Kiinteistölehdessä lokakuussa lisärakentamisesta, valosta ja lämmöstä

Pian postiluukustasi putoava Suomen Kiinteistölehden tuore lokakuun numero kertoo, kuinka taloyhtiö voi kohentaa taloutta kasvamalla – kirjaimellisesti. Lisäkerros tai pari voi olla kannattava hanke, kunhan se toteutetaan viisaasti. Kerromme myös, miten energiankulutusta seurataan ja miten valitaan lamppu mallikirjosta ja merkintäviidakosta.

Ullakolta voi löytyä aarrearkku

Uusien asuntojen rakentaminen joko taloa korottamalla tai ottamalla ullakko asuinkäyttöön voi olla hyvä keino rahoittaa järeitä remontteja. Lisärakentaminen on kuitenkin vaativa hanke ja vaatii harkintaa ennen ryhtymistä. Tuomo Perälän laaja artikkelipaketti kertoo lisärakentamisen perusasioista ja onnistuneesta esimerkistä.

Energiatalous on paitsi taloyhtiön taloudelle tärkeää, nykyisin myös yhteiskunnan vaatima tai ainakin painokkaasti toivoma asia. Mervi Ala-Prinkkilän artikkelissa energia-asiantuntija Tuomo Niemelä kertoo, miten remonttiin ryhdyttäessä optimoidaan toimenpiteiden energiatehokkuus ja kannattavuus. Kiinteistölehden jo perinteikäs ohjeistus taloyhtiön syystoimista täydentää kertomalla, miten kiinteistö säädetään ja testataan talvikuntoon.

Osta asunto ja ryhdy vuokranantajaksi, kehottaa Suomen Vuokranantajat ry Paula Launosen artikkelissa. Kuten kaikkien hyvien ideoiden, myös tämän toteutus vaatii harkintaa ja perusasioiden tuntemusta, jota SVA:n asiantuntijat Mia Koro-Kanerva ja Olli Turunen jutussa jakavat.

Muovi voi olla ikuista meressä ja kaatopaikalla. Talon putkistoissa se ei sitä ikävä kyllä ole. Reijo Holopaisen tietoisku kehottaa tutkiskelemaan kypsään ikään ehtineitä muoviputkia siinä missä rautaisiakin.

Lamppuja on nykyisin sen seitsemää sorttia. Pakkausten merkinnät ovat hyödyllisiä, mutta samalla niin runsaita, että epätietoisuus valtaa joskus kaupassa mielen. Jukka Sirenin artikkeli avaa lamppujen lajeja ja pakkausmerkintöjen mystiikkaa.

Pian on taas aika laatia taloyhtiölle talousarvio. Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero ja veroasiantuntija Juho Järvinen antavat ohjeita budjetin laatimiseen näinä epävarmoina aikoina.

Lue Digilehti

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

6.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Lisärakentaminen voi rahoittaa taloyhtiön peruskorjauksen – 4 vinkkiä

Lisärakentamisen avulla taloyhtiö voi rahoittaa kalliin peruskorjauksen jopa kokonaan tai osittain. Tekniset selvitykset ja perusteelliset laskelmat paljastavat hankkeen kannattavuuden, kertoo A-Insinöörien suunnittelujohtaja Tuomas Koski-Lammi. Onko taloyhtiöösi tulossa suuria peruskorjauksia kuten putki- tai hissiremontteja?

A-Insinöörit

uusi lämmitysjärjestelmä

10.10.2022

Uusi lämmitysjärjestelmä tuo säästöjä

Helsinkiläinen As Oy Katajaharjuntie 15 vaihtoi kaukolämmön usean energialähteen yhdistelmään. Poistoilman lämmön talteenotosta, maalämmöstä ja aurinkoenergiasta koostuva yhdistelmä on ollut huoleton ratkaisu ja tuonut säästöjä.

naapuri

17.5.2022

Laki muistuttaa naapurin huomioonottamisesta

Asunto-osakeyhtiölaissa määrätään myös osakkeenomistajan ja yhtiön välisistä suhteista. Jos halutaan arvioida osakkaiden muutostyöoikeuksien sallittavuutta, avuksi tulee naapuruussuhdelaki, joka sisältää tahallisen vaikuttamisen kiellon.

lisärakentaminen

7.12.2022

Lisärakentaminen – mitä, miten ja miksi?

Lisärakentamisessa olemassa olevaa rakennusta laajennetaan, korotetaan tai tontille rakennetaan täysin uusi rakennus puretun tilalle. Usein lisärakentaminen toteutetaan rakentamalla yksi tai kaksi uutta kerrosta vanhan rakennuksen päälle.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti