Kiinteistönvälittäjien taksoissa huikeita eroja

Asuntojen kysyntä käy nyt kuumana, mikä on lyhentänyt myös myyntiaikoja. Kiinteistövälitysalan keskusliiton mukaan esimerkiksi helsinkiläisen kerrostaloasunnon mediaanimyyntiaika on nyt noin viikon normaalia lyhyempi. Omakotitaloissa ero on vielä suurempi.

Välittäjien perimissä palkkioissa on kuitenkin selvää vaihtelua. Palkkio voi vaihdella merkittävästi sen mukaan, millä asuinalueella myytävä asunto sijaitsee. Kerrostaloasunnon välityspalkkio on yleensä pienempi kuin kiinteistön, kuten omakotitalon.

– Kun myydään kiinteistöä eli tonttia tai taloa, ovat kustannuserät erilaisia kuin kaupunkien asunto-osakeyhtiöissä, tähdentää Kiinteistövälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Annukka Mickelsson.

Välityspalkkio lasketaan yleensä asunnon velattomasta hinnasta. Tällöin myyntihintaan lasketaan mukaan yhtiövelkaosuus. Ero voi joissakin taloyhtiöissä olla merkittäväkin.

Esimerkiksi Helsingissä välittäjien listapalkkiot kerrostaloasunnolle liikkuvat suunnilleen 2,0–5,0 prosentin haarukassa. Muualla Suomessa liikutaan 3,0–5,0 prosentissa.

Käytännössä palkkioon vaikuttaa asunnon sijainti, kunto ja ennakoitu kysyntä. Listahintoja tarkastelemalla palkkioista voi saada väärän kuvan. Jotkut välittäjät tarjoavat asunnonmyyjille myös kiinteätä palkkiota, joka määräytyy asunnon suuruuden mukaan.

Lue tästä Taloussanomien juttu kokonaisuudessaan ja katso, mitkä tekijät vaikuttavat välityspalkkioihin!

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.6.2017

Kehitys pääkaupunkiseudun lähiöissä ollut vaihtelevaa

Vuonna 2013 pääkaupunkiseudun lähiöissä oli muuta seutua selvästi matalampi tulo- ja koulutustaso sekä yleisesti korkeampi työttömyysaste. Jo vuonna 1990 lähiöissä oli keskimäärin matalampi koulutus- ja tulotaso kuin muilla alueilla, mutta ero oli pieni. Sen sijaan lähiöiden työttömyysaste oli tuolloin keskimäärin yhtä matala kuin koko seudulla.

12.6.2018

Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL markkinaennuste heinä-syyskuulle 2018

Suomen Kiinteistönvälittäjien yli 1350 välittäjää ovat antaneet markkinaennusteensa seuraavalle vuosineljännekselle. SKVL:n ennusteiden tarkkuus toteutumaan nähden on yltänyt jopa prosenttiyksikön sisään. Asuntomarkkinoilla edelleen vahvaa positiivisuutta Tampereella kauppa käy vilkkaasti kuin verkatehtaan linjat taannoin.

10.9.2018

Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL markkinaennuste loppuvuodelle 2018

Suomen Kiinteistönvälittäjien yli 1350 välittäjää ovat antaneet markkinaennusteensa loppuvuodelle 2018. Ennuste sisältää myös toimitusjohtaja Jussi Mannerbergin kommentteja koko vuoden markkinatilanteesta ja sen kehityksestä. Kesähelteiden jälkeen kysyntä palannut normaalille hyvälle tasolle Valtaosa välittäjistä toteaa kesähelteiden syöneen heinäkuun asuntokauppaa, mutta tilastojen mukaan vanhojen asuntojen kauppoja on tammi-heinäkuu välillä tehty vain muutama prosentti edellisvuotta vähemmän.

14.4.2015

Kohti graniittilinnaa

Suomen Kiinteistölehti tenttasi kantoja asumista koskettaviin kysymyksiin kahdeksan eduskuntavaaleihin osallistuvan puolueen ehdokkailta. Painotuksissa on eroja, mutta esimerkiksi asumiskustannusten nousun hillitsemisessä moni vastaajista koki tärkeäksi säätelyn vähentämisen. Myös kaavoitukseen haluttiin aktiivisempaa otetta, jotta asumiseen tarkoitettuja tontteja olisi tarjolla riittävästi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti