Lämpökuvaus puolitti tulipalot

Sähköstä aiheutuneiden tulipalojen määrä on puolittunut sen jälkeen, kun If aloitti sähkökeskusten johdonmukaisen lämpökuvauksen pk-yrityksissä. ”Puheet lämpökuvauksen tehottomuudesta voi viimeistään nyt lopettaa”, sanoo Ifin yritysturvallisuuden asiantuntija.

Vakuutusyhtiö If käynnisti Suomen oloissa poikkeuksellisen laajan vahingontorjuntaprojektin kolme vuotta sitten. Tavoitteena oli puuttua sähköpaloihin, jotka kuuluvat yritysten keskeisimpiin vahinkoriskeihin. Yritysten sähköpaloriskejä alettiin kartoittaa muun muassa infrapunakameralla tehtävän lämpökuvauksen avulla. Lämpökuvausprojektin tulokset ovat nyt selvillä. Sähköstä aiheutuneiden tulipalojen määrä on puolittunut Ifin vakuuttamissa yrityksissä sen jälkeen, kun säännönmukaiset lämpökuvaukset aloitettiin.

– Lämpökuvaukselle ei ole aiemmin ollut yhtenäistä toimintatapaa, joten osa sähköalan ammattilaisista on pitänyt lämpökuvausta jonkinlaisena puoskarointina. Tulokset kuitenkin osoittavat, että jos lämpökuvauksen tekee ammattilainen tarkasti määritellyllä toimintamallilla, sähköpaloja saadaan vähennettyä erittäin tehokkaasti, vahingontorjuntapäällikkö Mika Luhtala Ifistä kertoo.

Joka kymmenennessä sähkökeskuksessa vakava paloriski

Lämpökamera ei tee johtopäätöksiä itse, vaan kuvien tulkinta vaatii ammattitaitoa. Siksi vakuutus- ja sähköala ovat kehittäneet yhdessä lämpökuvaajan tutkinnon.

– Lämpökuvausprojekti osoittaa, että puheet lämpökuvauksen tehottomuudesta voi viimeistään nyt lopettaa. Mikä tahansa menetelmä antaa virheellisiä tuloksia, jos menetelmää käytetään väärin, yritysturvallisuuden asiantuntija Jussi Lehtonen Ifistä sanoo. Ifin sähköpaloriskejä tutkiva tiimi on tarkastanut tähän mennessä yli 17 000 sähkökeskusta yhteensä 2700 yrityskiinteistössä. Korjattavia puutteita on löytynyt 15 000 kappaletta. Niistä 10 prosenttia on aiheuttanut niin vakavan paloriskin, että vika on vaatinut välitöntä korjausta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

10.3.2016

Lämpökuvaus rakentamisessa

Lämpökuvaus on ainetta rikkomaton menetelmä, jolla voidaan arvioida rakennusten, rakenteiden ja rakennusmateriaalien toimivuutta, laatua ja kuntoa. Sitä voidaan käyttää yhtenä tutkimusmenetelmänä sekä uudisrakennusten laadunvalvontamittauksissa että vanhojen rakennusten kuntotutkimuksissa. Jotta lämpökuvauksen tulokset ja niiden tulkinta olisivat luotettavia ja asianmukaisella tasolla, vaaditaan kuvaajalta ja kuvien tulkitsijalta sekä rakennusfysiikan ja rakenteiden että lämpökameran ja sen sovellusohjelmien riittävää tuntemista.

23.11.2016

Suurin osa tulipaloista johtuu ihmisen omasta toiminnasta

Suurin osa tulipaloista johtuu ihmisen omasta toiminnasta. Esimerkiksi liesipalojen syynä on ani harvoin itse liesi. Jos liesipalot saataisiin loppumaan, kotien tulipalot vähenisivät lähes kolmanneksella.

10.11.2017

Paloturvallisuusviikko muistuttaa: ”Kun hätä on suurin, sinä pelastat”

Jokainen on itse paras henkilö parantamaan oman lähipiirinsä paloturvallisuutta. Fiksuinta on pelastaa koti jo etukäteen estämällä tulipalot. Tosi paikan tullen alkusammutus ja läheisten pelastaminen palavasta tilasta ovat elintärkeitä toimia, joita on syytä harjoitella etukäteen.

22.2.2018

Vinkit energiatodistuksen hyödyntämiseen!

Paljon parjattu ja huonona pidetty energiatodistus tarvitaan aina asuntoa myytäessä ja vuokratessa, mutta mitäs sitten, jos se onkin laskettu ammattitaidolla ja siihen on panostettu kunnolla. Voisiko sitä hyödyntää muutenkin? Tässä kootusti energiatodistuksen tärkeimmät kohdat omakotiasujan näkökulmasta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti