Taloyhtiö mukaan Euroopan sähkönsäästötalkoisiin?

sähkönsäästötalkoisiin

Kiinteä verkkoyhteys kuluttaa huomattavasti vähemmän sähköä kuin mobiiliverkko. Siksi pitkäikäinen valokuituverkko on viisas valinta niin kuluttajan kuin koko maailman energiansäästön kannalta.

Sähkön hinnannousu on ajanut kuluttajia tekemään monipuolisia energiansäästöratkaisuja. Vaikka kotitaloudella olisi edullinen sähkösopimus, energian säästämistä ja sen riittämistä on ajateltava kollektiivisesti kaikkien kannalta – koetteleehan Eurooppaa historiallinen energiakriisi.

Yksi sähkönsäästövinkki uupuu monelta vinkkilistalta: käytetyn tiedonsiirron väylä. On valtava ero, surffataanko verkossa mobiiliyhteyden vai kiinteän yhteyden välityksellä.

– Kiinteä yhteys kuluttaa huomattavasti vähemmän sähköä kuin mobiiliverkko. Kaikkein ympäristöystävällisin vaihtoehto on käyttää kännykkää kotona valokuituverkkoon kytketyn wifin kautta. Raskainta on kuluttaa sisältöä taulutelevisiosta 4G-verkon kautta, tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksen professori Jukka Manner Aalto-yliopistosta sanoo.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että vuonna 2021 viestintäverkkojen energiankulutuksesta 60 prosenttia tuli matkaviestinverkkojen radioverkoista, 20 prosenttia kiinteistä liityntäverkoista ja 20 prosenttia muista verkkojen osista.

– Kiinteä verkko on selvästi mobiiliverkkoa energiatehokkaampi. Mikäli kotona on sekä kiinteä että mobiili verkkoyhteys, on energian käytön kannalta parempi käyttää kiinteää verkkoyhteyttä, Traficomin johtava asiantuntija Petri Makkonen sanoo.

Valokuitu palvelee suurta joukkoa

Valokuitu on nopein, toimintavarmin sekä vähiten energiaa kuluttava ja siten ekologisin kiinteä tietoverkkoteknologia. Sen energiatehokkuus johtuu valon fyysisestä edusta, joka ei vaadi aktiivisia verkkoelementtejä, sekä tekniikan sallimista korkeista tiedonsiirtonopeuksista. Tieto kulkee kuituverkossa minimaalisen vähällä energialla – reitittimien kuluttama energia mukaan lukien.

Merkittävin osa mobiiliverkon sähkönkulutuksesta syntyy verkon rakenteesta kodin ulkopuolella. Sähkönkulutus riippuu palvelinsalien sijainnista, energiatehokkuudesta sekä tavasta, jolla tieto siirretään kuluttajan käyttöön. Mobiilitiedonsiirron energiankulutusta havainnollistamaan Manner ottaa sähkökiukaat. Voidaan ajatella, että jokaisen operaattorin mobiiliverkon tukiaseman juuressa lämmittää sähkökiuas yötä päivää.

– Niiden täytyy huutaa täydellä teholla joka suuntaan palvellakseen kaikkia mobiiliverkon käyttäjiä – niin alueella asuvia kuin ohi kulkeviakin. Tällaisia kiukaita huutaa esimerkiksi Helsingissä satoja tai tuhansia samanaikaisesti, jotta ihmisillä on toimiva mobiiliverkko, Manner vertaa.

Valokuituverkon lähteellä pöhisee puolestaan yksi sähkökiuas per valokuituverkkoalue. Se palvelee jatkuvasti isoa joukkoa, sillä se rakennetaan aina vain alueille, joissa sitä sitoutuu käyttämään riittävän suuri määrä kotitalouksia.

Verkolla on väliä sähkönkulutuksessa

Tämän hetken energiansäästötalkoiden aikana mobiiliverkosta kiinteään verkkoon vaihtaminen vaikuttaisi merkittävästi suomalaisten sähkönkulutukseen. Kotitalouksista kun peräti 43 prosenttia käyttää pelkkään mobiiliverkkoon perustuvaa internetliittymää puhelimen tai 4G-modeemin kautta.

– Viestintäverkkojen energiatehokkuus on todella tärkeä asia sähkönkulutuksen kannalta. Eli vaikka yksittäinen kuluttaja ei pienennä omaa sähkölaskuaan, on asioilla isossa mittakaavassa merkitystä, ja taloyhtiöissäkin on mahdollisuus osallistua yhteisiin energiatalkoisiin, aluepäällikkö Jukka Harju Valokuituselta summaa.

Rakentamisen ekologisuutta kehitetään

Vähäenergisen käytön ja ylläpidon lisäksi valokuitu on myös pitkäikäinen: kerran rakennettu valokuituverkko on käytössä parhaimmillaan yli 50 vuotta. Valokuituverkon suurimmat päästöt liittyvät kuituverkon rakentamiseen. Tosin sekin kehittyy, ja esimerkiksi valtakunnallinen valokuituverkkojen rakentaja Valokuitunen parantaa jatkuvasti rakentamisen tehokkuutta muun muassa erilaisten kaivuumenetelmien avulla.

– Asfalttia ei tarvitse rikkoa isolta alueelta, vaan siitä voidaan sahata pienempi alue. Verkkoa pyritään myös kaivamaan viheralueille aina kun mahdollista – ja maasta kaivetaan auki mahdollisimman pieni alue, Valokuitusen HSEQ Manager Teemu Jaakkola kertoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Katso myös nämä

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

ilmastoviisas taloyhtiö

12.9.2022

Ilmastoviisautta taloyhtiöille

Suomen Kiinteistöliitto on käynnistänyt Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueen, jossa vieraillaan yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen. Kiertueella keskustellaan taloyhtiöiden kanssa ja kartoitetaan yhdessä parhaita ilmastoviisaita tekoja asumisessa.

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti