Sukitusprojekti Lahdessa vaati vankkaa osaamista

sukitusprojekti

Loppuvuodesta 2020 Lahden keskustassa saneerattiin neljän kerrostalon muoviset viemäriputket sukittamalla noin kahdessa kuukaudessa. Projekti ja sen aikataulu olivat haasteellisia, joten työssä tarvittiin Picoten ammattitaitoisia asentajia ja toimivia sukitusmenetelmiä.

  • Osoite: Asunto Oy Poppelikatu 11–13, Lahti
  • Rakennettu: vuonna 1972
  • Sukituksia: 1,118 km
  • Urakan kesto: 10 vk
  • Rakennuksia / Asuntoja: 4 kpl / 98 kpl
  • Picote®️sukitusmenetelmä: Eurofins Expert Services Oy:n (ent.VTT) myöntämä tuotesertifikaatti EUFI29-20004643-C
  • Sukitusurakoitsija: Picote Oy, Picote Group

Kerinkallion alueella Lahden Saksalassa sijaitseva Asunto Oy Poppelikatu 11–13 on neljän kerrostalon muodostama kokonaisuus. Yhdessä taloista on seitsemän asuinkerrosta, muut ovat kolmikerroksisia.

Rakennukset valmistuivat vuonna 1972. Elementtikerrostalojen julkisivut ovat maalattua pesubetonia. Taloissa on yhteensä 98 asuntoa ja parisataa asukasta. Taloyhtiön viemäriputkien saneeraushanke alkoi häämöttää jo vuonna 2015, jolloin vesiputkien remontin yhteydessä havaittiin rakenteellisia ongelmia myös talojen muovisissa viemäriputkissa.

– Vaaleanharmaat muoviputket olivat vuosien mittaan menneet huonoon kuntoon. Niitä piti varoa jo putkiremontin aikana, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Harri Saloranta kertoo.

Vasemmalla taloyhtiön tekninen isännöitsijä Ilkka Pollari
seuranaan taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Harri Saloranta.

– Tilasimme paria vuotta myöhemmin tamperelaiselta LTV Virta Oy:ltä viemäriputkiston kuntokartoituksen. Samassa yhteydessä katsottiin, voisiko putket korjata sukittamalla.

Joitakin putkien rikkoutumisia ja putkivuotoja oli taloissa jo sattunut, joten korjaustoimiin oli selvästi aihetta.

Asunto Oy Poppelinkatu 11-13 kiinteistön alkuperäiset viemäriputket olivat
70-luvun muoviputkea, joka lasittuu ajan kuluessa.

Nopeaa toimintaa tiukalla aikataululla

Putkien sukitus vaikutti toimivalta ja edulliselta korjausmenetelmältä, joten siihen päädyttiin. Vuonna 2019 laadittiin korjaussuunnitelmat ja pidettiin tarjouskilpailu. Sukitusurakoitsijaksi valittiin Picote Oy, Picote Group jolla oli pitkä kokemus erilaisista sukitusprojekteista.

Picoten menetelmällä on tehty huikea määrä sukitusurakoita jo vuodesta 2008 – toista tuhatta viemärisaneerausprojektia. Picote®️sukitusmenetelmällä on Eurofins Expert Services Oy:n myöntämä tuotesertifikaatti EUFI29-20004643-C.

Koronaepidemia hiukan viivästytti päätöksentekoa Poppelikadulla, mutta kesällä 2020 taloyhtiön ylimääräinen yhtiökokous teki päätöksen sukitushankkeeseen ryhtymisestä. Projektivalvonta tilattiin LTV Virta Oy:ltä.

Varsinaiset sukitustyöt alkoivat lokakuussa. – Halusimme töiden valmistuvan ennen joulua, joten aikataulusta tuli varsin tiukka. Tästä huolimatta hanke valmistui viikon verran etuajassa, Saloranta kiittelee.

– Aikataulusyistä työn alle otettiin useampia pystylinjoja samanaikaisesti. Työmaan etenemisestä tiedotettiin asukkaille koko ajan avoimesti, joten asukkaat olivat tietoisia aikatauluista.

Suurin osa asukkaista jatkoi asumista huoneistoissaan remontin aikana, vaikka vedenkäyttöä oli rajoitettava 1 – 2 viikon ajan asuntoa kohti. Kellarikerrosten saunatilojen suihkut, wc-tilat ja vesipisteet olivat toki asukkaiden käytettävissä.

Hankalia putkirakenteita

Taloyhtiön viemäreissä oli käytetty halkaisijaltaan 110 mm:n muoviputkia, jotka oli paikoitellen tuettu puutteellisesti.

– Joissakin kohdissa putkilla ei ollut muuta alatukea kuin pannat. Nykypäivän käytäntöhän on, että putkien alle tehdään tukivalut, Saloranta mainitsee.

– Töiden aikana löydettiin joitakin piiloviemäreitä eli aikanaan tehtyjä linjavarauksia, joita ei ollut rakennettu valmiiksi eikä merkitty piirustuksiin. Tästä syystä joitakin putkien Y-haaroja oli sukitettava uudelleen.

Salorannan mukaan sukitusurakka onnistui varsin hyvin.

Pohjaviemärin työvaiheita
Asuinhuoneiston wc-haaran työstämistä

– Osaaminen on keskeistä korjaustöiden laadussa ja viimeistelyssä. Hyvin tehty työ ratkaisee – silloin ei tarvitse vähän väliä korjata uudestaan. Tässä asiat menivät niin sanotusti putkeen. Jälkisiivouskin hoidettiin mallikkaasti.

– Myös sukitusurakan hintaero muihin korjausmenetelmiin verrattuna yllätti myönteisesti. Remontin hinta jäi vain noin kolmasosaan uusien putkien kustannuksista, alle sataan euroon asuntoneliötä kohti, arvioi Saloranta.

– Lisäksi Picoten asentajilla oli oikeaa asennetta. Asukkaat on osattava ottaa huomioon tällaisissa urakoissa, joissa töitä tehdään ihmisten kodeissa.

Sukitettu putkisto kestää taas pitkään

Taloyhtiön tekninen isännöitsijä, Saksalan Huolto Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Pollari kertoo hankkeen aikataulun olleen todella tiukka. Sukitus toteutettiin noin kahdessa kuukaudessa.

– Korkeimmassa talossa olikin alkamassa hissiremontti juuri vuodenvaihteessa heti sukitusurakan jälkeen, ja siksikään sukitustyöt eivät saaneet viivästyä aikatauluista.

– Haasteita toivat myös talojen vanhanmalliset muoviset viemäriputket, joiden takia kiinteistössä olikin tapahtunut vuonna 2019 pari putkirikkoa, Pollari muistaa.

– Olimme jo aiemmin pohtineet, että putkien sukitus voisi olla oikea korjausmenetelmä. Pyysimme putkiston kuntokartoituksen yhteydessä LTV Virta Oy:ltä selvityksen myös siitä, kestävätkö kiinteistön viemäriputket remonttia. Tällöin nähtiin, että sukitus oli mahdollinen.

– Urakoitsijaksi valittiin Picote Oy, Picote Group, jota emme aiemmin tunteneet, mutta jonka tiesimme kokeneeksi toimijaksi sukitusalalla. Yrityksen väki osoittautuikin ammattitaitoiseksi. Picote hoiti homman niin kuin pitikin, Pollari kehuu.

Projektipäällikön rooli korostui

Sukitusurakan työmaan valvoja, Mikko Saarijärvi, toimi suunnittelijana ja valvojana LTV Virta Oy:llä kaikkiaan viisi vuotta. Hän siirtyi taannoin Picote Solutios Oy:lle Picote Groupin palvelukseen sukitusasiantuntijaksi konsultoimaan ja suunnittelemaan kansainvälisiä sukitushankkeita maailmalla.

– Poppelikadun hankkeessa oli useita haasteita. Kiinteistö oli ensinnäkin kohteena suhteellisen kookas, Saarijärvi toteaa.

– Taloyhtiö myös toivoi, että korjaustyö tehtäisiin varsin tiukassa aikataulussa. Työmaalle tuli siis samanaikaisesti paljon asentajia töihin. Tiedossa myös oli, että kiinteistössä oli jo siellä täällä havaittu rikkinäisiä viemäriputkia.

Työt oli saatava tehtyä aikataulussa ja kunnolla, joten projektipäällikön rooli korostui.

– Paikalla oli ajoittain yhtä aikaa jopa kolme projektipäällikköä ohjaamassa töitä. Tämä helpotti asioita – ja myös se, että asentajat olivat ammattitaitoista väkeä.

– Monesti sukitustyön aikanakin on jo pohdittava seuraavaa työvaihetta. Tätä varten projektipäälliköllä on oltava sekä osaamista että kokemusta, Saarijärvi muistuttaa.

Mikko Saarijärvi

Työkalut tilanteen mukaan

Sukitusta hankaloittaa usein myös se, että vanhat piirustukset eivät aina ole kaikilta osin ajan tasalla.

– Pelkkiin piirustuksiin ei kannata luottaa, vaan asiat on tarkistettava paikan päällä. Mahdolliset ongelmakohdat on syytä löytää jo hyvissä ajoin, huomauttaa Saarijärvi.

– Poppelikadulla Picote Oy:llä oli homma hanskassa jo projektin alkuvaiheessa. Katselmuksessa esimerkiksi havaittiin heti, että tietyt pystylinjat olisi purettava.

– Kun sitten todettiin hauraiden muoviputkien aiheuttavan ongelmia, saneerauksen työtavat ja työkalut soviteltiin tilanteen vaatimusten mukaisiksi.

Saarijärven mukaan oli montakin syytä siihen, miksi Picote valittiin urakan toteuttajaksi.

– Ehkä hintakin oli yksi tekijä, mutta myös aikataulujen saaminen taloyhtiön toiveiden mukaisiksi. Asentajat olivat ammattilaisia ja heitä saatiin työmaalle riittävästi. Picote oli kaikin puolin hyvä valinta, Saarijärvi kehuu.

– Työmailla esiintyy aina joitakin pulmatilanteita. Koskaan ei voi tietää, mitä rakenteista löytyy. Ammattiväki osaa ratkaista ongelmat heti, kun niitä tulee vastaan.

Picote®️sukitusmenetelmä toimii vaikeissakin paikoissa

Projektipäällikkö Jesse Soiramo Picote Oy:stä toteaa, että Poppelikatu 11–13:n talojen viemärit saneerattiin käyttämällä saksalaisen Brawolinerin saumatonta ja joustavaa polyesterisukkaa ja Picoten vuonna 2008 kehittämää sukitusmenetelmää.

– Tämäntyyppinen sukka sopisi niinkin pienille kuin halkaisijaltaan 50 mm:n putkille. Menetelmä ei vaadi työaukkoja, jolloin talon rakenteita ei tarvitse rikkoa, Soiramo selittää.

Sukituksessa putket ensin puhdistetaan sisäpuolelta. Tämän jälkeen putkeen asennetaan paineilmaa käyttäen sukka, joka on kyllästetty epoksihartsilla. Sukka asettuu putken sisäpintaan paineilman avulla ja kovettuu paikoilleen.

Kovetuttuaan sukka muodostaa tavallaan uuden putken vanhan viemärin sisään. Remontin jälkeen putkisto on uutta vastaavassa kunnossa ja kestää käyttöä useita kymmeniä vuosia.

Sukituksessa putket ensin puhdistetaan
sisäpuolelta. Tämän jälkeen nykyiseen
alkuperäiseen viemäriputkeen asennetaan
paineilmaa käyttäen Brawolinerin saumaton
polyesterisukka, joka on kyllästetty
epoksihartsilla. Sukka asettuu putken sisäpintaan
paineilman avulla ja kovettuu paikoilleen.

– Työt Poppelikadulla aloitettiin matalimmista taloista. Kun asuntojen viemäriputket oli sukitettu, voitiin heti siirtyä pohjaviemäreiden saneerauksiin.

– Asioissa auttoi se, että asuntojen pohjapiirustukset ja rakenteet olivat paljolti samanlaiset kaikissa kerroksissa. Töiden edetessä pystyimme hyvin ennakoimaan, millaisia rakenteita tulee vastaan ja mitä saneerauksessa on erityisesti otettava huomioon.

Myös Soiramo luonnehtii Poppelikadun kohdetta keskimääräistä haastavammaksi putkirakenteiden kunnon ja vanhojen asennusratkaisujen takia.

– Rakenteet vaikeuttivat työtä, mutta kokemuksesta oli apua. Aikataulussa pysyttiin hyvin, Soiramo toteaa.

Tutustu tarkemmin sukitusurakkaan: www.picotegroup.com/fi/referenssit/asunto-osakeyhtiot/kerrostaloyhtion-viemarisukitus-lahti

Picote®️sukitusmenetelmällä on Eurofins Expert Services Oy:n (ent.VTT)
myöntämä tuotesertifikaatti EUFI29-20004643-C

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Katso myös nämä

etäyhteys yhtiökokouksessa

9.11.2022

Etäyhteys on oltava yhtiökokouksessakin

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yli 30 huoneiston taloyhtiöiden on tarjottava etäyhteys yhtiökokouksessa. Kokous voidaan pitää myös kokonaan etänä, jos yhtiöjärjestys sen sallii. Etäosallistuminen voi tuoda yhtiökokouksiin jopa lisäaktiivisuutta.

taloyhtiön väestönsuojan ylläpito

27.5.2022

Väestönsuojaa voi ylläpitää omin voimin tai ostopalveluna

Taloyhtiön väetönsuojan perusylläpito onnistuu omin avuin tai kiinteistöhuollon tuella. Vaativampiin korjauksiin kannattaa kuitenkin ottaa avuksi suojausalan ammattilainen.

hissiremontti

23.5.2022

Veräjähissi kuntoon vanhaa taloa arvostaen

Helsingissä Uudenmaankatu 13:ssa tehtiin vaativa hissiremontti historiallisessa taloyhtiössä. Hissit peruskorjattiin alkuperäinen ulkonäkö säilyttäen. Projekti onnistui hallituksen, isännöitsijän ja eri alojen asiantuntijoiden yhteistyönä.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

korvauksia isännöintikartellista

10.2.2023

Haetko korvauksia isännöintikartellista? Toimi näin

Taloyhtiö voi nostaa vahingonkorvauskanteen isännöintikartellipäätöksessä mainittuja toimijoita vastaan. Perusedellytyksenä on, että taloyhtiö pystyy näyttämään kartellista sille syntyneen vahingon toteen. Jos oikeuteen päädytään, taloyhtiön kannattaa hankkia itselleen kartellivahingonkorvauksiin erikoistunut juristi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti