Kuukauden kasvo: Asuntokauppa on suurten tunteiden laji

Asuntoa vaihdetaan, kun elämässä kääntyy uusi lehti, lapsia syntyy, muutetaan yhteen tai erotaan. Kiinteistönvälittäjänä menestyneitä yhdistää pitkäjänteisyys ja kyky erottaa omat vahvuudet.

KUKA?

Jaakko Loikkanen

Ammatti: Toimittaja MTV Uutisissa, uutisankkuri ja oman haastatteluohjelman Asian ytimessä juontaja. Isyys- ja hoitovapaalla maaliskuun alusta heinäkuun loppuun.

Koulutus: Yhteiskuntatieteiden maisteri, Tampereen yliopisto 2014. Pääaineena tiedotusoppi, sivuaineena kansainvälinen politikka.

Asuu: Helsingissä, vaimo ja kaksi lasta.

Harrastukset: Juoksu, pyöräily, kuntosali, hiihto.

MIKÄ?

Jaakko Loikkasen kiinteistönvälittäjän työstä kertova kirja ”Naapurin kissa katsoo pahasti” (Kiinteistömedia) ilmestyy tänä keväänä. Sitä varten on haastateltu kymmenkuntaa kiinteistönvälittäjää, jotka kertovat, kuinka päätyivät alalle ja mitä ovat asuntokaupasta ja elämästä työnsä kautta oppineet. Kimmokkeen kirjan kirjoittamiseen Loikkanen sai äidiltään, joka teki pitkän uran kiinteistönvälittäjänä.

Mikä sai sinut kirjoittamaan kirjan kiinteistönvälittäjistä?

Äitini aloitti Huoneistokeskuksessa pian syntymäni jälkeen. Vuosien aikana opin tuntemaan koko joukon kiinteistönvälittäjiä, koska ramppasin yhtenään yhtiön Tampereen Hämeenkadun konttorilla. Olin kiinnostunut toimiston rempseimmistä välittäjähahmoista, joilla oli kova ääni ja hauskat jutut.

Mieleenpainuvimpia lapsuusmuistoja on, kun kevättalvella 1991 seurasin, miten äiti työkavereineen opetteli liukkaan kelin niksejä Nokian ajoharjoitteluradalla. Kiinteistönvälittäjät pääsevät työssään lähelle suomalaisten arkea.

Millaisia ominaisuuksia kiinteistönvälittäjältä vaaditaan, jotta hän onnistuisi työssään?

Omien vahvuuksien tunnistaminen ja niillä pelaaminen tuntuu olevan keskeinen menestystekijä. Kiinteistönvälittäjinä pärjäävät hyvin monenlaiset persoonat, voi olla ekstrovertti tai introvertti, ujo tai suulas. Ihmiset ovat muutenkin hyvin erilaisia. Tärkeintä on, että kemiat toimivat.

Toinen menestystekijä on pitkäjänteisyys. Monia menestyneitä yhdistää se, että he tekevät ilmaiseksi pieniä palveluksia, joilla petaavat myöhemmin tehtäviä isoja kauppoja.

Ala on suhdannealtis. Miten kiinteistönvälittäjä voi varautua huonompiin aikoihin?

Kaikissa töissä on parempia ja huonompia aikoja. Myös kiinteistönvälittäjän työssä tarvitaan taloudellista ja henkistä sietokykyä. Osa haastateltavistani on miettinyt laajemmin, mihin kaikkeen heidän asiantuntemustaan voi hyödyntää, ja tekee yhteistyötä rakentajien kanssa, suunnittelussa, markkinatutkimuksissa ja niin edelleen.

Oman kodin myyminen voi olla kova paikka. Mitä herkässä tilanteessa tulee ottaa huomioon?

Kokemuksen kautta oppii huomaamaan, miten missäkin tulee toimia. Avioerotilanteet ovat ehkä hankalimpia. Saattaa olla, että kummallakin on välittäjä, joka pitää oman asiakkaan puolta. Yleensä siitä ei seuraa mitään hyvää. Kaikkien etu olisi, että asunnon myyminen hoidettaisiin ammattimaisesti realiteettien pohjalta ja ilman suuria tunteita.

Millä perusteella valitsit kirjasi haastateltavat?

Olen haudutellut kirjan ideaa vuosia ja kirjannut ylös, jos vastaan on tullut kiinnostava välittäjä. Lisäksi olen googlannut ja kysellyt. Haastateltavani ovat jokainen uransa eri vaiheissa. Osa on ollut alalla 30 vuotta, osa kolme. Silti näilläkin, jotka ovat olleet vähemmän aikaa, on jo näyttöä siitä, että he toimivat pitkäjänteisesti ja rehellisesti ja heillä on selkeästi intohimona palvella asiakasta mahdollisimman hyvin.

Terveiset taloyhtiölle?

Ammattini takia suosin kaikessa mahdollisimman avointa tiedotuslinjaa.

Toivoisin myös, että taloyhtiöissä havahduttaisiin liikenteen sähköistymiseen. Mitä nopeammin ja sujuvammin muutokseen eli sähköauton lataukseen liittyvät päätökset tehdään, sen parempi sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta. Päätöksiin kannattaa pistää vauhtia, sillä ne vaikuttavat jo nyt taloyhtiöiden haluttavuuteen. Tulevaisuudessa vauhti vain kiihtyy.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kierrätys lisääntyi ja monipuolistui uusitun jätepisteen ansiosta

Vaasan opiskelija-asuntosäätiö VOASin kohteisiin uusittiin Molok-syväkeräyspisteet. Kierrätysaste nousi sen jälkeen kaikissa uusituissa kohteissa, ja osassa se tuplaantui.

Molok

16.6.2022

Tilastokeskus: Lämmitysmenot nostivat hoitovastikkeita

Asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut nousivat viime vuonna 5,6 prosenttia edellisvuodesta. Eniten nousivat lämmityskulut, kun korjauskulut taas pienenivät. Asuntojen ja asuinrakennusten korjauksiin käytetty yhteisrahamäärä kasvoi edellisvuodesta.

selkeä viestintä

15.2.2023

Selkeä viestintä opastaa asumisessa

Aktiivinen asukasviestintä säästää taloyhtiön hallitukselta aikaa ja rahaa. Joistakin asioista kannattaa muistuttaa joka vuosi, sillä asukkaat vaihtuvat ja monet asiat toistuvat vuosittain. Viestinnän selkeyteen kannattaa panostaa, sillä helppolukuiset viestit menevät varmimmin perille.

myrkylliset kasvit

27.6.2022

Taloyhtiön pihan myrkylliset kaunottaret

Monet kauniit, taloyhtiöidenkin pihoilla suositut kasvit ovat myrkyllisiä. Viherammattilainen suosittelee välttämään niitä leikkipaikkojen lähellä, mutta muuten niistä ei tarvitse kokonaan luopua. Vaarallisimmat myrkkymarjat sen sijaan kannattaa jättää istuttamatta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti