
Koira löytää homeen
Homekoira on tehokas ja lahjomaton homevaurioiden paljastaja. Homekoiria käytetäänkin yhä enemmän apuna sisäilmaongelmien tutkimisessa. Koira ei kuitenkaan ymmärrä rakennustekniikkaa, joten tulkinta on ihmisten tehtävä.
Suomen parhaat asiantuntijat vastaavat Homeloukku – Mistä saa apua –kirjassa, mitä on tehtä ja tehtävissä, kun rakennuksessa paljastuu sisäilmaongelmia. Tai talo on suorastaan hometalo. Päivittäin näistä ongelmista kärsii yli 800 000 suomalaista.
Ovatko hometalot kansallinen katastrofi? Onko rakentamisen laatu kelvotonta? Millaista on, kun sairastuu salakavalasti ja menettää terveytensä?
Kerrostalotkaan eivät ole välttyneet kosteusvaurioilta ja homeongelmilta. Jopa 60 prosentissa kerrostaloista on kosteusvaurio tai siellä on joskus ollut sellainen, ja sen jäljet ovat vielä olemassa. Ongelmiin tulisikin tarttua ennalta huoltamalla taloyhtiöitä nykyistä paremmin ja ottamalla pitkän tähtäimen korjaussuunnitelmassa huomioon entistä tarkemmin tulevat korjaukset.
Teoksen kirjoittajina ja asiantuntijoina ovat olleet Jaana Ennari, Marina Furuhjelm, Mikko Kallinen, Jussi Korpelainen, Hannu Kääriäinen, Sari Mäki, Katri Nokela, Juhani Pirinen, Mirja Salkinoja-Salonen, Tuula Syrjänen ja Ville Valtonen.
Kirjan on toimittanut Annamaija Perkiönmäki ja sen on kustantanut Auditorium Kustannusosakeyhtiö.
Homekoira on tehokas ja lahjomaton homevaurioiden paljastaja. Homekoiria käytetäänkin yhä enemmän apuna sisäilmaongelmien tutkimisessa. Koira ei kuitenkaan ymmärrä rakennustekniikkaa, joten tulkinta on ihmisten tehtävä.
Sisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi.
Suomessa pitkä siitepölykausi aiheuttaa yhden kuormituspiikin ilmanvaihdon suodattimille. Kun suodatin likaantuu liikaa, sen suodatusteho laskee. Tällöin huoneisiin tulevan raittiin ilman määrä tippuu jyrkästi, varsinkin painovoimaisessa ilmanvaihdossa.
Taloyhtiössä korjaustoimenpiteet kohdistuvat joko yhteisiin tiloihin tai asuntoihin sekä näissä oleviin rakennusosiin, järjestelmiin ja laitteisiin. Yhteisten tilojen osalta taloyhtiö vastaa korjaushankkeiden toteutuksesta ja kustannuksista. Asuntojen osalta toteutus ja kustannusvastuu jakautuu sen mukaan, mitä asunnossa remontoidaan.