Lehtisaaren tontinvuokrista uudenlainen ratkaisu

Helsingin yhteinen kirkkovaltuusto päätti Lehtisaaressa sijaitsevien asuntoyhtiöiden tonttien tulevista vuokrista torstaina 11.5. Puheenjohtaja Kaisa Raittila teki kokouksessa vastaehdotuksen yhteisen kirkkoneuvoston esitykseen. Raittilan esitys voitti äänestyksessä luvuin 56-24.

Helsingin seurakuntien omistamien tonttien vuokrat nousevat nykyisten vuokrasopimusten päätyttyä vuoden 2020 alusta lukien, siten että tontin arvioidulle arvolle tulee kolmen prosentin tuotto. Korotukset porrastetaan tasaisesti kolmelle vuodelle, jolloin lopulliset korotetut vuokrat tulevat voimaan vuonna 2022. Vuokra-aika on 20 vuotta. Yhteisen kirkkoneuvoston esityksessä lopullinen vuokratuotto olisi ollut neljä prosenttia ja vuokraa olisi korotettu tasaisesti 15 vuoden aikana.

Uudet vuokrat perustuvat kiinteistöalan asiantuntijoiden määrittämiin tonttien arvoihin ja niihin suhteutettuun tuotto-odotukseen. Vastaantulona vuokralaisille tuotto-odotus on alunperin aiotun viiden prosentin sijaan kolme ja tonttien arvot on määritelty asiantuntijoiden antaman alimman arvion mukaisiksi. Vanhat 50 vuotta voimassa olleet sopimukset ovat merkinneet asuntoyhtiöille hyvin edullisia vuokria, niiden taso on merkinnyt 0,4-2,2 prosentin tuottoa nyt arvioidusta arvosta.

Lehtisaaren tonttien arvoa nostavat muun muassa merellinen sijainti, arvostettu ympäristö, tonttien suuri koko rakennusoikeuteen nähden sekä lyhyt etäisyys muun muassa Keilaniemen työpaikka-alueeseen ja Aalto-yliopistoon.

Vuokrankorotukset koskevat kymmentä taloyhtiötä, joista kaksi on kerrostaloyhtiöitä ja muut rivi- ja yksittäistaloja. Esimerkkinä kerrostaloyhtiössä rakennusneliötä kohden vuokra nousee asteittain noin 1,1 eurosta vuoteen 2022 mennessä noin neljään euroon. Pientaloissa vuokra on suurempi.

Helsingin seurakunnat omistavat Lehtisaaren maista käytännössä noin kolmanneksen ja Vantaan seurakunnan kaksi kolmannesta. Helsingin kirkkovaltuuston päätös koskee vain Helsingin omistamia maita.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

24.5.2021

Korkein oikeus linjasi: Ilmalämpöpumpun saa asentaa parvekkeelle

Korkein oikeus on tulkinnut, että asunto-osakeyhtiön osakkaalla oli oikeus asentaa osakehuoneistoonsa kuuluvalle parvekkeelle ilmalämpöpumppu siten, että sen sisä- ja ulkoyksikön välinen läpivienti oli tehty rakennuksen ulkoseinään. Tapauksessa taloyhtiön ylimmän kerroksen osakas oli pyytänyt yhtiön hallitukselta lupaa ilmalämpöpumpun jälkikäteiseen asentamiseen. Hallitus ei ollut lupaa myöntänyt.

11.10.2017

KONE kehitti uuden älykkään ratkaisun asuintaloihin

KONE on julkaissut uuden, asuintaloille suunnatun KONE Residential Flow -ratkaisun, joka tuo uudenlaista elämisen helppoutta rakennuksen asukkaille, omistajille sekä kiinteistönhuoltajille. Ratkaisu pohjautuu mobiili- ja pilviteknologiaan, ja sen avulla asukkaat voivat operoida rakennuksen ovia, hissejä ja ovipuhelimia älypuhelimellaan, ja he myös saavat asuinrakennustaan koskevaa tietoa KONEen älypuhelinsovelluksen kautta. Ratkaisu on pilottivaiheessa ja tällä hetkellä saatavilla Suomen […]

9.5.2018

Jopa puolet suomalaisista olisi valmis luopumaan fyysisistä kotiavaimistaan

KONE teetti maaliskuussa tutkimuksen tulevaisuuden kaupunkiasumisesta ja suomalaisten asumiseen liittyvistä toiveista. Noin puolet (46 %) 18–22-vuotiaista ja 43 % 23–35-vuotiaista suomalaisista kokisi arkensa helpottuvan, jos he voisivat käyttää älypuhelintaan avaimina fyysisten avainten sijaan. Asuinrakennusten esteetöntä kulkua edistävän älykkään Residential Flow -ratkaisun avulla KONE pyrkii vastaamaan tulevaisuuden kaupunkiasumisen tarpeisiin.

5.2.2015

Vaivattomien linjasaneerausten salaisuutena ovat esivalmistetut osat sekä nopea toteutusaika

Uusien menetelmien ansiosta linjasaneeraukset nopeutuvat, helpottuvat ja halpenevat. Korjausrakentaminen 2015 -tapahtumassa lanseerattu FLOWALL-tekniikkaseinä sekä Consti Yhtiöiden Suomeen tuoma IDEAL-ratkaisu ovat vaivattomia vaihtoehtoja perinteiselle putkiremontille. Säästöä kustannuksissa sekä ajankäytössä Yhteishankkeen tuloksena syntynyt FLOWALL-tekniikkaseinä on modulaarinen kokonaisratkaisu 1970-luvun tyyppikerrostalojen kylpyhuoneiden ja keittiöiden vesi-, viemäri- ja ilmanvaihtotekniikan uusimiseksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti