Viemärisukitus As Oy Markkinatie 7 Helsinki oli menestys

viemärisukitus picote

Pienen kerrostaloyhtiön viemäriputket saneerattiin sukittamalla Helsingin Malmilla keväällä 2022. Asukkaat kiittelivät ripeästi ja mallikkaasti sujunutta remonttia, ja asentajille tarjottiin kakkuakin.

Kiinteistöjen sisäpuolisen viemärisukituksen pioneeri ja innovaattori Picote Oy, Picote Group on perustamisvuodestaan 2008 lähtien toteuttanut massiivisen määrän viemäriremontteja sukittamalla. Picote on urakoinut säännöllisesti urakoista toiseen myös pieniä 50 mm viemäriputkia, joiden saneeraamiseen rakenteita rikkomatta kaikkien alalla toimijoiden taidot eivät riitä.

Yksi kevään 2022 urakoista oli Pohjois-Helsingissä Malmilla, missä Asunto Oy Markkinatie 7:n kolmikerroksinen kahden portaan asuintalo tarvitsi viemärien peruskorjausta. Talo valmistui vuonna 1966 ja siinä on 18 asuinhuoneistoa.

– As Oy Markkinatie 7:n sukitusurakka alkoi 19.4.2022 ja kesti noin viisi viikkoa. Työt valmistuivat 25. toukokuuta, edellä aikataulusta, kertoo Picote Oy:n suunnittelupäällikkö Kasimir Hytönen. Projektissa sukitettiin käytännössä kaikki talon sisäpuoliset jätevesi- ja sadevesiviemärit, katolta aina pihan tarkastuskaivoihin asti.

– Heti alkuvaiheessa oli selvää, että kaikki viemärit piti sukittaa. Kävimme kohteessa katsomassa tilanteen ja ryhdyimme töihin, Hytönen sanoo.

Valurautaputket korjattiin

Kiinteistössä oli kahdeksan viemärilinjaa. Sukitustyömaalla töitä teki koko ajan 4 – 5 asentajaa. Markkinatie 7:n talossa oli vielä vanhat valurautaviemärit, jotka oli toteutettu lyijyvaluliitoksin. Putkien halkaisijat olivat 50 – 100 mm, paitsi pohjaviemärin runkolinjassa 150 mm.

Markkinatien kiinteistöstä oli onneksi olemassa vanhat putkipiirustukset, jotka vastasivat varsin hyvin viemärilinjojen todellista sijaintia. Viemäreitä ei juurikaan ollut korjattu asentamisen jälkeen.

– Toisinaan remonttien haasteellisuus tulee ilmi vasta töiden jo alettua. Tässä kohteessa ei kuitenkaan ollut erityisiä ongelmia, joten työt etenivät hyvin ja nopeasti, Hytönen selittää.

Korjaustöiden haitta-aika kutakin asuntoa kohti oli 1,5 – 2 viikkoa.

– Lisäksi talon edustalla sukitettiin kaksi sadevesikaivoa, jotka liittyivät katolta tulevien sadevesiviemärien pohjaviemärilinjastoon.

– Picote on tehnyt todella paljon vastaavanlaisia sukituksia vuosien saatossa, onhan meillä kokemusta sukituksista enemmän kuin kenelläkään muulla, aina vuodesta 2008 lähtien. Tämä oli meille niin sanottu perusremontti, joka meni mallikkaasti läpi, tiivistää Hytönen.

Sukitusauto tukikohtana

Ennen varsinaista sukitusta viemäriputket videokuvattiin ja puhdistettiin jyrsimällä, Picote Solutions Oy:n kehittämillä työkaluilla. Puhdistustyössä käytettiin apuna vaijerin päähän kiinnitettyä ketjua. Picote Groupilla on jo yli 250 kansainvälistä patenttia ja hyödyllisyysmallia putkistojen saneeraukseen ja työkaluihin.

– Toimme talon pihalle Picoten sukitusauton. Se on iso pakettiauto, jossa on valmiina sukituspöydät ja muut varusteet sukkien esivalmistelua varten, Picoten projektipäällikkö Sebastian Lindroos kuvailee töiden alkuvaiheita.

Sukituksessa käytettiin vakiomallista saksalaista moninkertaista testivoittajaa, Brawolinerin valmistamaa saumatonta ja joustavaa polyesterisukkaa, joka kyllästetään epoksihartsilla. Sukka puhalletaan paineilman avulla tiiviisti viemäriputkeen, jonka jälkeen se kovettuu vanhan putken sisään. Tarvittaessa prosessia voidaan nopeuttaa haöyryttämällä.

Sukan kovettumisprosessin jälkeen vanhan putken sisälle on syntynyt muovista uusi itsensä kantava viemäriputki, jonka laskennallinen käyttöikä on 50 vuotta.

– Valmistelimme ja mankeloimme sukat tasalaatuisiksi ja -vahvuisiksi ennen asennusta Picoten pakettiautossa talon pihalla. Sukkiin laitettiin oikea määrä 2-komponenttiepoksihartsia valmistajan ohjeiden mukaisesti.

– Asentajaryhmällä oli käytössään paineilmakompressori, jolla sukat painettiin tiiviisti putken sisäpintaa vasten. Ne kovettiin 12 tunnissa vanhan putken sisään. Kun aloitimme iltapäivällä, sukitettu osuus oli aamulla valmiina, Lindroos täsmentää.

Työt aloitettiin pystyviemäristä

Sukitusurakassa oli kuusi pystylinjaa. Ensimmäisenä sukitettiin pystyviemäri katolta kellariin päin.

– Sitten aloitimme sukitukset samaan pystylinjaan kuuluvien asuntojen kylpyhuoneissa. Työt sujuivat kuten pitikin, Lindroos vakuuttaa.

– Sukituksessa ei tullut erityisiä yllätyksiä vastaan. Tällaisia 1960-luvun asuintaloja olemme sukittaneet usein vuodesta 2008 lähtien. Nyt piirustustenkin perusteella pystyimme helposti näkemään, millä tavoin työ eteni ja mitä seuraavaksi piti tehdä.

Vanhat piirustukset eivät aina pidä paikkaansa ja todellisuus voi olla monesti toinen. Piirustuksista puuttui yksi aika isokokoinen 200 mm:n padotusventtiili, joka piti vaihtaa uuteen.

– Venttiili sijaitsi hieman hankalassa paikassa, koska sen kohdalla oli kaivo ja siinä hieman vettä pohjalla. Ensin oli vähän rikottava viemäriputkea, jotta venttiili saatiin irrotettua ja korvattua uudella.

– Asennustyöt saatiin pysymään aikataulussa hyvin, toteaa Lindroos.

Picoten oma tuotekehitys ja laitevalmistus tekee yrityksestä
alan innovaattorin ja johtavan asiantuntijan. Tästä
osoituksena meillä on jo yli 250 kansainvälistä patenttia ja
hyödyllisyysmallia putkistojen saneeraukseen ja työkaluihin

Picote®️sukitusmenetelmää esiteltiin etukäteen osakkaille

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan Sirkka Särkelän mukaan alkoi jo olla selvää, että kiinteistössä olisi joka tapauksessa tehtävä putkiremontti joskus lähiaikoina.

– Rakennuksen julkisivuremontti valmistui 2016. Nyt oli aika korjata viemärit ennen kuin vakavia vesivahinkoja pääsisi tapahtumaan, hän toteaa.

Viemäriremonttia suunniteltiin aloitettavaksi jo vuonna 2021, mutta sitä jouduttiin hieman lykkäämään isännöitsijän vaihtumisen ja koronapandemian takia.

Aluksi taloyhtiössä oli harkittu raskasta perinteistä putkiremonttia. Sellainen remontti olisi kuitenkin tullut kovin kalliiksi.

– Olin kuitenkin kuullut, että putkien sukittaminen olisi helppo ja toimiva menetelmä – ja samalla edullisempi ratkaisu kuin viemäriputkien vaihtaminen, taloyhtiön hallituksen jäsen Jouni Suominen kertoo remontin taustoista.

– Olimme sitten yhteydessä Picoteen, joka järjesti asiantuntevan ja vakuuttavan esittelyn tulevasta remontista ja sen kestosta.

Tammikuun 2022 kokouksessa sukitusmenetelmää esiteltiin yhtiön hallitukselle.

– Korjausmenetelmästä ja hinnoista kerrottiin kaikki tarvittavat tiedot. Sen jälkeen koko hallitus puolsi sukitusta, muistaa Suominen. Kun hintatarjouskin oli tiedossa, remontista tehtiin päätös jo samassa yhtiökokouksessa.

Kiitosta ja kakkukahveja

Töiden alettua asukkaille jaettiin viikottain taulukot, joissa kerrottiin urakan etenemisestä kiinteistössä. Huoneistoissa pystyttiin asumaan remontin aikanakin.

– Asentajien toiminnassa ei ollut mitään huomauttamista – kaikki meni loistavasti, paremmin kuin olisi voinut kuvitella. Työn jälki oli siistiä, aikataulut pitivät, ja tiedotus oli selkeää. Kunpa kaikki remontit sujuisivat tällä tavalla. Hommat etenivät nopeasti, ja asentajat olivat kohteliaita! puheenjohtaja Sirkka Särkelä kehuu.

Hän jopa tarjosi asennusryhmälle kakkua urakan loppuvaiheessa.

– Olen ollut ravintola-alalla ja tiesin, että tarjoilusta olisi apua jaksamiseen viimeisissä siivouksissa. Näin kävikin, sillä kaikki roskat siivottiin piha-alueeltakin siististi.

Myös hallituksen jäsenen Jouni Suomisen mukaan remontti onnistui hyvin.

– Asukkailta tuli kiitosta muun muassa raportoinnista. Sen avulla asioihin osattiin varautua, joten kenellekään ei tullut yllättäviä ongelmia.

– Kun on pieni taloyhtiö ja vain vähän osakkaita, remontin taloudellisuus on monesti oleellinen kysymys. Tärkeää on myös se, että nyt viemärit kestävät – takuunkin mukaan – taas kymmeniä vuosia eteenpäin, Suominen tähdentää.

– Oli hyvä, että Picote piti sen mitä lupasi. Koko prosessi meni ihan putkeen!

Katso videot ja muut kuvat

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Katso myös nämä

viemärisukitus asukkaan

8.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sotkeeko viemärisukitus asukkaan arjen?

Monesti Picotelta kysytään, sotkeeko viemärisukitus asukkaan arjen. Someguru Maiju Hannolin todistaa, että kotona voi asua sukituksen ajan. Hän on kiitollinen remontin etenemiseen ja Picoten työntekijöiden toimintaan.

Picote

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

22.2.2023

Kuukauden kasvo: Asuntokauppa on suurten tunteiden laji

Toimittaja Jaakko Loikkanen tuntee kiinteistönvälittäjän työn, sillä hän vietti lapsena paljon aikaa kiinteistönvälittäjänä toimivan äitinsä työpaikalla. Hän kokosi kiinteistönvälittäjien parhaat kertomukset työstä keväällä ilmestyvään kirjaan.

9.11.2022

Kiinteistöliitto Uusimaa kritisoi Helenin hinnankorotuksia

Kiinteistöliitto Uusimaan mukaan kaukolämpöyhtiö Helenin toiminta ihmetyttää taloyhtiöitä. Helen korottaa sähkön ja kaukolämmön hintoja ja tuottaa samaan aikaan suuria voittoja. Nousevat kulut saattavat taloyhtiöt vaikeuksiin.