Taloyhtiö löysi keinon leikata hiilijalanjälkeään kahden henkilöauton päästöjen verran vuodessa – ”Suurin hiilijalanjälki asumisessa tulee lämmityksestä”

Ensitapaaminen DNA:n Wattisen edustajan kanssa avarsi helsinkiläistaloyhtiön kiinteistömanagerin näkemystä: sijoitus älylämmityspalveluun auttaisi taloyhtiötä ilmastonmuutoksen torjumisessa ja parantaisi useita lämmitykseen liittyviä asioita.

Kun helsinkiläiseen taloyhtiö As Oy Jalavantie 7:ään asennettiin älylämmityspalvelu huhtikuun alussa, kiinteistömanagerin Roosa Niemisen päällimmäisin odotus oli sen myönteinen ilmastovaikutus.

Asuminen on Suomessa merkittävä osa hiilijalanjälkeä ja suurin hiilijalanjälki asumisessa tulee lämmityksestä. Yksittäisten taloyhtiöiden tekemät ratkaisut ovat isossa roolissa ilmastokysymyksessä”, kertoo Nieminen.

Ilmastovaikutukset nousivat esille jo aiemmin, kun Wattisen edustaja teki taloyhtiöön energia-analyysin. Analyysi tarjosi asukkaille tietoa esimerkiksi taloyhtiön energiankulutuksen painopisteistä sekä vertailudataa muista saman ikäisistä taloyhtiöistä.

”Analyysissa ilmeni, että pystyisimme palvelun avulla pienentämään hiilijalanjälkemme kahden henkilöauton vuotuisten päästöjen verran”, hän sanoo.

Älylämmitys ratkaisee monta haastetta vanhassa taloyhtiössä

 As Oy Jalavantie 7 on 50-luvun kerrostalo, jonka linjasaneeraus on tehty 20 vuotta sitten. Suuremmalle remontille ei Niemisen mukaan ole vielä tarvetta – kunhan lämmityskustannuksiin liittyvät ongelmakohdat saadaan ratkaistuksi.

Tyypillisimpiä haasteita vanhoissa taloyhtiöissä ovat esimerkiksi lämmityksen tasapainotus eri kerrosten välillä ja patteriventtiilien jumiutuminen käyttöiän pidentyessä. Nämä haasteet ilmenivät myös Wattisen analyysissa. Selvisi, että taloyhtiössä oli paljon kapasiteettia energiatehokkuuden parantamiseksi.

Talo on kuitenkin jo sen ikäinen, että siitä löytyi monia tarpeita. Asiantuntijan mukaan investoinnin tuoma energiatehokkuus maksaa aloituskulut takaisin vuodessa ja seitsemässä kuukaudessa”, Nieminen kertoo.

Päätöksen palvelun hankinnassa sinetöi se, että se ratkaisisi useamman taloyhtiön haasteen yhdellä kertaa – ja nopeammalla aikataululla kuin oli suunniteltu.

Alkuperäisenä ideanamme oli vain tarkastella, miten paljon energiaa ja rahaa taloyhtiömme lämmitykseen kuluu. Oikeastaan olimme vasta menossa ilmastoystävällisempään suuntaan, koska meillä oli muita, kriittisempiä korjaustarpeita kiikarissa. Päätimme ottaa palvelun käyttöön, koska se sopi täydellisesti moneen tarpeeseemme. Se on kannattava taloudellisesti mutta myös ympäristöystävällisesti.”

 Älykäs lämmityksen ohjaus tasapainottaa nyt talon lämmitysverkostoa, eli tasaa eri kerrosten ja asuntojen välistä lämpötilaeroa. Lämmitystä voidaan myös vähentää alentamalla lämpötiloja asukkaiden vuorokausirytmin mukaan silloin, kun asunnoissa ei oleskella tai mikäli yöajaksi halutaan makuuhuoneita viileämmiksi.

Lisäksi taloyhtiön vanhojen patteriventtiilien vaihdolla voidaan parantaa säätöjen tarkkuutta ja siten poistaa turhaa yli- tai alilämmittämistä. Tässä yhteydessä tyypillisesti tehtävä perussäätö voidaan Wattisesta saatavan datan avulla tehdä sujuvammin ja lisäksi jälkisäätöjä voidaan hoitaa Wattisen avulla etänä, mikä vähentää huoneistokäyntien tarvetta.

Uudet älyratkaisut kiinnostavat

 Nieminen odottaa nyt, että asukkaat ryhtyisivät käyttämään älylämmityspalvelua aktiivisesti. Tuloksissa onnistuminen on pitkälti siitä kiinni.

Uusi älypalvelu onkin herättänyt tavallista enemmän kiinnostusta asukkaiden keskuudessa.

Se itse asiassa herätti huomattavan paljon mielenkiintoa esimerkiksi viime yhtiökokouksessa. Keskustelu oli hyvin avointa ja kaikki vaikuttivat suhtautuvan siihen todella avoimin mielin. Vaikuttaa siltä, että uudet ratkaisut kiinnostavat taloyhtiömme jäseniä”, Nieminen kuvailee.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

DNA ja Wattinen

DNA on asumisen avulias kumppani, jolta taloyhtiö saa kiinteän laajakaistan markkinajohtajan varmat ja nopeat yhteydet joka kodin tarpeisiin tänään ja tulevaisuudessa. Tutustu myös DNA:n älylämmityspalvelu Wattiseen. Se lisää asumismukavuutta ja parantaa kiinteistön energiatehokkuutta. Luotettavan kumppanin kanssa sujuvan asumisen asiat hoituvat mutkattomasti sillä avuliaisuus on DNA:ssamme.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

konkurssi

12.10.2023

Taloyhtiön konkurssin voi usein välttää

Taloyhtiötä voi uhata konkurssi, jos sillä on paljon korjausvelkaa. Kaikilla taloyhtiöillä ei ole varaa edes konkurssiin, sillä konkurssimenettely maksaa tuhansia euroja. Konkurssin voi kuitenkin välttää, kun korjaukset toteutetaan ajoissa.

turvallinen katto

8.2.2023

Onko taloyhtiön katto turvallinen?

Taloyhtiöiden katoilla tehdään monenlaisia töitä, muun muassa nuohousta ja lumenpudotusta. Taloyhtiön hallituksen tehtävänä on varmistaa katon työskentelyturvallisuus. Selvitimme, mitä katon turvallisuudesta pitää tietää.