Picote tuo globaalin näkökulman putkien kunnostukseen

Innovaatio on olennainen osa sukitusta ja kaivamatonta (no-dig) ja rakenteita rikkomatonta-alaa. Yritykset, jotka pystyvät sopeutumaan näihin innovaatioihin ja toimimaan itse innovaattoreina, ovat alamme menestyneimpiä. 

Joskus se on urakoitsija, joka käyttää aikaa lisätäkseen rakenteita rikkomattomia -palveluita valikoimaansa. Toisinaan se on valmistaja, joka ottaa olemassa olevan teknologian käyttöön ja tekee siihen parannuksen, joka auttaa edistämään alaa. Picoten tapauksessa molemmat väittämät pitävät paikkansa. 

Pohjois-Amerikan rakenteita rikkomattomassa maailmassa Picote tunnetaan luultavasti parhaiten tuotteistaan. Erityisesti sen Picote Millers -työkalut, puhdistus- ja kunnostustyökalut, epäonnistuneen sukan ja betonin poistotyökalut sekä Picote Brush Coating -järjestelmä. Monet eivät kuitenkaan ehkä tiedä, että yrityksen juuret ovat urakointialalla. 

Nykyään Picote-yritysryhmään kuuluvat Picote Oy, Picote Solutions Oy, Picote UK Ltd. ja Picote Solutions Inc (Usa). Kaikkien näiden yritysten juuret ulottuvat vuoteen 1999 ja Innotia Oy:n perustamiseen Porvoossa. Mika Lokkisen ja Jutta Ehder-Lokkisen yhdessä perustama putkien puhdistus- ja korjausurakointiyritys perehtyi ensimmäisen kerran rakenteita rikkomatta kunnostamiseen 2000-luvun alussa. 

Lokkinen työskenteli Porvoossa saneerausurakassa, jossa korjattiin parin kerrostalon vuotavia putkia. Tarkemmissa tutkimuksissa hän huomasi, että monet perinteisin menetelmin uusittavista putkista olivat kunnossa. Kuten monet muutkin kaivamattomien tekniikoiden innovaattorit, hän tajusi, että oli oltava parempi tapa. 

– Ensimmäinen sukellus kaivamattomaan maailmaan tapahtui vuonna 2004, kun yritys hankki lisenssin kerrostalojen pinnoittamiseen olemassa olevalla pinnoitusjärjestelmällä, kertoo Picote Group CEO Katja Lindy-Wilkinson. – Vuoteen 2008 mennessä yritys kehitti ja lanseerasi oman – Picote Pipe Coating Method -menetelmän. Pian tämän jälkeen yrityksen nimi muutettiin Picote Oy Ltd:ksi.

Vasemmalta Juuso Haavisto, Product Manager, Picote Solutions, Katja Lindy-Wilkinson,
CEO Picote Group, Kalle Kuusisto, Sr. Business Development Manager, Picote Solutions,
Lauri Kellokumpu, Global Product Director, Picote Solutions, ja Jukka Viilomaa,
Sr. Technical Trainer, Picote Solutions. 

Siirtyminen rakenteita rikkomattomien tekniikoiden käyttöön

Lindy-Wilkinson, joka oli Picoten perustajan Jutan ystävä, liittyi yritykseen vuonna 2008, kun se lanseerasi Picote Pipe Coating Method -menetelmän saman vuoden tammikuussa. Kun tämä tapahtui, yritys siirsi kaiken toimintansa käyttämään uusia tekniikoita. 

– Samana vuonna seuraava merkittävä virstanpylväs oli päätös aloittaa sukituksen (CIPP) käyttö rakennusten sisällä, mikä johti tarpeeseen innovoida räätälöityjä työkaluja. Markkinoilla ei ollut tuolloin saatavilla sopivia työkaluja, joten ne oli tehtävä itse, hän sanoo. – Picote haki ensimmäistä työkalupatenttiaan vuonna 2009. Nykyään Picote-yrityksillä on yli 250 patenttia [maailmanlaajuisesti]. 

Lindy-Wilkinson toteaa, että Picotella on aina ollut tavoitteena fyysinen läsnäolo Pohjois-Amerikassa alusta alkaen. Tämä poikkesi monista eurooppalaisista No-Dig -alan yrityksistä, jotka valitsivat yhdysvaltalaisen kumppanin, jonka kautta ne jakelivat tuotteitaan. 

Kuten laajentumista suunnittelevilla yrityksillä on tapana tehdä, Picote palkkasi konsultteja tekemään markkina-analyysin. – Konsultti sanoi meille: ”Yksi neuvo, jonka haluamme antaa teille, on, että älkää menkö Pohjois-Amerikkaan, koska se on hyvin vaikea markkina-alue”, Lindy-Wilkinson muistelee. 

Syy siihen, miksi Picote ei kuunnellut, oli osittain se, että Lindy-Wilkinson tunsi ja ymmärsi Yhdysvaltoja. Lindy-Wilkinson muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1993 opiskelemaan, tapasi miehensä siellä ja perusti perheen siellä. Hänen miehensä työskenteli Microsoftilla, ja perhe muutti työn vuoksi Washingtonin osavaltiosta Englantiin. Monet Lindy-Wilkinsonin vuosien varrella solmimat yhteydet auttoivat kuitenkin Picotea valmistelemaan työtään Pohjois-Amerikassa. 

– Vasta vuonna 2012 [meidän] kansainvälinen tuotevalmistus ja -myynti alkoivat, kun ensimmäinen jälleenmyyntisopimus allekirjoitettiin saksalaisen Brawolinerin kanssa, jonka kanssa Picoten viemäriurakointi Suomessa (Picote Oy) oli tehnyt yhteistyötä vuodesta 2008 lähtien, hän kertoo. 

Dave McArthur, Training & Business Development Sr. Manager, ja Justin Nelson,
Sr. Technical Trainer, Picote Solutions -koulutuskeskuksessa Phoenixissa, Arizonassa. 

Picote kansainvälistyy

Kun kansainvälinen myynti käynnistyi ja Picote valmistautui Indianapolisissa järjestettävään vuoden 2013 Pumper Show’hun Lindy-Wilkinson sai apua Yhdysvalloissa solmituista yhteyksistä – Suomen kunniakonsulista Washingtonissa ja Tony DeCavitchista (jonka kanssa Lindy-Wilkinson kävi yhdessä yliopistoa Chicagossa). Pumper Show (nykyään The WWETT Show) on messutapahtuma, jossa No-Dig alaan erikoistuneet yritykset ovat paikalla, erityisesti ne, jotka ovat keskittyneet pienempien putkien huoltoon ja korjaamiseen. 

– Picoten tulo Pohjois-Amerikan markkinoille tapahtui vuoden 2013 Pumper Show’ssa, sanoo DeCavitch, joka on Picote Solutionsin myyntijohtaja. – Pian näyttelyn jälkeen Picote teki sopimuksen ensimmäisen yhdysvaltalaisen jälleenmyyjänsä LMK Technologiesin kanssa.

Lindy-Wilkinson muistelee ensimmäistä Pohjois-Amerikassa pidettyä näyttelyä ja sitä huomiota, jota Picote sai Smart Cutter -haaraporalle, joka on DN32-225 putkille tarkoitettu sukitetun haaran avaustyökalu. Ihmiset olivat yllättyneitä siitä, että yrityksellä oli sivusuunnassa toimiva ja nopea haarapora. Yksi näistä ihmisistä oli Ryan Boldan. 

Boldan, joka on nykyään Picote Solutionsin globaalien oppimisratkaisujen ja Picote Instituten johtaja, työskenteli tuolloin toiselle yritykselle. Hän huomauttaa, että tuolloin suurin osa saatavilla olevista haaraporista toimi päälinjan puolelta ja oli joko suurempia robotteja tai käsikäyttöisiä laitteita. 

– On hullua ajatella taaksepäin, että siitä on jo niin kauan. Olin töissä eri yrityksessä, kun Picote ilmestyi ensimmäisen kerran Amerikkaan. Heillä oli Smart Cutter -haarapora, jossa oli hiovat levyt, jonka avulla voitiin avata sukitettu haara sivuhaarasta päälinjan sijaan. Kenelläkään maailmassa ei ollut mitään vastaavaa, joka oli niin helppokäyttöinen ja nopea samaan aikaan, hän sanoo. – Muistan tuolloin ajatelleeni itsekseni, että se, joka sai Picoten (yksinoikeudella toimivaksi jälleenmyyjäksi), aikoi vallata alan.

Vuonna 2014 Lindy-Wilkinson muutti perheineen takaisin Yhdysvaltoihin, Picote Solutions Inc. perustettiin ja yrityksen Pohjois-Amerikan toiminnot aloitettiin Seattlesta. Nykyään Picotella Pohjois-Amerikassa työskentelee 10 työntekijää, jotka keskittyvät koulutukseen ja markkinointiin. Tähän joukkoon kuuluvat globaalit johtajat Lindy-Wilkinson, DeCavitch ja Boldan. 

Picoten tiimi tiesi, että menestyäkseen Pohjois-Amerikassa se tarvitsi laajan myyntiverkoston, joka oli mahdollista saavuttaa vain useiden jälleenmyyjien avulla. Niinpä määrä kasvoi nopeasti, ja nykyään Pohjois-Amerikassa on 17 jälleenmyyjää. 

Muita Picote Solutions Inc:n virstanpylväitä ovat ensimmäisen Pohjois-Amerikan koulutuskeskuksen avaaminen vuonna 2015 ja Picote Brush Coatingin lanseeraaminen Yhdysvalloissa vuonna 2017. Muita Pohjois-Amerikan virstanpylväitä ovat Picote Institute -verkkokoulutusalustan lanseeraus vuonna 2019, huippuluokan koulutustilan avaaminen Phoenixissa, Arizonassa, vuonna 2020 ja kyseisen keskuksen laajentaminen toisella koulutustilalla vuonna 2022.

Mika Lokkinen, on Picote Groupin Co-founder ja Chief Inventor. 

Pohjois-Amerikkaan keskittyminen

Tuotteidensa osalta Picote Solutionsilla on kattava tarjonta DN32-300 putkien puhdistukseen ja korjaukseen Pohjois-Amerikan markkinoilla. Siihen kuuluvat Millerit ja laitteet/työkalut putkien puhdistukseen, pinnoitukseen, haaran avaukseen, sukittamiseen (CIPP) ja paikkakorjaukseen. Siihen kuuluu myös hiljattain lanseerattu Picote Aqua -tuotesarja. 

– Picote Aqua hyödyntää samaa teknologiaa käyttövesilinjastoissa, jota käytetään tuhansilla jätevesityömailla ympäri maailmaa. Siihen kuuluu vesikäyttöön tarkoitettuja koneita (jotka täyttävät alan vaatimukset) ja erilaisia työkaluja, joilla voidaan ratkaista lähes kaikki puhdistushaasteet, sanoo Picote Solutions Senior Director Dawn Greig. – Aqua Millereissä on elintarvikekelpoinen akselivoiteluaine, ja ne voidaan desinfioida nanoteknologialla, joka tappaa bakteerit ja virukset. Picote Brush Coating käyttää NSF 61.5 -hyväksyttyä epoksiamme DN100-300 juomavesilinjojen sekä DN50-300 linjojen kunnostamiseen erilaisissa putkissa, kuten uima-altaissa, suihkulähteissä, voimansiirtoputkissa ja palontorjuntalinjoissa.

Vuoden 2023 WWETT-messuilla USA:n Indianpoliksessa debytoi myös uusi Picote Xpress -pinnoitusjärjestelmä, joka tarjoaa nopeamman kovettumisajan ja vähemmän hävikkiä sekä nopean käyttöönoton, mikä kaikki tarjoaa kustannus- ja aikasäästöjä urakoitsijoille ja kiinteistönomistajille. 

– Järjestelmässä olennaista on innovatiivinen Xpress-pinnoituspumppu, jossa on kaksi hydraulista hartsisylinteriä uudelle 1:1 epoksille. Siinä on sisäänrakennettu 24 voltin 882 watin akku, joka tarjoaa useita tunteja työaikaa (sitä voidaan käyttää myös latauksen aikana). Uuden 1:1 epoksin kerrospaksuus on kasvanut ja kerrosten välinen kovettumisaika on alle tunti, mikä lyhentää seisokkiaikaa ja nopeuttaa käyttöönottoa. Hartsi toimitetaan yksittäisissä säiliöissä kullekin komponentille (base ja katalyytti), mikä vähentää hävikin määrää ja materiaalikustannuksia, Lindy-Wilkinson sanoo. 

Järjestelmään kuuluu myös moottoroitu letkukela, jossa on 40 metriä letkua (kaksi letkusarjaa kullakin kelalla), mikä helpottaa asennusta, siirtämistä ja varastointia. Pikaliittimillä varustettuja letkuja ei tarvitse vaihtaa jokaisen käyttökerran jälkeen, koska epoksi sekoitetaan putken harjapäässä staattisen sekoitussuuttimen avulla. Moottori mahdollistaa letkujen helpon palauttamisen kelaan, ja letkut voidaan tulpata ja käyttää uudelleen ja uudelleen, mikä säästää hartsia, tarvikkeita ja asennusaikaa. 

Työmaatestattu 

Yksi asia, joka erottaa Picoten monista muista alan valmistajista on, että yrityksen tuotteet – yrityksen perustamisesta lähtien – on testattu omilla työmailla Suomessa. Boldan vitsailee, että Picoten omat sukitusasentajat ovat Picoten suurimpia kriitikoita, jotka antavat kehitysideoita ja tärkeää palautetta ennen kuin tuotteet menevät myyntiin. 

– Picote on aina keskittynyt tarjoamaan korkealaatuisinta saatavilla olevaa viemäriremonttia Suomessa. Tällä hetkellä yli 30 työntekijää työskentelee päivittäin sukitusprojektien parissa, Lindy-Wilkinson sanoo. – Koska tiimimme tekevät tämäntyyppistä työtä joka päivä, ideoimme jatkuvasti, miten voimme tehdä työstä helpompaa ja tehokkaampaa, jotta voimme tuottaa mahdollisimman laadukkaan lopputuloksen. Tuotekehitystiimiämme johtavat Chief Inventor Mika Lokkinen sekä Global Product Director Lauri Kellokumpu.

Hän lisää: – Tuotekehitystiimi ottaa näistä ideoista kopin ja muuttaa ne tuotekehitysprojekteiksi, jotka julkaistaan kaupallisina tuotteina vasta, kun ne on testattu tarkasti kentällä ja asennusryhmät ovat hyväksyneet ne. Näin Picote jatkaa nopeaa innovointia ja tuottaa palkittuja työkaluja ja ratkaisuja, jotka hyödyttävät urakoitsijoita kaikkialla maailmassa.

Sitoutuminen laitteiden kenttätestaukseen parhaan tuotteen saattamiseksi markkinoille on vain osa Picote Solutionsin tapaa toimia. Toinen puoli on sen varmistaminen, että jälleenmyyjät eri puolilla maailmaa ja loppukäyttäjät koulutetaan asianmukaisesti.

Koulutus on avainasemassa 

Tätä varten Picote tarjoaa Picote-instituutin. Alun perin se oli verkkokurssien, käyttöohjeiden, tietolehtisten, oppaiden, esitteiden, ja teknisen dokumentaation digikirjasto, mutta nyt painopiste on siirtynyt käytännön koulutukseen Englannissa, Skotlannissa, Yhdysvalloissa ja hiljattain myös loppukäyttäjille avatussa Porvoon koulutuskeskuksessa Suomessa. Osana Instituuttia tarjotaan myös asiakkaan kohteessa tapahtuvaa koulutusta, virtuaalikoulutusta ja verkko-opiskelua. Verkkokurssit ovat käytettävissä 24/7. 

– Koulutus on avaintekijä, kun halutaan saada kaikki hyöty irti Picoten laitteista sekä teknisistä sovelluksistamme, kuten Picote Brush Coating -järjestelmästä. Vastaamme asiakkaiden koulutustarpeisiin monin eri tavoin, Boldan sanoo. – Käynnistämme uuden Picote Authorized Training Center (PATC) -ohjelman. Tämä uusi ohjelma antaa valituille jälleenmyyjille, jotka ylläpitävät koulutusohjelmia, mahdollisuuden tarjota suoraan samantasoista koulutusta ja tukimateriaalia kuin Picote tarjoaa. Uusi ohjelma tarjoaa jokaiselle PATC:lle kouluttajakoulutustilaisuuksia, koulutusmateriaaleja ja tukidokumentteja. Näin loppukäyttäjät voivat valita eri toimipisteiden joukosta tarpeisiinsa parhaiten sopivan koulutuspaikan.

Yksi uudemmista palveluista, joita Picote tarjoaa Picote Instituten sivutuotteena, on konsultointipalvelut, joiden avulla Picoten tiimin jäsenet voivat jakaa kentällä oppimaansa tietoa. 

– Käynnistimme hiljattain konsultointipalvelupuolen, ja kansainvälinen konsultointipäällikkömme, joka toimii Suomessa, on käynyt Chilessä, Saksassa, Englannissa ja Yhdysvalloissa. Pyrimme todella tarjoamaan palveluja niille, jotka suunnittelevat rakenteita rikkomattomia viemärihankkeita, Lindy-Wilkinson sanoo. – Varsinkin, jos hanke on rakennuksen sisäpuolisissa viemäriputkissa, koska meillä on niin monen vuoden kokemus näiden hankkeiden suunnittelusta ja toteuttamisesta Suomessa. Se on tavallaan sitä, mitä toivomme, että meillä olisi ollut aloittaessamme, jotta meillä olisi vähemmän haasteita. Tietenkin opimme siitä.

Picoten tutkimus- ja kehitystiimin jäsenet vasemmalta
Lauri Kellokumpu, Ville Hukkanen, Joel Soukkio ja Ilkka Hellsten. 

Mitä horisontissa on luvassa?

Kun tarkastellaan koko rakenteita rikkomatonta saneerausalaa eteenpäin, DeCavitch toteaa, että tulevaisuus on valoisa kiinteistöjen korjausrakentamisessa. ”Kunnallisella puolella se riippuu edelleen useista tekijöistä, mutta tärkeimmät alueet ovat rahoitus ja koulutus/tietämys eri kunnostusmenetelmistä”, hän sanoo. Hän lisää, että kun tarve mahdollisimman vähän häiriöitä aiheuttaviin korjausmenetelmiin kasvaa ja uusia tekniikoita syntyy, rakenteita rikkomatonta kunnostuksen alalla on odotettavissa räjähdysmäistä kasvua. 

Miten Picote pystyy vastaamaan näihin kysymyksiin? Yksinkertaisesti tekemällä sitä, mitä se jo tekee. Tuomalla markkinoille luotettavia, turvallisia ja helppokäyttöisiä tuotteita. Ja olemalla keskeinen toimija alalla työskentelevien kouluttamisessa ja valistamisessa. 

– Olipa kyse sitten esitelmistä kansainvälisissä konferensseissa, laitteiden esittelystä messuilla, tapaustutkimusten jakamisesta webinaarien, verkkosivuston ja Picote Instituten kautta tai yksinkertaisesti keskusteluista urakoitsijoiden, insinöörikonsulttien ja kuntien kanssa, Boldan sanoo. – Tiedämme, että on olemassa nopeampia, kustannustehokkaampia, vähemmän häiritseviä ja helpompia tapoja ratkaista yleisiä ongelmia, kuten infrastruktuurin vanhenemista ja vuotoja. Teemme jatkossakin kaikkemme, myös uusien ratkaisujen innovoimiseksi, jotta näihin ongelmiin voidaan puuttua suoraan.

Lindy-Wilkinson lisää: – Alallamme eletään jännittäviä aikoja, sillä koko ajan syntyy uusia innovaatioita, jotka parantavat työskentelytapoja ja tekevät rakenteita rikkomattomista -tekniikoista monissa tapauksissa kannattavimman vaihtoehdon. Picote on aina ollut edelläkävijä… Olemme nöyriä siitä, miten Picoten laitteet ovat muuttaneet niin monia yrityksiä ja tarjonneet uusia mahdollisuuksia markkinoilla, joilla vasta raapaisemme pintaa siitä, mitä voimme saavuttaa yhteistyöllä. Viedään rakenteita rikkomatonta tekniikkaa ja sukitusta seuraavalle tasolle.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Yhdysvalloissa helmikuussa 2023 Trenchless Magazine -julkaisussa nimellä Small diameter innovators, Picote Solutions brings global perspective to pipe rehabilitation ja sen on kirjoittanut päätoimittaja Mike Kezdi.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Katso myös nämä

sukitusprojekti

17.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sukitusprojekti Lahdessa vaati vankkaa osaamista

Loppuvuodesta 2020 Lahden keskustassa saneerattiin neljän kerrostalon muoviset viemäriputket sukittamalla noin kahdessa kuukaudessa. Projekti ja sen aikataulu olivat haasteellisia, joten työssä tarvittiin Picoten ammattitaitoisia asentajia ja toimivia sukitusmenetelmiä.

Picote

viemärisukitus picote

1.6.2023

Kaupallinen yhteistyö

Viemärisukitus As Oy Markkinatie 7 Helsinki oli menestys

As Oy Markkinatie 7:n viemäriputket saneerattiin sukittamalla Helsingin Malmilla keväällä 2022. Remontti oli Picotelle niin sanottu perusremontti, eikä yllätyksiä tullut. Asukkaat kiittelivät ripeästi ja mallikkaasti sujunutta remonttia, ja asentajille tarjottiin kakkuakin.

Picote

viemärisukitus asukkaan

8.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sotkeeko viemärisukitus asukkaan arjen?

Monesti Picotelta kysytään, sotkeeko viemärisukitus asukkaan arjen. Someguru Maiju Hannolin todistaa, että kotona voi asua sukituksen ajan. Hän on kiitollinen remontin etenemiseen ja Picoten työntekijöiden toimintaan.

Picote

20.6.2023

Kaupallinen yhteistyö

5 syytä valita sukitus putkiremontin sijaan

Viemäreiden sukittaminen voi olla taloyhtiölle putkiremonttia parempi ratkaisu, sillä se ei vaadi rakenteiden aukaisemista. Se on myös usein edullisempaa, nopeampaa ja asukasystävällisempää. Picote sukitusmenetelmällä tehty sukitus takaa kestävän lopputuloksen.

Picote

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti