Kotitalousvähennys palautettava vuoden 2011 tasolle

Kiinteistötyönantajat ry ja Sosiaalialan Työnantajat ry vaativat uudelta hallitukselta kotitalousvähennyksen enimmäismäärän nostamista 3 000 euroon sekä vähennysoikeuden nostamista 30 prosenttiin palkasta ja 60 prosenttiin työkorvauksesta. Järjestöt peräänkuuluttavat myös niin sanotun Ruotsin mallin käyttöönottoa.

Vuonna 2012 toteutuneet kotitalousvähennyksen supistukset vähensivät kiinteistöpalveluiden ja hoivapalvelujen kysyntää merkittävästi.

– Vähennysoikeuden supistus on kaventanut muun muassa lapsiperheiden mahdollisuuksia hyödyntää tavallisia arkea helpottavia palveluja kuten siivousta tai pihatöitä, toteaa Kiinteistötyönantajat ry:n toimitusjohtaja Pia Gramén.

– Kotitalousvähennyksellä voidaan parantaa vanhuksen mahdollisuuksia asua omassa kodissaan. Vähennystä hoivaan käyttävien eläkeläisten määrän pitäisi olla 3 prosentin sijasta 30 prosenttia, sanoo Sosiaalialan Työnantajien johtava elinkeinoasiantuntija Aino Närkki ja huomauttaa, että myönteisten ulkoisvaikutusten merkitys yhteiskunnalle on huomattavasti suurempi kuin vähennyksen arvo.

Palveluiden käytön vähenemisellä on ollut negatiivisia vaikutuksia myös alojen työtilanteeseen. Kotitalousvähennyksellä on erittäin suuri työllistävä merkitys kiinteistöpalvelualalla erityisesti siivouspalveluissa ja etenkin pk-yrityssektorilla.

Ruotsin laskutusmalli käyttöön

Järjestöt ehdottavat, että Suomessa otetaan käyttöön niin sanottu Ruotsin malli. Kuluttajan kannalta helppokäyttöisessä Ruotsin mallissa verovelvollinen kuluttaja tai palvelunostaja voi saada välittömästi ennakollisen verovähennyksen palveluntoimittajalle laskua maksaessaan. Palveluntoimittaja tekee ilmoituksen tehdystä työstä ja laskuttaa verohallinnolta vähennyksen osuuden.

Kiinteistö- ja hoivapalveluihin liittyvällä kotitalousvähennyksen korotuksella ja yksinkertaisella maksujärjestelmällä hallitus saisi aikaan monia yhteiskunnallisesti myönteisiä vaikutuksia: vanhukset voisivat asua kodeissaan pidempään ja ruuhkavuosia elävien lapsiperheiden arkea helpotettaisiin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

asuntojen nousevat

16.2.2023

PTT: Asuntojen hinnat laskevat ja vuokrat nousevat

Talouden epävarmuus ja nousevat korot laskevat asuntojen hintoja myös tänä vuonna, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste. Vuoden lopulla asuntomarkkinat alkavat taas toipua. Vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa alueellisesti alkuvuonna.

talousarvio

6.10.2022

Muista nämä asiat ensi vuoden talousarviossa

Kiinteistöliitto muistuttaa, että ensi vuoden talousarviota suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon lämmitystarpeen kasvu, sähkön hintakehitys ja vuokrankorotukset. Yllättävien muutosten varalta taloyhtiön kassassa on hyvä olla myös hieman ylimääräistä.

talousarviossa

10.1.2023

Talousarviossa huomioitava kasvavat kustannukset

Ensi vuoden talousarviossa on otettava huomioon kasvavat kustannukset, muistuttaa Kiinteistöliitto. Sähkön hinta pysyy korkealla ja lämmityskulut nousevat edelleen. Budjettiin kannattaa jättää liikkumavaraa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti