Kotitalouksille opas lämpöpumppujen käytöstä ja huollosta

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva on tuottanut yhteistyössä Suomen lämpöpumppuyhdistys Sulpun, Suomen Kylmäliikkeiden Liiton (SKLL) ja alan yritysten Scanofficen ja Maalämpöhuoltokeskuksen kanssa yksityiskohtaisen lämpöpumppujen huolto-ohjeen.

− Suomalaisissa kodeissa on jo yli miljoona lämpöpumppua. On erittäin tärkeää, että niitä käytetään oikein ja niiden käyttökunnosta huolehditaan. Toivotaan, että tämä erinomainen huolto-ohje ja käytön ohjeistus kuluvat lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien käyttäjien käsissä, Suomen lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen sanoo.

Riittävät kylmäalan toimintaoikeudet ja sähkötöihin tarvittavat urakointioikeudet voi tarkistaa Tukesin toiminnanharjoittajia koskevasta rekisteristä.

− Kuluttajien kannattaa aina varmistaa, että lämpöpumppujen asennus- ja huoltotöitä tekevillä yrityksillä ja henkilöillä on riittävät kylmä- ja sähköalan pätevyydet, muistuttaa Motivan asiantuntija Teemu Kettunen.

Kylmäalan pätevyysvaatimukset eivät kuitenkaan koske sellaisia lämpöpumppuja koskevia töitä, joissa laitteen kylmäainepiiriin ei kajota.

Käyttöönotossa ammattilainen avuksi

Lämpöpumpun käyttöönottovaiheessa asennusliike täyttää ja allekirjoittaa lämpöpumpun asennus- ja käyttöönottopöytäkirjan, joka jää laitteen tilaajalle.

− Käyttöönottovaiheessa on tärkeää, että järjestelmän toimittaja opastaa, kuinka lämpöpumppua käytetään oikein. Samalla varmistuvat asumisen viihtyisyys ja lämmityksen energiatehokas toiminta. Laitteen asianmukainen käyttö pidentää myös sen käyttöikää. On siis hyvä varmistaa, että käyttökoulutus sisältyy toimitukseen, Kettunen muistuttaa.

Lämpöpumpun käyttöönottovaiheessa ammattilaiset säätävät lämpöpumpun asetukset kohdekohtaisesti. Maa-, ilma-vesi- ja poistoilmalämpöpumppujen asetukset on hyvä lisäksi tarkistuttaa ja tarvittaessa hienosäätää ensimmäisen lämmityskauden kuluessa energiatehokkaan toiminnan varmistamiseksi.

Lämpöpumppujen huolto-ohjeen tiivistelmä kotitalouksille sisältää muun muassa tarkemmat ohjeet niistä ylläpitotoimista, joita asukkaan on itse tehtävä ilmalämpöpumpun, ilma-vesilämpöpumpun, maalämpöpumpun ja poistoilmanlämpöpumpun hyvän toiminnan varmistamiseksi.

Pidä lämpöpumppu kunnossa – Varmista energiatehokas toiminta

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

24.3.2022

Nyt on jo kiire, jos haluat ilmalämpöpumpun kesäksi

Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n tilastojen mukaan viime vuonna asennettiin 130 000 lämpöpumppua ja niihin investoitiin 800 miljoonaa euroa. Suurimmat investoijat olivat pientalojen ja kerrostalojen omistajat. Suomen 1,2 miljoonaa lämpöpumppua tuottavat jo lähes 20 % lämmityksestä.

20.1.2022

Lämpöpumppujen myynti kasvoi 25 prosenttia

Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n tilastojen mukaan viime vuonna asennettiin 130 000 lämpöpumppua ja niihin investoitiin 800 miljoonaa euroa. Suurin investointiryhmä oli pientalojen ja kerrostalojen omistajat. SULPUn laskelmien mukaan Suomen reilun 1,2 miljoonan lämpöpumpun investoinnin kokonaisarvo on jo 7 miljardia euroa.

12.11.2021

Kannattaako ilmalämpöpumppua pitää päällä kovalla pakkasella?

Ilmalämpöpumppua tai ilma-vesilämpöpumppua ei kannata sammuttaa kovienkaan pakkasten aikana. Daikin Finlandin lämpöpumppuasiantuntija, tuotepäällikkö Jussi Kummu kertoo lämpöpumppujen ohjausautomatiikan pitävän huolen siitä, että lämpöpumppu ei vaurioidu ankarissakaan olosuhteissa. Laadukkailla ilmalämpöpumpuilla ei ole pakkasrajoja ja parhaat mallit lämmittävät tehokkaasti vielä 25 asteen pakkasella.

aurinkovoimala

23.5.2022

Hietalahden Puistikossa otetaan kaikki aurinkosähkö hyötykäyttöön

Asunto-osakeyhtiö Hietalahden Puistikossa tehtiin linjasaneerauksen yhteydessä energiaremontti, jonka loppuvaiheessa rakennuksen katolle asennettiin aurinkopaneelit. Hyvityslaskennan ansiosta aurinkovoimalasta voitiin tehdä ajateltuakin suurempi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti