Kiinteistönvälittäjien taksoissa huikeita eroja

Asuntojen kysyntä käy nyt kuumana, mikä on lyhentänyt myös myyntiaikoja. Kiinteistövälitysalan keskusliiton mukaan esimerkiksi helsinkiläisen kerrostaloasunnon mediaanimyyntiaika on nyt noin viikon normaalia lyhyempi. Omakotitaloissa ero on vielä suurempi.

Välittäjien perimissä palkkioissa on kuitenkin selvää vaihtelua. Palkkio voi vaihdella merkittävästi sen mukaan, millä asuinalueella myytävä asunto sijaitsee. Kerrostaloasunnon välityspalkkio on yleensä pienempi kuin kiinteistön, kuten omakotitalon.

– Kun myydään kiinteistöä eli tonttia tai taloa, ovat kustannuserät erilaisia kuin kaupunkien asunto-osakeyhtiöissä, tähdentää Kiinteistövälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Annukka Mickelsson.

Välityspalkkio lasketaan yleensä asunnon velattomasta hinnasta. Tällöin myyntihintaan lasketaan mukaan yhtiövelkaosuus. Ero voi joissakin taloyhtiöissä olla merkittäväkin.

Esimerkiksi Helsingissä välittäjien listapalkkiot kerrostaloasunnolle liikkuvat suunnilleen 2,0–5,0 prosentin haarukassa. Muualla Suomessa liikutaan 3,0–5,0 prosentissa.

Käytännössä palkkioon vaikuttaa asunnon sijainti, kunto ja ennakoitu kysyntä. Listahintoja tarkastelemalla palkkioista voi saada väärän kuvan. Jotkut välittäjät tarjoavat asunnonmyyjille myös kiinteätä palkkiota, joka määräytyy asunnon suuruuden mukaan.

Lue tästä Taloussanomien juttu kokonaisuudessaan ja katso, mitkä tekijät vaikuttavat välityspalkkioihin!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

10.1.2023

Kiinteistönvälittäjät: Alhainen kysyntä painaa hintoja alaspäin

Asuntojen hintojen odotetaan laskevan alkuvuonna viidellä prosentilla viime vuoden loppuun nähden, käy ilmi SKVL:n asuntomarkkinaennusteesta. Vuokra-asuntojen suhteen ei odoteta merkittäviä muutoksia. Myyjien kannattaa nyt olla tarkkana hintapyyntöjen kanssa.

turvallinen katto

8.2.2023

Onko taloyhtiön katto turvallinen?

Taloyhtiöiden katoilla tehdään monenlaisia töitä, muun muassa nuohousta ja lumenpudotusta. Taloyhtiön hallituksen tehtävänä on varmistaa katon työskentelyturvallisuus. Selvitimme, mitä katon turvallisuudesta pitää tietää.

11.4.2022

Remontit kannattaa huomioida kotivakuutuksessa

Rakennuksen pinta-ala on tärkeä hinnoittelutekijä kotivakuutuksessa. Jos pinta-ala muuttuu, muuttuu myös hinta. Taloyhtiöasujalle on kuitenkin merkityksellisempää, kun taloyhtiössä on tehty esimerkiksi putkiremontti.

12.9.2022

Taloyhtiöiden energiakustannukset jyrkässä nousussa

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna jyrkästi. Eniten on noussut sähkön hinta. Kustannusten muutoksissa on suuria eroja kuntien välillä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti