
Kiinteistöliitto Uusimaa: Asuminen ei saa enää kallistua
EU-parlamentti on hyväksynyt lakiehdotuksen, jolla tähdätään nopeisiin energiatehokkuuden parannuksiin kiinteistöissä. Valitut keinot eivät ole järkeviä, arvostelee Kiinteistöliitto Uusimaa.
Arkisessa neuvontatyössä yhdistyksemme asiantuntijat kohtaavat hyvin erilaisia kysymyksiä ja tilanteita. Osaava taloyhtiön hallitus sekä asioihin perehtyminen, ovat taloyhtiön kannalta todella tärkeitä asioita. Suurimmassa osassa taloyhtiöitä asiat ovat hyvin – yhtiö on hyvin hoidettu ja asiat ovat järjestyksessä. Tällaisia taloyhtiöitä yhdistää suunnitelmallisuus. Kunnossapitotarpeet on selvitetty ja tilanteet ennakoitu, tarvittaviin remontteihin on ryhdytty ajoissa ja asiantuntevien toimijoiden kanssa.
Mutta usein kiire on virhe numero yksi, josta ongelmavyyhti saa alkunsa. Kun esimerkiksi korjausurakkaan lähdetään liian myöhään, myös suunnittelussa ja toteutuksessa tulee liian kiire. Kiire tulee kalliiksi ja voi pahimmillaan kostautua vielä monta kertaa remontin jälkeenkin.
Seuraamme yhdistyksessä hieman huolestuneina uudisrakentamisen tiimoilta käytävää keskustelua rakentamisen laadusta. Tämä näkyy myös neuvontapuhelimessamme, kun uudet jäsentaloyhtiöt kaipaavat apua. Onkin hyvä muistaa uudiskohteiden ollessa kyseessä, että laatuvirheistä reklamointi kannattaa tehdä heti eikä odottaa 10-vuotistarkastukseen saakka.
Vanha sanonta ”ei kysyvä tieltä eksy”, pitää edelleen paikkaansa. Kaikissa taloyhtiöön liittyvissä isommissa ja pienemmissä hankkeissa kannattaa aina kääntyä Kiinteistöliitto Uusimaan puoleen. Kysyä voi vaikka ihan varmuuden vuoksi, koska puhelinneuvonta on jäsenillemme maksutonta. Meidän puolueettomat neuvomme tekniikassa sekä juridiikassa voi säästää monelta murheelta ja virheiden korjaaminen on paljon vaikeampaa kuin niiden ehkäisy. Jos kuitenkin seinään on jo törmätty ja virheisiin päädytty, voi ohjeidemme avulla minimoida seurauksen seuraukset.
Asiantuntijoita kannattaa käyttää aina tarpeen tullen ja hyvissä ajoin.
Vastaajana on neuvontalakimies Ville Hopsu.
Taloyhtiön osakkaiden mielestä vuokralaisilla on liikaa oikeuksia, ja he käyttävät niitä osakkeenomistajia enemmän. Saako hallitus päättää siitä, että vuokralaiset eivät voisi käyttää yhtiön yhteisiä tiloja esim. saunaa, pesutupaa?
-Voihan hallitus päättää vaikka mistä, mutta tässä asiassa ei päätös olisi juridisesti pätevä. Vuokralaisella tulee olla samat oikeudet kuin osakkeenomistajalla, eli heitä ei voida laittaa eriarvoiseen asemaan.
Entäpä sitten autopaikat. Yhtiö on vuokrannut pihalta autopaikan ulkopuoliselle, kun talossa ei ollut ketään jonossa sitä ottamassa. Nyt taloon on muuttanut uusia asukas, joka kaipaisi autolleen paikkaa. Voidaanko ulkopuolisen sopimus irtisanoa tässä tapauksessa?
-Kyllä voidaan. Kyseessä on taloyhtiön paikat ja oman käytön tarve on riittävä peruste irtisanomiselle, oli sitten kyseessä osakas tai vuokralainen. Heillä molemmilla on yhtäläiset oikeudet tässä tilanteessa.
Yhtiöissä olisi hyvä olla omat autopaikkasäännöt, jonka mukaan toimitaan ja jossa huomioidaan yhdenvertaisuusperiaate. Kiinteistöliitto Uusimaa on ollut mukana tekemässä Autopaikat taloyhtiössä -kirjaa, josta löytyvät mm. selkeät autopaikkasäännöt. Kirjaa myy www.kiinkust.fi
EU-parlamentti on hyväksynyt lakiehdotuksen, jolla tähdätään nopeisiin energiatehokkuuden parannuksiin kiinteistöissä. Valitut keinot eivät ole järkeviä, arvostelee Kiinteistöliitto Uusimaa.
Taloyhtiöväki kerääntyy torstaina 20 huhtikuuta Helsingin Messukeskukseen, jossa järjestetään Taloyhtiö 2023 -tapahtuma. Mukana on yli sata näytteilleasettajaa, ja monipuolinen ohjelma sisältää puheenvuoroja mielenkiintoisista aiheista. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.
Kiinteistönomistajia eli taloyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto tuomitsee kartelliin syyllistyneiden isännöintialan toimijoiden menettelyt.
Talouden taantuma ja kasvaneet elinkustannukset näkyvät taloyhtiöissä osakkeenomistajien maksuvaikeuksina. Yhä useammalla on vaikeuksia maksaa vastikkeita taloyhtiölle. Tällaisessa tilanteessa taloyhtiön turvana toimii tehokas vastikevalvonta ja viime kädessä hallintaanottomenettely.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään