Kerrostalohuoneiston väliovi voi olla palotilanteessa turvallisuusriski

Ylipaine voi estää kaksoisoven avaamisen ilmatiiviissä kerrostaloasunnossa, kirjoittaa Karjalainen.

Kevyt sisäovi eristää ääniä rapusta huoneistoon, mutta palotilanteessa ovi voi olla turvallisuusriski. Vuosi sitten voimaan astuneen asetusmuutoksen mukaan uusissa kerrostaloissa asunnon ovi ei saa enää avautua sisäänpäin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että huoneiston ulko-oven pitää olla yksinkertainen ja ääntä tarpeeksi äänieristävä.

Sisäovi on turvallisuusriski ilmatiiviiksi rakennetuissa tai tiiviiksi remontoiduissa kerrostaloissa. Asunnossa tapahtuvan tulipalon aikana huoneistoon voi muodostua korkea ylipaine, mitä ei vanhemmissa, harvemmin rakennetuissa kerrostaloissa tapahdu.

Nopeasti kehittyvän tulipalon alkuvaiheessa paine asunnossa voi nousta niin korkeaksi, että ovea ei saa enää auki. Paine pysyy korkealla kahdesta kolmeen minuuttiin, kertoo Aalto-yliopiston paloturvallisuustekniikan professori Simo Hostikka Karjalaisen haastattelussa. Palokaasut ovat tällöin jo ihmisen korkeudella hyvin vaarallisia hengittää. Tässä tapauksessa mahdollinen selviytymiskeino on mennä matalaksi ja odottaa paineen laskua, jonka jälkeen oven saa auki.

Alkuperäinen juttu on julkaistu Karjalainen-lehdessä 10.1.2019.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.11.2017

Tukholman suurpalo voisi tapahtua myös Suomessa

Suomalaisissa kiinteistöissä toteutettavat peruskorjaukset, kuten linja- ja julkisivusaneeraukset kohottavat asuinrakennuksien paloturvallisuusriskejä, kertoo Safetum Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Jurvelin.  Tukholman ydinkeskustassa syttynyt suurpalo 7. Marraskuuta on puhututtanut pohjoismaissa toimivassa paloturvallisuusalan yrityksessä. – Kyllä Tukholman suurpalo on ollut asiantuntijoidemme kesken aktiivisessa käsittelyssä.

27.6.2016

Kaihdinten narut vaaraksi lapsille

Kaihdinten narut ja lapset ovat vaarallinen yhdistelmä. Harmittomilta näyttävät narut voivat aiheuttaa lapsille kuristumisvaaran. Suurin riski aiheutuu pitkistä naruista, joista saa silmukan ja lenkeistä, jotka voi kietoa kaulan ympäri.

31.8.2018

Taloyhtiön turvallisuusriskit haltuun itsearvioinnilla

Onko taloyhtiönne turvallisuusriskit tunnistettu ja niiden toteutuminen ehkäisty? Onko mahdollisiin onnettomuuksiin ja tapaturmiin varauduttu riittävällä tavalla? Osataanko asukkaat suojata vaaratilanteiden vaikutuksilta?

24.10.2016

Asunto-osakkeiden välityspalkkiot laskivat Suomessa

Kiinteistönvälityksen välityspalkkiokeskiarvot ovat laskeneet vuoden takaisesta useilla suurilla paikkakunnilla. Merkittävimmät muutokset koettiin kalliiden neliöhintojen Helsingissä ja Espoossa, joissa asunto-osakkeiden välityspalkkioprosenteissa laskua muodostui molemmissa tarkastelujaksolla noin 2%. Asunto-osakkeiden arvonlisäverollisten välityspalkkioiden koko maan keskiarvo laski vuoden tarkastelujaksolla 0,2%.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti