Kiinteistölehti vertaili lainarahan hintaa

Tarjoukset perustuvat pääkaupunkiseudulla asuntolainoja tarjoavien pankkien luottokriteerien mukaisella vakuusarvostuksella ja maksukykyarvioinnilla tehtyihin laskelmiin. Korot on laskettu 1.9.2021 tilanteen mukaan. Todellinen kokonaiskorko sisältää marginaalin, viitekoron, nostopalkkiot ja hoitokulut laina-ajalle jaksotettuna. Viitekorko on kaikissa kolmessa lainassa ja kaikilla tarjouksen antaneilla pankeilla 12 kk euribor.

Asuntolaina

Asuntolaina 85 000 euroa 15 vuoden laina-ajalla, lyhennys kuukausittain. Pääkaupunkiseudulla asuntolainoja tarjoavan pankin luottokriteerien mukaisella vakuusarvostuksella ja maksukykyarvioinnilla antama tarjous.

Uuden asuntolainan marginaali on painunut parhaimmillaan jo alle 0,50 prosentin. Edullisimmalla 0,45 prosentin lainamarginaalilla varustetusta 100 000 euron asuntolainasta maksaisi nyt 20 vuoden laina-ajalla kuukaudessa kohtuulliset 436 euroa eli yhteensä 104 547 euro. Vuoden 2021 tammi– heinäkuussa on nostettu uusia asuntolainoja 2 043 miljoonaa euroa enemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2020.

Sijoitusasuntolaina

Sijoitusasuntolaina 150 000 euroa, laina-aika 25 vuotta, lyhennys puolivuosittain. Pääkaupunkiseudulla sijaitseva hyväkuntoinen sijoitusasunto, johon pankki antaa lainatarjouksen luottokriteerien mukaisella vakuusarvostuksella ja maksukykyarvioinnilla.

Uuden sijoitusasuntolainan keskihinta on alentunut vuodessa 0,05 prosenttiyksikköä. Silti sijoitusasuntolaina on selvästi kalliimpaa kuin tavallinen asuntolaina. Vanhojen osakehuoneistojen hinnat ovat nousseet vuodesta 2015 Helsingissä lähes 26 prosenttia. Hintakehitys voi houkuttaa osaa asuntosijoittajista siirtymään myyntilaidalle.

Taloyhtiölaina

Länsi-Helsingissä sijaitsevaan 1960-luvulla rakennettuun kerrostaloon on suunnitteilla remontti. Talossa tehdyn kartoituksen perusteella remontin kustannusarvio on 400 000 euroa. Taloyhtiöllä on yhden asunnon myynnistä kertynyt omarahoitusta 100 000 euroa. Rahoitustarve on siis 300 000 euroa. Osa asukkaista on ilmoittanut isännöitsijän tekemän asukaskyselyn tuloksena maksavansa rahoitusosuutensa kerralla pois.

Taloyhtiö tarvitsee lainarahaa remonttiin 250 000 euroa. Hallituksen laskelmien mukaan laina-ajaksi tarvitaan tällöin 15 vuotta. Lainaa lyhennetään puolivuosittain ja lyhennystapa on annuiteetti. Vakuudeksi lainalle tarjotaan kiinteistökiinnityksiä.

Uusien taloyhtiölainojen hinta pääkaupunkiseudun vertailussa kilpailee parhaimmillaan edullisimpien asuntolainatarjousten kanssa. Alijäämähyvityksen kutistuminen lisää myös osakkaan houkutusta yhtiölainaan tarttumiseen.

Toisaalta pankkien välisissä lainatarjouksissa löytyy suuriakin eroja. Yksittäisten sijoittajaosakkaiden suuri määrä nostaa yleensä taloyhtiölainan hintaa. Taloutensa säntillisesti hoitanut taloyhtiö on pankkien mieleen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.2.2023

Työtaistelut hidastavat helmikuun Kiinteistölehden jakelua

Lehden helmikuun numero ilmestyy torstaina 23. helmikuuta, mutta sen jakelu lukijoille voi viivästyä merkittävästi. Painettu lehti voi saapua postiluukuista vasta kahden viikon päästä.

uusi katto

26.1.2023

Uuden katon lisäeristys paransi energiatehokkuutta

Tamperelaisen As Oy Mäntykotkan talojen katot uusittiin viime talvena. Remontti toteutettiin kokonaan säältä suojassa. Uuden katon lisäeristys paransi talojen asumismukavuutta ja energiatehokkuutta merkittävästi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

kiinteistövakuutus

3.10.2023

Kiinteistövakuutus turvaa taloyhtiötä

Kiinteistövakuutuksella taloyhtiö varautuu riskeihin ja siirtää niitä vakuutusyhtiön kannettavaksi. Vakuutusyhtiöiden eri hintaiset vakuutukset tarjoavat joko suppeampaa tai laajempaa turvaa. Hintaa enemmän vaakakupissa painaa sopimuksen kannattavuus.

26.4.2023

Energiatodistusten hinnat nousseet hieman

Energiatodistusten hinnat ovat nousseet lievästi parin vuoden takaisesta, käy ilmi valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan selvityksestä. Energiatodistus tarvitaan, kun rakennusta tai huoneistoa myydään tai vuokrataan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti