Taloyhtiö löysi keinon leikata hiilijalanjälkeään kahden henkilöauton päästöjen verran vuodessa – ”Suurin hiilijalanjälki asumisessa tulee lämmityksestä”

Ensitapaaminen DNA:n Wattisen edustajan kanssa avarsi helsinkiläistaloyhtiön kiinteistömanagerin näkemystä: sijoitus älylämmityspalveluun auttaisi taloyhtiötä ilmastonmuutoksen torjumisessa ja parantaisi useita lämmitykseen liittyviä asioita.

Kun helsinkiläiseen taloyhtiö As Oy Jalavantie 7:ään asennettiin älylämmityspalvelu huhtikuun alussa, kiinteistömanagerin Roosa Niemisen päällimmäisin odotus oli sen myönteinen ilmastovaikutus.

Asuminen on Suomessa merkittävä osa hiilijalanjälkeä ja suurin hiilijalanjälki asumisessa tulee lämmityksestä. Yksittäisten taloyhtiöiden tekemät ratkaisut ovat isossa roolissa ilmastokysymyksessä”, kertoo Nieminen.

Ilmastovaikutukset nousivat esille jo aiemmin, kun Wattisen edustaja teki taloyhtiöön energia-analyysin. Analyysi tarjosi asukkaille tietoa esimerkiksi taloyhtiön energiankulutuksen painopisteistä sekä vertailudataa muista saman ikäisistä taloyhtiöistä.

”Analyysissa ilmeni, että pystyisimme palvelun avulla pienentämään hiilijalanjälkemme kahden henkilöauton vuotuisten päästöjen verran”, hän sanoo.

Älylämmitys ratkaisee monta haastetta vanhassa taloyhtiössä

 As Oy Jalavantie 7 on 50-luvun kerrostalo, jonka linjasaneeraus on tehty 20 vuotta sitten. Suuremmalle remontille ei Niemisen mukaan ole vielä tarvetta – kunhan lämmityskustannuksiin liittyvät ongelmakohdat saadaan ratkaistuksi.

Tyypillisimpiä haasteita vanhoissa taloyhtiöissä ovat esimerkiksi lämmityksen tasapainotus eri kerrosten välillä ja patteriventtiilien jumiutuminen käyttöiän pidentyessä. Nämä haasteet ilmenivät myös Wattisen analyysissa. Selvisi, että taloyhtiössä oli paljon kapasiteettia energiatehokkuuden parantamiseksi.

Talo on kuitenkin jo sen ikäinen, että siitä löytyi monia tarpeita. Asiantuntijan mukaan investoinnin tuoma energiatehokkuus maksaa aloituskulut takaisin vuodessa ja seitsemässä kuukaudessa”, Nieminen kertoo.

Päätöksen palvelun hankinnassa sinetöi se, että se ratkaisisi useamman taloyhtiön haasteen yhdellä kertaa – ja nopeammalla aikataululla kuin oli suunniteltu.

Alkuperäisenä ideanamme oli vain tarkastella, miten paljon energiaa ja rahaa taloyhtiömme lämmitykseen kuluu. Oikeastaan olimme vasta menossa ilmastoystävällisempään suuntaan, koska meillä oli muita, kriittisempiä korjaustarpeita kiikarissa. Päätimme ottaa palvelun käyttöön, koska se sopi täydellisesti moneen tarpeeseemme. Se on kannattava taloudellisesti mutta myös ympäristöystävällisesti.”

 Älykäs lämmityksen ohjaus tasapainottaa nyt talon lämmitysverkostoa, eli tasaa eri kerrosten ja asuntojen välistä lämpötilaeroa. Lämmitystä voidaan myös vähentää alentamalla lämpötiloja asukkaiden vuorokausirytmin mukaan silloin, kun asunnoissa ei oleskella tai mikäli yöajaksi halutaan makuuhuoneita viileämmiksi.

Lisäksi taloyhtiön vanhojen patteriventtiilien vaihdolla voidaan parantaa säätöjen tarkkuutta ja siten poistaa turhaa yli- tai alilämmittämistä. Tässä yhteydessä tyypillisesti tehtävä perussäätö voidaan Wattisesta saatavan datan avulla tehdä sujuvammin ja lisäksi jälkisäätöjä voidaan hoitaa Wattisen avulla etänä, mikä vähentää huoneistokäyntien tarvetta.

 Uudet älyratkaisut kiinnostavat

 Nieminen odottaa nyt, että asukkaat ryhtyisivät käyttämään älylämmityspalvelua aktiivisesti. Tuloksissa onnistuminen on pitkälti siitä kiinni.

Uusi älypalvelu onkin herättänyt tavallista enemmän kiinnostusta asukkaiden keskuudessa.

Se itse asiassa herätti huomattavan paljon mielenkiintoa esimerkiksi viime yhtiökokouksessa. Keskustelu oli hyvin avointa ja kaikki vaikuttivat suhtautuvan siihen todella avoimin mielin. Vaikuttaa siltä, että uudet ratkaisut kiinnostavat taloyhtiömme jäseniä”, Nieminen kuvailee.

Wattinen

Wattinen säätää ja optimoi kerrostalon lämmitystä automaattisesti. Se vähentää talon kaukolämmön kulutusta ja samalla ilmastopäästöjä ja säästää yleensä enemmän kuin maksaa.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

2.11.2015

Taloyhtiön osakkaat eivät aina tunne oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan

Yli 2 miljoona suomalaisista asuu asunto-osakeyhtiössä. Osalle taloyhtiön toiminta on tuttua, mutta joillekin yhtiön toimintatavat ovat täyttä hepreaa. Uutuusopas Sata ja yksi kysymystä taloyhtiöstä auttaa vähentämään osakkaiden epätietoisuutta ja murtamaan vääriä käsityksiä osakkaiden oikeuksista ja velvollisuuksista.

18.12.2019

Pyöräpysäköinnin suunnittelu, päätöksenteko taloyhtiössä ja rakentamisen luvat

Uusien pyöräsäilytystilojen suunnittelu Haettaessa lisätilaa pyöräsäilytykselle kannattaa ensin selvittää nykyisten pyöräsäilytystilojen käyttöaste ja mahdollisuudet tilankäytön tehostamiseen. Kokonaan uutta tilaa saadaan joko ottamalla käyttöön kiinteistön muussa käytössä olevia tiloja tai rakentamalla piha-alueelle kokonaan uusi pyörien säilytyspaikka. Katse kannattaa kohdistaa myös yllättäväntuntuisiin, vailla muuta käyttöä oleviin paikkoihin.