Kiinteistölehti vertaili lainarahan hintaa

Tarjoukset perustuvat pääkaupunkiseudulla asuntolainoja tarjoavien pankkien luottokriteerien mukaisella vakuusarvostuksella ja maksukykyarvioinnilla tehtyihin laskelmiin. Korot on laskettu 1.9.2021 tilanteen mukaan. Todellinen kokonaiskorko sisältää marginaalin, viitekoron, nostopalkkiot ja hoitokulut laina-ajalle jaksotettuna. Viitekorko on kaikissa kolmessa lainassa ja kaikilla tarjouksen antaneilla pankeilla 12 kk euribor.

Asuntolaina

Asuntolaina 85 000 euroa 15 vuoden laina-ajalla, lyhennys kuukausittain. Pääkaupunkiseudulla asuntolainoja tarjoavan pankin luottokriteerien mukaisella vakuusarvostuksella ja maksukykyarvioinnilla antama tarjous.

Uuden asuntolainan marginaali on painunut parhaimmillaan jo alle 0,50 prosentin. Edullisimmalla 0,45 prosentin lainamarginaalilla varustetusta 100 000 euron asuntolainasta maksaisi nyt 20 vuoden laina-ajalla kuukaudessa kohtuulliset 436 euroa eli yhteensä 104 547 euro. Vuoden 2021 tammi– heinäkuussa on nostettu uusia asuntolainoja 2 043 miljoonaa euroa enemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2020.

Sijoitusasuntolaina

Sijoitusasuntolaina 150 000 euroa, laina-aika 25 vuotta, lyhennys puolivuosittain. Pääkaupunkiseudulla sijaitseva hyväkuntoinen sijoitusasunto, johon pankki antaa lainatarjouksen luottokriteerien mukaisella vakuusarvostuksella ja maksukykyarvioinnilla.

Uuden sijoitusasuntolainan keskihinta on alentunut vuodessa 0,05 prosenttiyksikköä. Silti sijoitusasuntolaina on selvästi kalliimpaa kuin tavallinen asuntolaina. Vanhojen osakehuoneistojen hinnat ovat nousseet vuodesta 2015 Helsingissä lähes 26 prosenttia. Hintakehitys voi houkuttaa osaa asuntosijoittajista siirtymään myyntilaidalle.

Taloyhtiölaina

Länsi-Helsingissä sijaitsevaan 1960-luvulla rakennettuun kerrostaloon on suunnitteilla remontti. Talossa tehdyn kartoituksen perusteella remontin kustannusarvio on 400 000 euroa. Taloyhtiöllä on yhden asunnon myynnistä kertynyt omarahoitusta 100 000 euroa. Rahoitustarve on siis 300 000 euroa. Osa asukkaista on ilmoittanut isännöitsijän tekemän asukaskyselyn tuloksena maksavansa rahoitusosuutensa kerralla pois.

Taloyhtiö tarvitsee lainarahaa remonttiin 250 000 euroa. Hallituksen laskelmien mukaan laina-ajaksi tarvitaan tällöin 15 vuotta. Lainaa lyhennetään puolivuosittain ja lyhennystapa on annuiteetti. Vakuudeksi lainalle tarjotaan kiinteistökiinnityksiä.

Uusien taloyhtiölainojen hinta pääkaupunkiseudun vertailussa kilpailee parhaimmillaan edullisimpien asuntolainatarjousten kanssa. Alijäämähyvityksen kutistuminen lisää myös osakkaan houkutusta yhtiölainaan tarttumiseen.

Toisaalta pankkien välisissä lainatarjouksissa löytyy suuriakin eroja. Yksittäisten sijoittajaosakkaiden suuri määrä nostaa yleensä taloyhtiölainan hintaa. Taloutensa säntillisesti hoitanut taloyhtiö on pankkien mieleen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

7.4.2022

Kuluttaja-asiamies vaatii muutoksia Helenin kaukolämmön hinnankorotuspolitiikkaan

Kaukolämmöstä maksettava hinta muodostuu niin sanotusta vesivirtamaksusta ja energiamaksusta. Helen ryhtyi elokuussa 2021 tekemään sopimusvesivirran tarkistuksia, jotta ne olisivat kaikilla asiakkailla kaukolämmön kulutukseen nähden oikealla tasolla. Energian hintaa puolestaan korotettiin lähes 30 % sekä syyskaudelle 2021 että talvikaudelle 2022 kasvavien tuotantokustannusten takia.

maalämpö

12.10.2022

Espoon Aurinkokaari vaihtoi maalämpöön

Suomessa arvioidaan olevan jo yli tuhat maalämmöllä lämpiävää asuinkerrostaloa. Yksi näistä on Asunto Oy Espoon Aurinkokaari, jossa vuosittaiset lämmityskulut puolittuivat lämmitysmuodon vaihtamisen jälkeen.

uusi katto

26.1.2023

Uuden katon lisäeristys paransi energiatehokkuutta

Tamperelaisen As Oy Mäntykotkan talojen katot uusittiin viime talvena. Remontti toteutettiin kokonaan säältä suojassa. Uuden katon lisäeristys paransi talojen asumismukavuutta ja energiatehokkuutta merkittävästi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

18.3.2022

TM vertaili jäänsulatusaineiden tehoa, hintaa ja ekologisuutta

Jään sulatukseen on käytetty perinteisesti tiesuolaa (natriumkloridi eli ruokasuola) ja teknistä ureaa. Nykyään tarjolla on edellä mainittuja ekologisempia, ympäristölle ja pohjavesille ystävällisempiä aineita. Jäänsulatusaineiden lisäksi myynnissä on toki myös perinteistä hiekoitussepeliä ja -mursketta monen kokoisissa säkeissä ja ämpäreissä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti