Kun lämpöpatteri lukee sääennusteet, pärjää pakkaspäivinäkin ilman villasukkia

Lassila & Tikanoja aloitti vuoden 2015 kesällä yhteistyön digitaalisia energiatehokkuuspalveluita tarjoavan Fourdeg-yrityksen kanssa. Yhteistyönä toteutettu älykäs energianhallintajärjestelmä oppii käyttäjiensä tarpeet ja tottumukset, pystyy varautumaan säämuutoksiin ja takaa halutut lämpötilat joka huoneeseen.

”Digitaalinen energiapalvelumme oppii ennakoimaan kiinteistön jokaisen huoneen lämmön ja lämmityksen tarpeen, ja toteuttamaan lämmitystä oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan”, Fourdegin toimitusjohtaja Markku Markkonen kuvailee palvelua.

Uudessa energianhallintajärjestelmässä vesipattereihin kiinnitetyt digitaaliset termostaatit ovat yhteydessä langattoman internetyhteyden kautta pilvipalveluun. Huoneen lämpötilaa ja käytettyä lämmitysenergiaa mittaamalla, sääolosuhteita ennakoimalla sekä tilan käytöstä ja olosuhteista oppimalla, järjestelmä pystyy toteuttamaan halutun sisälämpötilan oikeana hetkenä.

Esimerkiksi tuulisen meren puolella sijaitsevissa asunnoissa saadaan vallitsemaan sama miellyttävä huonelämpötila kuin auringon ja tyynen puoleisissa. Ennen orastavaa pakkaspäivää, järjestelmä lisää lämmitystehoa niin, etteivät sään lämpötilamuutokset tunnu sisällä. Toimistorakennuksissa lämmitystä voidaan säätää alas viikonloppujen ajaksi ja nostaa lämpötilaa taas uudelleen maanantai-aamua varten. Yöpudotuksella, eli lämpötilan yöaikaisella laskulla, puolestaan saadaan merkittäviä energiasäästöjä niin toimisto- kuin asuinrakennuksissa.

Lopputuloksena kiinteistön energiankulutusta saadaan vähennettyä ja halutut lämpötilaolosuhteet luotua tasaisesti kaikkiin huoneisiin. Järjestelmän oppiessa käyttäjiensä tarpeet ja tilojen erot, kuten huonekorkeudet ja seinämateriaalit, lämpötilaa saadaan hallittua entistä tarkemmin ja energiaa säästettyä vielä lisää.

”Viime talvena saatujen tulosten mukaan saimme tehostettua kiinteistöjen energiankulutusta 17–33 prosenttia. Kiinteistöjen saavuttamat tulokset ovat yksilöllisiä, ja niihin vaikuttavat esimerkiksi rakennuksen kunto ja tilojen käyttötapa”, Makkonen sanoo.

Kuopiossa järjestelmä on tuonut lupaavia tuloksia

Yksi Fourdegin ja L&T:n energianhallintajärjestelmän uusimmista asennuskohteista on Kuopion kaupungin kansalaisopisto. Viime vuosisadan vaihteessa alun perin kasarmirakennukseksi rakennettu kansalaisopisto on energiankäytön suunnittelun kannalta haastava kohde.

”Kansalaisopiston tiloja käytetään jos jonkinlaiseen tarkoitukseen. On opetustoimintaa, kahvilaa, henkilökunnan toimistotiloja, liikuntasaleja, keittiöitä, leivonta- ja saviuuneja, ATK-luokkia ja paljon muuta. Jokaisella tilalla ja käyttäjällä on myös eri tarpeet lämpötilan suhteen”, kuvailee Kuopion kaupungin tilakeskuksen asiakkuuspäällikkö Hannu Kosunen.

Lisähaastetta lämpötilanhallintaan muodostaa kansalaisopiston paksut kiviseinät, jotka varastoivat lämpöä ja kylmää hyvin tehokkaasti.

Uusi älykäs energianhallintajärjestelmä asennettiin kansalaisopiston tiloihin syys-marraskuun vaihteessa. Ensikokemukset tilojen käyttäjiltä ovat Kosusen mukaan olleet myönteisiä, ja käyttäjät ovat olleet uteliaita järjestelmän tekniikasta ja toimivuudesta. Myös energiansäästö on kohentunut käsi kädessä käyttäjien positiivisen palautteen kanssa. Esimerkiksi yöpudotuksen avulla lämmönkulutusta on saatu vähennettyä merkittävästi viime vuoden vastaaviin verrattuna. Kosusen mukaan järjestelmä oppii tehokkaammaksi päivästä toiseen, ja esimerkiksi marraskuun energiansäästö on ollut jo huomattavasti lokakuun vastaavaa merkittävämpää.

Innovaattori ja vankka osaaja hyötyvät toisistaan

”Fourdegin kaltaiset startupit tuovat kiinteistöalalle tuoretta ajatusmaailmaa, joka on todella tervettä tälle alalle”, kommentoi puolestaan L&T:n kiinteistönhoidon Head of New Business Antti Toivanen.

Lassila & Tikanoja hoitaa kumppanuudessa Fourdegin järjestelmän asennukset. Asiakaskiinteistöille tarjotaan myös L&T:n Ekohuollon palveluita kuten putki- ja ilmanvaihtotöitä, jotka toimivat käsi kädessä Fourdegin järjestelmän kanssa entistä paremman energiantehokkuuden saavuttamisessa.

Fourdegin järjestelmä pystyy lisäksi tunnistamaan tarkkaan kiinteistön putkistossa ja ilmanvaihdossa esiintyviä ongelmia. Näihin ongelmiin pystytään puuttumaan korjauksilla tai lisäasennuksilla Lassila & Tikanojan toimesta, ja tätä kautta säästämään vielä lisää lämmitysenergiaa.

”L&T kykenee tarjoamaan Fourdegin erinomaista tuotetta laajalle asiakaskunnalle. Samalla pystymme luomaan asiakkaillemme entistä kokonaisvaltaisemman viihtyvyyden konseptin, joka yhdistää teknologian, palvelun, asennukset ja muun tekemisen”, Toivanen sanoo.

”Yhteistyömme on hyvä esimerkki siitä, miten pieni ja suuri yritys voivat hyötyä toisistaan”, Makkonen tuumaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.6.2023

Näin pidät kotisi viileänä helteillä

Kesähelteillä monet asunnot muuttuvat läkähdyttävän kuumiksi, ja asukkaat etsivät keinoja kodin viilentämiseksi. Jo parinkin asteen viilennys asunnossa helpottaa oloa helteellä.

putkiremontti lämmitys

29.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Putkiremontti siirtyi, lämmitys alkoi toimia

Kun kahteen taloyhtiöön asennettiin ennakoivasti Bauer-vedenkäsittelylaite, putkistot puhdistuivat ja lämmönkulutus alkoi laskea. Bauerin toiminta perustuu nanokupliin, jotka syntyvät sähkömagneettisen vedenkäsittelyn tuloksena.

Bauer Solutions Oy

pestä pyykkiä

2.12.2022

Saako kerrostalossa pestä pyykkiä yöllä?

Nousevien sähkön hintojen myötä saattaa olla houkuttelevaa painottaa sähkönkulutusta yöaikaan. Pyykinpesu kuuluu normaaliin asumiseen ja on siten lähtökohtaisesti sallittu yölläkin. Kovaäänisen pesukoneen käyttö on kuitenkin kerrostaloissa kielletty yörauhan aikana.

Tilaajille

senioritalo

23.3.2023

Senioritalo taistelee tulvia vastaan

As Oy Kangasalan Hopeaharju koki toissa kesänä mittavat tulvavahingot, kun vesi nousi sen varastotiloihin. Taloyhtiön hallitus alkoi etsiä ratkaisuja, joilla tulvat saataisiin estettyä tulevaisuudessa. Kaupunkitulvat tulevat lisääntymään ilmastonmuutoksen ja maa-alueiden asfaltoinnin myötä.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti