Lämpöpumpun saa asentaa vain rekisteröity asennusliike

Ilmalämpöpumput, maalämpöpumput ja ajoneuvojen ilmastointilaitteet sisältävät ilmastolle haitallista kylmäainetta. Sen vuoksi niitä sisältäviä laitteita saavat käsitellä vain ammattilaiset, joilla on Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukesin) myöntämä kylmäalan pätevyys. Asennusliikkeellä tulee olla myös kylmälaiteliiketodistus, eli kylmäalan toimintaoikeus Tukesin rekisterissä. Esitäytetyn ilmalämpöpumpun saa myydä loppukäyttäjälle vain silloin, kun voidaan osoittaa, että laitteen asentaa pätevä asennusliike. Ilmalämpöpumppu kannattaakin ostaa asennettuna.

Pätevyysvaatimuksilla suojellaan ilmastoa

Laadukas, Suomen olosuhteisiin soveltuva, oikein asennettu ja säännöllisesti huollettu lämpöpumppu on energiatehokas ja ympäristöystävällinen lämmitysmuoto. Lämpöpumppujen määrä onkin kasvanut Suomessa nopealla vauhdilla yli puoleen miljoonaan.

Lämpöpumput sisältävät kuitenkin yleensä F-kaasuja, jotka ovat voimakkaita kasvihuonekaasuja. On tärkeää, ettei näitä aineita pääse karkaamaan asennuksen tai huollon aikana ilmakehään. Osana ilmastonmuutoksen hillitsemistä EU:ssa on säädetty, että F-kaasuja sisältäviä laitteita saa asentaa ja huoltaa vain yritys, joka täyttää kylmäalan pätevyysvaatimukset. Suomessa näitä pätevyyksiä rekisteröi ja valvoo Tukes.

Esitäytetyn lämpöpumpun saa ostaa vain, jos käyttää pätevää asennusliikettä

Esitäytetty lämpöpumppu tulee ostaa yritykseltä, joka myy laitteen asennuksen kanssa. Jos laitetta ei osteta asennuksen kanssa, ostajan on osoitettava laitteen myyjälle, että asennuksen tulee tekemään pätevä asennusliike.

Tukes suosittelee, että asennusliike tarjoaa lisäksi laitteelle huolto- ja korjauspalveluja. Tällöin asennusliike vastaa laitteen oikeasta toiminnasta. Vastuullinen asennusliike myös opastaa ja neuvoo asiakasta laitteen käytössä.

Tarkista asennusliikkeesi taustat ja toimintaoikeus

Tukesin rekisteristä voi tarkistaa, että asennusliikkeellä on tarvittavat kylmä- ja sähköurakointioikeudet.  Tukes on rekisteröinyt nykyisen asetuksen mukaisia kylmäalan pätevyyksiä vuodesta 2009 lähtien. Tukesin kylmäalan rekisterissä on tällä hetkellä 4 500 yritystä ja 14 800 pätevää henkilöä.

Kylmäalan pätevyysvaatimukset koskevat F-kaasuja sisältäviä ilmalämpöpumppuja, ilma-vesilämpöpumppuja, maalämpöpumppuja ja ajoneuvojen ilmastointilaiteita. Yrityksellä tulee olla kylmälaiteliiketodistus eli kylmäalan toimintaoikeus Tukesin rekisterissä. Asentajilta vaaditaan lainsäädännön mukainen pätevyys.

Toiminnanharjoittajarekisteristä  löytyvät yrityksen toimintaoikeus sekä vastuuhenkilön nimi. Kylmäalan pätevyysrekisteristä löytyvät kylmäalan henkilöpätevyydet sekä myönnetyt pätevyysluokat. Pätevyysluokat on jaettu laitteen sisältämän kylmäainemäärän mukaan seuraaviin luokkiin:

  • ajoneuvojen ilmastointilaitteet (ku)
  • kylmäainetta alle 3kg sisältävä laitteet (e3)
  • kylmäainetta vähintään 3kg sisältävät laitteet (y3)

Toimintaoikeuden jäljessä oleva a-kirjain tarkoittaa asentajan pätevyyttä.

Pyydä todistus asennustyöstä

Vastuullinen asennusliike antaa asiakkaalle todistukset kylmä- ja sähkötöistä. Kylmäasennuksesta annettava todistus osoittaa, että laitteen on asentanut pätevyysvaatimukset täyttävä asennusliike. Sähköasennuksista on annettava tarkastuspöytäkirja, joka on asennusliikkeen antama vakuutus siitä, että sähkötyöt on tehty sähköturvallisuussäädösten mukaisesti. Todistukset on syytä säilyttää, koska niitä tarvitaan mahdollisissa reklamaatio- tai riitatilanteessa. Todistuksesta tulee käydä ilmi, mitä asennus on koskenut. Jos laite on asennettu laittomasti, vakuutusyhtiö voi kieltäytyä korvaamasta siitä aiheutunutta vahinkoa. Huonosti asennettu tai huonolaatuinen laite ei myöskään välttämättä tuo toivottuja säästöjä lämmityskustannuksiin.

Lisätietoa Tukesin-sivuilta

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.4.2022

Kotitalouksille opas lämpöpumppujen käytöstä ja huollosta

Suomessa on jo yli miljoona lämpöpumppua. Nyt Motiva on tuottanut yhdessä Sulpun, Suomen Kylmäliikkeiden Liiton ja alan yritysten Scanofficen ja Maalämpöhuoltokeskuksen kanssa lämpöpumppujen huolto-ohjeen.

asentaa remontti

18.5.2022

Onko osakkaalla oikeus asentaa ilmalämpöpumppu parvekkeelle?

Eräässä oikeustapauksessa korkein oikeus katsoi, että osakkaalla oli oikeus asentaa ilmalämpöpumppu parvekkeelleen. Päätös on yllättävä, sillä yleensä muutostöistä täytyy ilmoittaa taloyhtiölle. Ilmalämpöpumpun asentamiseen liittyy kerrostaloissa muitakin erityisseikkoja, jotka täytyy muistaa.

7.4.2022

Kaupunkiviljelyä voi harrastaa myös ilman omaa pihaa tai palstaa – HSY:n Ilmastoinfon uutuuskurssi tarjoaa apua taloyhtiöviljelijöille

Kaupunkiviljely on yhä suositumpaa, mutta palstoille voi olla vuosienkin jonot. Tilannetta helpottaa HSY:n kevään uutuuskurssi Koko talo viljelee. Se pohjautuu HSY:n CircularHoodFood -hankkeessaan tuottamaan Kaupunkiviljelyoppaaseen.

ilma-vesilämpöpumppu

14.10.2022

Ilma-vesilämpöpumput yleistyvät vauhdilla

Kerrostalot etsivät nyt vaihtoehtoa kaukolämmölle. Erilaiset lämpöpumput ovat taloudellisesti järkevä ratkaisu. Vesi-ilmalämpöpumppu sopii myös suurempien asuintalojen lämmönlähteeksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti