Miten kodin paloturvallisuutta tulisi hoitaa?

kodin paloturvallisuutta

Kodin paloturvallisuutta hoidetaan varautumalla ja tiedostamalla keskeiset paloturvallisuusriskit. Kokosimme alle 5 tärkeää vaihetta paloturvallisemman kodin varmistamiseksi.

1. Toimiva palovaroitin turvaa sinut ja läheisesi

Palovaroitin on halpa henkivartija, joka antaa aikaa pelastautumiselle. Palotilanteessa pelastautumiselle on aikaa vain muutama minuutti. Havaitessaan savua palovaroitin varoittaa sinua ja naapureitasi tulipalon vaarasta.

Huoneiston kaikkien kerrosten jokaista alkavaa 60 m2 kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin. Varoittimen toimintakunto tulee tarkastaa kuukausittain testauspainikkeesta. Palovaroittimien käyttöikä on tyypillisesti 5–10 vuotta, jonka jälkeen se tulee vaihtaa uuteen.

Huomioithan, että 1.1.2024 alkaen palovaroittimien asennus on taloyhtiön vastuulla. Varmista siis taloyhtiösi toimintatavat ennen kuin hankit uusia palovaroittimia tai teet nykyisiin huoneistossasi oleviin palovaroittimiin muutoksia (mikäli ne ovat taloyhtiön asentamia). Asukkaan on ilmoitettava viipymättä taloyhtiölle palovaroittimen vioista.

2. Pidä alkusammutusvälineet lähettyvillä

Alkusammuttimet sopivat pienten palonalkujen sammuttamiseen. Hanki kotiisi sammutuspeite tai käsisammutin ja opettele käyttämään niitä. Sijoita ne paikalle, josta ne ovat helposti havaittavissa ja käyttöönotettavissa.

Jokaisessa asunnossa on suositeltavaa olla vähintään sammutuspeite. Se on erityisesti tarpeellinen tiloissa, joissa on sähköisiä pienlaitteita, esimerkiksi keittiössä. Peite tulee kiinnittää seinälle näkyvälle paikalle.

Sisätiloissa olevat käsisammuttimet tulee tarkastaa 2 vuoden välein valtuutetun sammutinhuoltoliikkeen toimesta. Sammuttimet tulee huoltaa 5 tai 10 vuoden välein riippuen sammutintyypistä.

3. Huolehdi kodin sähkölaitteiden turvallisuudesta

Lue laitteiden käyttöohjeet aina ennen niiden käyttöä. Viallisia sähkölaitteita ei saa käyttää, vaan ne tulee korjauttaa ammattilaisella tai vaihtaa uuteen. Älä korjaa vioittuneita sähkölaitteita itse.

Puhdista laitteet ja niiden lähiympäristö pölystä säännöllisesti. Huomioi ulko- ja märkätilojen osalta, että sähkölaite tai -johto on tarkoitettu käytettäväksi kyseisessä tilassa. Valvo akkukäyttöisten laitteiden latausta, äläkä jätä niitä yöksi latautumaan. Älä myöskään jätä liettä päälle ilman valvontaa. Lieden päällinen tulee pitää vapaana tavarasta.

Muista, että saunassa ei tule säilyttää ylimääräistä tavaraa tai esimerkiksi kuivata pyykkiä. Tarkasta myös kiuaskivien ja vastuksien kunto säännöllisesti ja uusi ne tarvittaessa.

4. Perehdy taloyhtiösi pelastussuunnitelmaan

Pelastussuunnitelma on tarkoitettu asukkaiden turvallisuuden edistämiseksi ja viihtyisän asumisen turvaamiseksi. Pelastussuunnitelma edistää käytännön ohjein paloturvallisempaa arkea kiinteistössä. Pelastussuunnitelmasta selviää, miten rakennusta käytetään turvallisesti ja miten toimia oikein vaaratilanteissa. Siitä ilmenee myös, miten väestönsuojeluun liittyvä varautuminen kiinteistössä toteutetaan.

Taloyhtiöissä pelastussuunnitelma tulisi löytyä esimerkiksi taloyhtiön asukassivuilta tai ilmoitustaululta. Mikäli sinulla ei ole tietoa taloyhtiösi pelastussuunnitelmasta, voit tiedustella sitä taloyhtiön hallituksen edustajalta tai isännöitsijältä.

5. Tutustu toimintaohjeisiin tulipalotilanteen varalle

Näin toimit tulipalotilanteessa:

  • PELASTA itsesi ja vaarassa olevat. Varoita muita.
  • SAMMUTA alkusammuttimella, jos se on turvallista.
  • RAJOITA paloa sulkemalla ovet ja ikkunat poistuessasi.
  • HÄLYTÄ soittamalla 112 turvallisesta paikasta.
  • OPASTA palokunta paikalle.

Toimintajärjestys voi vaihdella tilanteen mukaan.

Mikäli palo on muualla:

  • Jää asuntoon/tilaan ja pysy rauhallisena
  • Mene parvekkeelle tai ikkunan luo ja ilmaise sijaintisi herättämällä huomiota. Tarvittaessa soita 112.
  • Jos tilaan alkaa tulla savua esimerkiksi oven raosta tai postiluukusta, pyri tukkimaan vuotokohdat kosteilla pyyhkeillä tai muilla tekstiileillä.
  • Noudata viranomaisen antamia ohjeita.

Katso lisää kodin paloturvallisuuteen liittyviä vinkkejä ja materiaaleja täältä!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Safetum

Me Safetumilla autamme taloyhtiöitä kaikissa paloturvallisuuden ja varautumisen toimenpiteissä. Ylläpidämme ja laadimme kiinteistöjen pelastussuunnitelmia, tarkastamme paloturvallisuusriskejä, huollamme väestönsuojia sekä paloturvallisuuslaitteita. Paloturvallisuudesta ja väestönsuojelusta huolehtiminen on yhteistyötä. Luotettavan kumppanin kanssa vältyt vahingoilta.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

21.7.2023

Väärin asennettu puhallusvilla luo paloturvariskin

Talojen yläpohjien eristeet tulee asentaa oikealla tavalla ja huomioida myös savupiippujen edellyttämät toimenpiteet ennen eristystöihin ryhtymistä. Väärät ratkaisut piippujen läpivienneissä nostavat tulipalon riskiä suuresti, muistuttaa Tulisija- ja savupiippuyhdistys.

puunpoltto

7.11.2023

Älä polta jätteitä tulisijassasi

Puunpoltosta muodostuvia haitallisia päästöjä voi vähentää oikeaoppisilla puunpolttotavoilla. Päästöjä syntyy vähemmän, kun tulisijassa polttaa vain puhdasta ja kuivaa puuta ja kun noudattaa oman tulisijan käyttöohjeita.

29.11.2023

Taloyhtiön paloturvallisuus rakentuu yhteistyössä

Lähtökohtaisesti kiinteistön turvallisuudesta ja sen valvonnasta vastaa kiinteistön omistaja, mutta asukkaillakin on oma roolinsa paloturvallisuuden ylläpitämisessä. Vastuu palovaroittimien hankinnasta ja kunnossapidosta siirtyy ensi vuonna asukkailta taloyhtiölle.

sähköauto paloturvallisuus

27.11.2023

Kuukauden kasvo: Paloturvallisuutta sähköautojen lataukseen

Sähköautopalot voivat lisääntyä autokannan vanhetessa. Erityisen hankalasti sammutettavia palot ovat maanalaisissa pysäköintitiloissa. Siksi taloyhtiöiden parkkihallien paloturvallisuuteen on kiinnitettävä erityisen paljon huomiota.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti