat olla rauhassa.

 • aippaka Reply

  18.7.2018 at 14:58

  Törmäsin just koiraongelmaan vuokralaiseni taholta. Sopimuksessa mainitaan ettei lemmikkieläinten pito ole sallitu. Nyt on sitten koira ostettu kiellosta huolimatta ja naapurit valittaa minulle. Jyrsinyt myöskin eteisen mattoa ja nurkkalistaa. Kuinkahan paljon vahinkoa ehtii tehdä ennekuin saan nuo häädettyä. Naapurin koira tai kissa ei todellakaan ole miellyttävä naapuri varsinkin jos satut olemaan tuurityössä oleva. Eihän se tietenkään ole koiran omistajan mielestä ongelma,mutta ärsyttää suunnattomasti kun nukkua pitäs ja naapurissä räksyttää tai koiraa komennetaan niin kuuluuhan se. Kerrostalo nimenomaan on ihmisten asuntoja,,, ei eläinten.

 • Yskijä Reply

  24.7.2018 at 18:32

  Minun naapurini pitää kovaa meteliä,varsinkin iltaisin ja öisin. Lisäksi tupruttelee jatkuvasti niin että asuntomme haisee tupakalta. Naapurin koira ja alakerran kissa ovat todellakin miellyttävät naapurit näihin valkoisiin apinoihin verrattuna. Astmani ei oireile naapurin eläimistä vaan tupakansavusta ja hajuvesistä. Te,jotka ette ole allergisia tai astmaatikoita,niin älkää laittako oireitamme eläinten piikkiin. Kyllä harva on elukalle niin allerginen,että naapurin eläin häiritsee.. Kerrostaloon ei kuulu mikään elollinen olento, saa olla purkki diapamia ja hyvä terapeutti kun täällä joutuu kärsimään.

 • naulan kanta Reply

  26.7.2018 at 01:37

  Jos on niin allerginen, ettei selviä kerrostalossa hissistä, jossa on käynyt lemmikkieläin, niin kannattaa ehdottomasti muuttaa omakotitaloon maalle. Siellä on puhtaampi ilmakin keuhkovaivaiselle. Ongelmahan ei ole lemmikki, vaan se vähemmistössä oleva allergikko, joka ei selviä normaalissa ympäristössä.

 • täysin normaali Reply

  19.6.2019 at 15:08

  Allergikot tulisi toimittaa johonkin eristysleiriin. Saisivat siellä nirppanenät nuuskutella niin paljon keskenään kuin tahtovat eivätkä häiritsisi meitä normaaleita ihmisiä.

 • Jo on aikoihin eletty Reply

  24.8.2019 at 20:30

  Nimimerkille naulan kanta. Toivottavasti selviät elämästäsi allergisoitumatta millekkään. Ja jos niin käy, muistaisit silloin kirjoittamasi tylyn kommentin.

 • Tepu Reply

  7.10.2019 at 15:41

  En ymmärrä, kuinka koiran koko vaikuttaa lattian kulumiseen. Eihän silloin aikuinen ihminenkään (bernhardinkoiran kokoinen) voisi kävellä lattioilla kuluttamatta niitä.

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää