Korjausrakentaminen vahvasti eriytynyttä alueittain

Kerrostalot ja ammattimainen korjausrakentaminen ovat pitkälti keskittyneet elinvoimaisille kaupunkiseuduille. Väestökehitykseltään taantuvat alueet ovat puolestaan pientalovaltaisia, ja niillä korjaustarve painottuu omakotitaloihin. RT tarkastelee korjausrakentamisen teemakatsauksessaan asuinrakennusten korjausrakentamista seutukunnittain.

Korjausrakentamisen markkina on yhtä keskittynyttä kuin uudisrakentaminen, kun verrataan kerrostalojen korjaamista ja uusien asuntojen rakennuslupia. Sekä kerrostalokorjauksista että uusien asuntojen rakentamisesta neljän suurimman kaupunkiseudun osuus nousee 65 prosenttiin.

”Etenkin kerrostalojen putki-, julkisivu- ja kattoremontit ovat alueellisesti painottuneet hyvin voimakkaasti kymmenelle suurelle kasvuseudulle, joilla sijaitsee lähes 80 prosenttia koko kerrostaloasuntokannasta. VTT on arvioinut kerrostaloissa olevan korjaustarvetta vuosina 2016–2025 yhteensä 3,7 miljardin edestä, josta laskelmiemme perusteella leijonanosa kohdistuisi isoille kaupunkiseuduille”, RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen toteaa.

Kerrostalo-Suomi ja pientalo-Suomi

Pakarisen mukaan asuinrakennusten korjausrakentamisen kannalta olennaista on huomata asuntokuntien hyvin erilainen talotyyppijakauma kasvavien seutujen sekä väestökehitykseltään paikallaan pysyvien tai taantuvien alueiden välillä. Kasvavilla kaupunkiseuduilla noin 55 prosenttia asuntokunnista asuu kerrostaloissa ja vastaavasti 30 prosenttia erillisissä pientaloissa. Väestökadon kanssa kamppailevilla alueilla yli puolet asuu omakotitaloissa ja vajaat 30 prosenttia kerrostaloissa.

Suomessa on yhteensä noin 1 050 000 omakotitaloa, ja näistä reilu puolet sijaitsee väestökadosta kärsivillä alueilla. Kun koko korjaustarve jaetaan eri alueille omakotitalojen lukumäärän perusteella, muuttotappioalueilla on omakotitaloissa noin 2,5 miljardin korjaustarve vuosittain. Vastaavasti laskettuna kerrostalojen korjaustarve samoilla alueilla on vain noin 750 miljoonaa. Koko maassa omakotitalojen korjaustarve vuosina 2016–2025 on VTT:n arvion mukaan keskimäärin 4,6 miljardia euroa vuosittain, eli valtaosa koko asuinrakennusten korjaustarpeesta.

Taantuvilla alueilla korjaamisen rahoitus isona haasteena

Eri seutukunnat ovat keskenään hyvin erilaisessa asemassa myös sen mukaan, kuinka asukkaiden taloudelliset rahkeet riittävät korjauksiin. Väestökato vähentää asuntojen kysyntää ja sitä kautta heijastuu laskuna asuntojen hintoihin. Näillä alueilla kotitalouksien asuntovarallisuus ei kasva, mikä asettaa suurten korjausten kannattavuuden kyseenalaiseksi.

Esimerkiksi putkistoremonttien euromääräiset kustannukset ovat korkeimmat pääkaupunkiseudulla, mutta niiden osuus asunnon hinnasta on vain noin viidenneksen luokkaa. Vastaavasti on myös muilla kasvualueilla, joissa korjauskustannukset asettuvat vajaaseen 30 prosenttiin asunnon hinnasta.

”Haasteellisin tilanne on selkeästi muuttotappiosta kärsivissä maakunnissa, joissa jo pelkän putkistoremontin kokonaishinta nousee paikoin kolmannekseen asunnon hinnasta. Näissä tapauksissa, kun remontin kokonaishinta liikkuu noin 20 000 eurosta 35 000 euroon asunnon koosta riippuen, remontin toteuttaminen ei monesti ole enää taloudellisesti mahdollista”, Pakarinen arvioi.

Korjausrakentaminen kattaa nykyisin lähes yhtä suuren osan talonrakentamisesta kuin uudisrakentaminen. Asuinrakennusten ammattimaisia korjauksia tehtiin viime vuonna ennakkotietojen perusteella yhteensä 7,3 miljardin euron edestä.

Teemakatsauksen taustat

Korjausrakentamisen teemakatsauksessaan RT on koostanut VTT:n kuntakohtaiset laskelmat asuinrakennusten korjaustarpeista ensimmäistä kertaa seutukuntatasolle ja talotyypeittäin.

Ammattimainen korjausrakentaminen käsittää rakentamisen toimialalla toimivien yritysten tekemien korjausrakennusurakoiden tuotannon arvon. Tämä Foreconin Tilastokeskuksen tilastoista laskema arvo raportoidaan myös puolivuosittain julkaistavassa RT:n suhdannekatsauksessa.

Putkiremontin hinta suhteessa asunnon hintaan on laskettu hyödyntämällä alueellisia mediaanitietoja Kiinteistöliiton korjausbarometrista. Euromääräiset neliökustannukset on suhteutettu Tilastokeskuksen tietoihin kerrostaloasuntojen hinnoista.

RT julkaisee teemakatsauksia vaihtelevista rakentamiseen liittyvistä talouden ilmiöistä. Ensimmäinen, asuntomarkkinoita käsitellyt teemakatsaus julkaistiin helmikuussa 2017.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

nettiyhteys taloyhtiölle

9.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Viisi vinkkiä nettiyhteyden hankkimiseen taloyhtiöille

Millaisia asioita taloyhtiön laajakaistan valinnassa kannattaa ottaa huomioon? Entä mistä kaivaa lisätietoa, kun nettiliittymien sanasto hämmentää? DNA Taloyhtiöpalvelun ammattilaistiimi auttaa valitsemaan sopivimmat palvelut taloyhtiölle.

DNA ja Wattinen

2.5.2023

Taloyhtiöiden korjausrakentamisessa ei näy kasvua

Taloustilanne varjostaa edelleen raskaasti korjausrakentamisen näkymiä, käy ilmi Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometristä. Pääkaupunkiseudulla näkymät ovat heikentyneet vähiten.

26.9.2023

Rakennusteollisuus: Rakentamisen niukkuus näivettää taloutta

Asuntoaloitusten kokonaismäärä painuu tänä vuonna alle puoleen viimevuotisesta, arvioi Rakennusteollisuus RT suhdanne-ennusteessaan. Korjausrakentamisen osalta juuri päättynyt budjettiriihi toi pettymyksen.

10.10.2023

Korjausrakentaminen ja energia esillä Kiinteistömessuilla

Kiinteistömessut järjestetään jälleen 11.–12. lokakuuta Helsingin Messukeskuksessa neljän vuoden tauon jälkeen. Kiinteistölehti on mukana messuilla REM-yritysten yhteisosastolla.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti