Kotitalousvähennys palautettava vuoden 2011 tasolle

Kiinteistötyönantajat ry ja Sosiaalialan Työnantajat ry vaativat uudelta hallitukselta kotitalousvähennyksen enimmäismäärän nostamista 3 000 euroon sekä vähennysoikeuden nostamista 30 prosenttiin palkasta ja 60 prosenttiin työkorvauksesta. Järjestöt peräänkuuluttavat myös niin sanotun Ruotsin mallin käyttöönottoa.

Vuonna 2012 toteutuneet kotitalousvähennyksen supistukset vähensivät kiinteistöpalveluiden ja hoivapalvelujen kysyntää merkittävästi.

– Vähennysoikeuden supistus on kaventanut muun muassa lapsiperheiden mahdollisuuksia hyödyntää tavallisia arkea helpottavia palveluja kuten siivousta tai pihatöitä, toteaa Kiinteistötyönantajat ry:n toimitusjohtaja Pia Gramén.

– Kotitalousvähennyksellä voidaan parantaa vanhuksen mahdollisuuksia asua omassa kodissaan. Vähennystä hoivaan käyttävien eläkeläisten määrän pitäisi olla 3 prosentin sijasta 30 prosenttia, sanoo Sosiaalialan Työnantajien johtava elinkeinoasiantuntija Aino Närkki ja huomauttaa, että myönteisten ulkoisvaikutusten merkitys yhteiskunnalle on huomattavasti suurempi kuin vähennyksen arvo.

Palveluiden käytön vähenemisellä on ollut negatiivisia vaikutuksia myös alojen työtilanteeseen. Kotitalousvähennyksellä on erittäin suuri työllistävä merkitys kiinteistöpalvelualalla erityisesti siivouspalveluissa ja etenkin pk-yrityssektorilla.

Ruotsin laskutusmalli käyttöön

Järjestöt ehdottavat, että Suomessa otetaan käyttöön niin sanottu Ruotsin malli. Kuluttajan kannalta helppokäyttöisessä Ruotsin mallissa verovelvollinen kuluttaja tai palvelunostaja voi saada välittömästi ennakollisen verovähennyksen palveluntoimittajalle laskua maksaessaan. Palveluntoimittaja tekee ilmoituksen tehdystä työstä ja laskuttaa verohallinnolta vähennyksen osuuden.

Kiinteistö- ja hoivapalveluihin liittyvällä kotitalousvähennyksen korotuksella ja yksinkertaisella maksujärjestelmällä hallitus saisi aikaan monia yhteiskunnallisesti myönteisiä vaikutuksia: vanhukset voisivat asua kodeissaan pidempään ja ruuhkavuosia elävien lapsiperheiden arkea helpotettaisiin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.2.2022

Kuinka usein julkisivuja pitää huoltaa?

Julkisivujen ja niihin liittyvien liitosten huolto kuuluu osana normaaliin kiinteistönpitoon, joka tulee ohjeistaa rakennuksen huoltokirjassa. Huollon tarve riippuu oleellisesti käytetyistä rakenneratkaisuista sekä erityisesti julkisivujen saamasta säärasituksesta. Rannikolla ja eteläjulkisivuilla auringonpaisteen ja viistosateen aiheuttama rasitus on suurinta koko Suomessa, joten eteläjulkisivuja pitää myös huoltaa useammin kuin suojaisempia pohjoisjulkisivuja.

17.12.2021

Kyselytutkimus: Puolet remonteista jäisi tekemättä ilman kotitalousvähennystä

Omakotiliitto ja Rauta- ja sisustustavarakaupan yhdistys RASI ry pitävät kiinni kannastaan – kotitalousvähennyksen tasoa tulee nostaa. Tällä hetkellä kotitaloudet voivat saada enintään 2250 euroa vähennystä kotiin ja loma-asuntoihin ostettavien remonttien työn osuudesta. Omakotiliitto ja RASI toteuttivat syyskuussa 2021 omakotiasujille kyselytutkimuksen selvittääkseen kotitalousvähennyksen käyttöä ja merkitystä.

28.12.2021

Kotitalousvähennystä saa ensi vuonna enemmän

Kotitalousvähennystä voi saada omassa kodissa, vapaa-ajan asunnossa ja vanhempien tai isovanhempien kodissa suoritetusta työstä, oli kyseessä sitten omistus- tai vuokra-asunto. Vähennyskelpoisia ovat kaikki ulkopuolisella firmalla teetetyt remonttityöt sisällä ja ulkona. Myös piha-alueen ja puutarhan hoito sekä lumenluonti kelpaavat kotitalousvähennyksiin.

7.4.2022

OP: Mökkilainojen kysyntä yhä korkealla – myrskyjen aiheuttamat vahingot lisääntyneet viime vuosina

Koronapandemiaa edeltävään aikaan verrattuna mökkilainan suosio on edelleen korkealla, sillä vapaa-ajan asuntojen lainoja on haettu kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 13 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2020. Viime vuoden huippulukemiin verrattuna vapaa-ajan asuntojen ostoon ja rakentamiseen haettujen lainojen määrä kuitenkin laski alkuvuonna lähes kolmanneksella. – Viime vuoden ensimmäisinä kuukausina vapaa-ajan asuntoihin haettujen lainahakemusten määrä oli […]

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti