Kiinteistöissä mittavat mahdollisuudet säästää energiaa

Rakennuksilla on keskeinen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Suomessa rakennusten hiilidioksidipäästöjä voidaan vähentää arviolta jopa 50 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, jos nykyisten rakennusten energiatehokkuutta parannetaan ja uudisrakennuksiin toteutetaan vähähiilisiä ratkaisuja. Tätä edistääkseen WWF, SYKE ja SYKLI ovat käynnistäneet hankkeen, jonka tavoitteena on parantaa kiinteistöjen energiatehokkuutta ja ilmastokelpoisuutta. Tämä nostaa samalla kiinteistöjen arvoa ja säästää ylläpitokuluissa.

WWF Suomen, Suomen ympäristökeskus SYKEn ja Suomen ympäristöopisto SYKLIn kolmivuotisessa hankkeessa ilmastoa lämmittäviä kasvihuonekaasupäästöjä vähennetään yhteistyössä rakennusten omistajien, cleantech-yritysten sekä kaupunkien ja kuntien kanssa. Hankkeen keskiössä on rakennusten energiatehokkuus.

“Rakennusten energiatehokkuuden parantaminen on välttämätöntä ilmastotavoitteiden saavuttamisen kannalta”, sanoo projektikoordinaattori Kata Kreft-Burman.

Lukuisten selvitysten mukaan nykyisissä rakennuksissa on merkittävästi mahdollisuuksia parantaa energiatehokkuutta niin, että se on taloudellisesti kannattavaa. Näitä mahdollisuuksia ei vielä hyödynnetä.

“Tämän solmun aukaisemiseksi saatamme rakennusten parissa työskentelevät tahot yhteen, tarjoamme heille koulutusta sekä asiantuntemusta ja etsimme uusia tapoja saada energiatehokkuusinvestoinnit liikkeelle. Myös suomalaisten kiinteistösijoittajien kanssa tehdään yhteistyötä, joka tähtää sijoitussalkkujen läpivalaisuun ilmastonmuutoksen torjunnan ja siihen sopeutumisen suhteen”, kuvailee Kreft-Burman.

Koko maailmanolemassa olevaan rakennuskantaan pitää tehdä energiasaneeraus tämän vuosisadan puoliväliin mennessä, jotta maapallon lämpötilan nousu voitaisiin rajoittaa 1,5 asteeseen. Näin todetaan kansainvälisen energiajärjestö IEA:n tuoreessa World Energy Outlook 2017 -raportissa.

“Tämä tarkoittaa, että olemassa olevien rakennusten energiankäytön suitsiminen pitää aloittaa heti, sillä niille ei ole luvassa vuoteen 2050 mennessä kuin korkeintaan pari isompaa remonttia, joiden yhteydessä rakenteelliset muutokset voidaan helpoiten tehdä. Huomisen päästöttömän rakennuskannan peruskivi muurataan nyt – ei vuosikymmenten päästä”, sanoo Kreft-Burman.

Rakennusten energiatehokkuus hillitsee ilmastonmuutosta

Rakennuksilla on merkittävä rooli EU:n pyrkimyksissä hillitä kasvihuonekaasupäästöjä. Suomen ilmastopaneelin (2014) mukaan suomalaisten rakennusten energiankulutusta voidaan vähentää 21–33 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, jos nykyisten rakennusten energiatehokkuutta parannetaan ja uudisrakennuksiin toteutetaan vähähiilisiä ratkaisuja.

Hankkeen toimenpiteet edistävät EU:n vuosille 2020 ja 2030 asettamien ilmasto- ja energiatavoitteiden saavuttamista, ja ne huomioivat Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet pitää maapallon lämpötilan nousu 1,5–2 asteessa.

“Nykyisten rakennusten energiakorjaukset ovat tärkeitä, sillä arvioiden mukaan 70 prosenttia tämänhetkisestä rakennuskannasta on olemassa vielä vuonna 2050. Rakennusten pitkä elinkaari tarkoittaa sitä, että Pariisin ilmastosopimuksen mukainen rakentaminen on tärkeää juuri nyt.”

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.12.2021

Paljonko jouluna kuluu sähköä?

Joulun aika ei näy sähkön kulutushuippuina, niin kuin ennen vanhaan, koska tavat ovat muuttuneet. Kaikille samanlaista joulunviettotapaa ei enää ole. Monelle todellinen joulu alkaa edelleen siitä, kun saa valvoa aaton vastaisen yön kinkun paistumista uunissa.

15.2.2022

HSY: Asukkaiden tuottaman sekajätteen määrä on vähentynyt ja lajittelu lisääntynyt

HSY:n tutkii jätteiden lajittelua kolmen vuoden välein, viimeksi viime syksynä. Keskeisin havainto tutkimuksessa oli, että sekajätteen määrä on laskenut ja lajittelu lisääntynyt. Asukkaat ovat oppineet myös muovipakkausten kierrättämisen.

8.12.2021

Asumistottumuksia muuttamalla sähkölaskuissa voi säästää − Lattialämmitys voi jopa kaksinkertaistaa kulut

Sähkö on nyt niin kallista, että viimeksi yhtä korkeita hintoja nähtiin yli 10 vuotta sitten. Tiistaiaamuna hinta nousi jo 1,24 euroon kilowattitunnilta. Asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta muistuttaa Talouselämä- lehdessä, että sähkön säästämiseksi on paljon tehtävissä, jos malttaa perehtyä sähkösopimuksiin ja viilata arjen rutiineja.

1.4.2022

Asuminen vaikuttaa suomalaisten hiilijalanjälkeen enemmän kuin ruoka

EU:n tavoitteena on vähentää päästöjä vuoteen 2030 mennessä 55 prosenttia. Suomen tavoite on olla hiilineutraali jo vuonna 2035, mutta EU:n vasta vuonna 2050. Merkittävä päästöjen vähentäminen tapahtuu asumisessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti