Kiinteistöliitolta tarkistuslista taloyhtiöiden hallitusten jäsenille

Taloyhtiön hallituksen jäsenen kannattaa heti toimikautensa aluksi perehtyä huolella oman yhtiönsä tilanteeseen ja keskeisiin asiakirjoihin. Avuksi hallitustyöhön Kiinteistöliitto on julkaissut hallituksen jäsenen tarkistuslistan.

Iso osa taloyhtiöistä on jo pitänyt yhtiökokouksensa, ja uudet hallitukset käynnistelevät työtään. Taloyhtiössä hallitus on avainasemassa huolehtiessaan osakkaiden yhteisestä omaisuudesta. Sen vuoksi hallituksen jäsenten on hyvä ottaa tehtävänsä vakavasti ja ensi alkuun perehtyä kaikkiin hallitustyöskentelyn kannalta oleellisiin asioihin sekä asiakirjoihin.

”Hallituksen jäsenen on hyvä perehtyä esimerkiksi isännöintitoimiston kanssa solmittuun isännöintisopimukseen. Näin muodostuu oikea käsitys siitä, mitä kaikkea isännöintisopimus kattaa, eli mistä töistä isännöitsijä vastaa”, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Isännöitsijän toimenkuva on tunnettava, koska isännöitsijän valvonta kuuluu hallituksen tehtäviin. Isännöitsijä hoitaa taloyhtiön laskujen maksamisen, ja tämän tehtävän valvomiseksi hallituksen kuuluu käydä läpi maksutositteet sopivaksi katsotuin aikavälein.

”Tositteiden läpikäyminen ei ole osoitus luottamuksen puutteesta vaan normaalia hallituksen jäsenen työskentelyä”, Pynnönen toteaa.

Jos hallitus ei hoida sille kuuluvia tehtäviä huolellisesti ja esimerkiksi laiminlyö valvontavelvollisuutensa kokonaisuudessaan, se voi joutua laiminlyönneistään vahingonkorvausvastuuseen.

”Näin voisi käydä esimerkiksi silloin, jos hallitus ei koko vuonna tarkista, että isännöitsijä asianmukaisesti maksaa taloyhtiön laskut. Isännöitsijällä on toki ensisijainen vastuu, mutta jos häntä ei saada vastuuseen, voi hallitus joutua toissijaisena vastuuseen”, Pynnönen kertoo.

Huolellinen välttää vahingonkorvausvastuun

Hallituksen jäsenen ei kannata kuitenkaan olla tehtävään sisältyvän vastuun vuoksi huolissaan.

”Jos hallituksen jäsen hoitaa tehtävänsä ja perehtyy asioihin parhaansa mukaan, hänen ei pitäisi joutua vahingonkorvausvastuuseen. Normaali huolellisuus riittää”, Pynnönen korostaa.

Kiinteistöliiton asunto-osakeyhtiötoimikunta on koonnut taloyhtiöiden hallitusten jäsenille tarkistuslistan, jonka avulla voi selvittää oman taloyhtiönsä tilanteen ja perehtyä hallituksen jäsenen kannalta tärkeisiin tehtäviin.

Tarkistuslista ja muita hallituksen jäsenelle hyödyllisiä työkaluja on koottu Kiinteistöliiton verkkosivuille.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

korjausrakentaminen

13.6.2023

Taloyhtiöiden korjauksiin viime vuonna 2,3 miljardia euroa

Kerrostaloyhtiöt korjasivat viime vuonna eniten talotekniikkaa ja rivitaloyhtiöt ulkopintoja ja rakenteita, kertoo Tilastokeskus. Taloyhtiöiden hoitokulut nousivat edellisvuodesta 2,6 prosenttia.

riski

28.4.2023

Osakasrakenne voi olla taloyhtiölle riski

Taloyhtiöiden mahdollisuudet saada lainaa ovat heikentyneet, kun pankit kiristävät kriteerejään. Erityisen synkältä tilanne näyttää yhtiöissä, joiden asukkaista valtaosa on eläkeläisiä. Myös tyhjillään olevat asunnot muodostavat yhtiölle riskin.

paloturvallinen taloyhtiö

10.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Tehtävänä paloturvallinen taloyhtiö ja koti

Suomessa pelastusviranomaisten tietoon tulee vuosittain noin 12 000 tulipaloa, joista merkittävä osa on ihmisen toiminnan aiheuttamia. Safetum on käynnistänyt tänä syksynä kampanjan suomalaisten taloyhtiöiden paloturvallisuuden edistämiseksi.

Safetum

23.3.2023

Isännöinnin erillisveloitukset nousseet kuukausipalkkioita enemmän

Isännöintiyritykset laskuttavat taloyhtiöiltä kiinteän kuukausipalkkion lisäksi erillisveloituksia. Niiden suuruus vaihtelee huomattavasti. Erillisveloitukset ovat nousseet vuoteen 2020 verrattuna.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti