Keittiöhanoista ja suihkuseinistä ei löytynyt puutteita

Osana tänä vuonna toteutettavaa rakennustuotteiden laajaa testausohjelmaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on testauttanut keittiöhanoja ja lasisia suihkuseiniä. Testatuissa hanoissa ei havaittu puutteita, ja kaikki testatut suihkuseinät sekä yksi saunan ovi olivat testausstandardin mukaisia.

Testeihin valitut tuotteet hankittiin kulutustavarakaupoista, ammattilaistukuista, valmistajalta sekä Suomessa toimivista verkkokaupoista. Testeillä selvitettiin, täyttävätkö tuotteet kansalliset vaatimukset. Keittiöhanoista tutkittiin tiiviyttä ja paineenkestoa sekä lasisista suihkuseinistä niiden iskunkestävyyttä ja pirstoutuvuutta. Lisäksi hanoista testattiin, liukeneeko niistä terveydelle haitallista lyijyä tai kadmiumia yli sallitun määrän.

Suomen rakentamismääräysten mukaan vesilaitteisto on tehtävä sellaiseksi, että veden kanssa kosketuksiin joutuvista materiaaleista ei aiheudu terveysvaaraa. Vesilaitteistojen tulee myös olla kestäviä ja toimintavarmoja koko suunnitellun käyttöiän ajan.

Suihkuseinien rikkoutumista testattiin

Tuotteet valittiin testaukseen Tukesin saamien palautteiden perusteella. Testaukseen valikoitui kolmen eri valmistajan suihkuseiniä ja yhden valmistajan saunan ovi. Kutakin tuotetta testattiin kolme kappaletta. Tuotteille tehtiin testit iskunkestävyydestä ja pirstoutuvuudesta.

Testien perusteella kaikki tuotteet täyttivät standardien vaatimukset liittyen iskunkestävyyteen ja lasin rikkoutumiseen. Lasit rikkoutuivat karkaistulle turvalasille tyypillisellä tavalla pieniksi, ei leikkaaviksi palasiksi.

Yhden valmistajan suihkuseinien kiinnikkeiden kestävyydessä oli ongelmia, jotka selvitetään tuotteen valmistajan kanssa.

Keittiöhanoilla paljon teknisiä vaatimuksia

Testaukseen otettiin 12 keittiöhanaa eri valmistajilta. Hanat valittiin testeihin, koska niitä myydään laajalti myös suoraan kuluttajille.  Toimiviakin hanoja saatetaan vaihtaa esimerkiksi sisustuksellisista syistä, ja kuluttajat voivat asentaa niitä myös itse.

Hanoista saattaa liueta raskasmetalleja, ja puutteet tiiviydessä tai paineenkestossa voivat aiheuttaa vuotovahinkoja. Siksi niille on annettu turvallisuuteen ja terveyteen liittyviä teknisiä vaatimuksia. Hanoista aiheutuva mahdollinen terveyshaitta oli myös perusteena valittaessa keittiöhanat testausohjelmaan.

Yhdenkään keittiöhanan testatuissa ominaisuuksissa ei havaittu puutteita. Testiryhmän keittiöhanat oli valmistettu Suomessa, Euroopassa ja Euroopan ulkopuolella. Hanojen hinnat vaihtelivat 15 – 340 euron välillä.

Vapaaehtoinen tyyppihyväksyntä kertoo laadusta

Suurimmalle osalle käyttövesijärjestelmään liitettävistä rakennustuotteista on mahdollista hankkia tyyppihyväksyntä. Rakennustuotteen tyyppihyväksyntä tarkoittaa, että tuotteen tulee täyttää kansalliset lainsäädännössä annetut vaatimukset ja että tuote on testattu ja tyyppihyväksyntälaitos on tehnyt laadunvarmistuksen. Tyyppihyväksynnän hankkiminen on kuitenkin valmistajalle vapaaehtoista ja markkinoilla voi olla tyyppihyväksymättömiä tuotteita, jotka täyttävät kansalliset vaatimukset. Jos käyttövesijärjestelmään liitettävää rakennustuotetta ei ole tyyppihyväksytty, on syytä ainakin tarkistaa tuotetta koskevat sertifikaatit tai muut vastaavat dokumentit.

Rakennushankkeeseen ryhtyvällä on velvollisuus huolehtia siitä, että käytettävät rakennustuotteet ovat vaatimusten mukaisia. Markkinoilla voi myös olla vesijärjestelmiin liittyviä tuotteita, jotka eivät ole sopivia Suomen olosuhteisiin. Vuotovahinkojen ja terveysriskien minimoimiseksi tulee vesijärjestelmän laitteistoja valittaessa varmistaa, että tuote soveltuu ominaisuuksiltaan Suomen oloihin ja kyseiseen kohteeseen.

Valmistajan on CE-merkittävä suihkuseinät ja saunan ovissa käytettävät rakennuslasit. CE-merkinnällä valmistaja vakuuttaa, että rakennustuotteen ominaisuudet ovat eurooppalaisen harmonisoidun tuotestandardin tai eurooppalaisen teknisen hyväksynnän mukaiset. Kun remontoit itse tai käytät urakoitsijaa niin varmista, että saat tuotteen jossa ei ole puutteellisia tietoja, ja sen säilytyksestä ja kuljetuksesta on huolehdittu asianmukaisesti.  Ilmoita puutteellisin tiedoin myytävistä tuotteista Tukesille.

Kun ostat lasisuihkuseinää

  • Varmista, että tuotteessa on CE-merkintä.
  • Tarkista tai pyydä myyjää tarkistamaan, että tuotteen asiakirjoista löytyy tieto iskunkestävyydestä/pirstoutumisesta.
  • Pyydä suomen- tai ruotsinkieliset asennus- ja käyttöohjeet.
  • Käsittele, kuljeta ja asenna tuote valmistajan ohjeiden mukaisesti ja ota huomioon myös Suomen Tasolasiyhdistyksen ohjeet ja takuuehdot.
  • Tuotetta koskevia tietoja on sen mukana olevassa suoritustasoilmoituksessa.
  • Älä osta puutteellisin tiedoin varustettua lasisuihkuseinää, vaan ilmoita niistä Tukesille!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vääräntyyppiset ruuvit

17.11.2022

Tukes varoittaa vääräntyyppisistä ruuveista

Vääräntyyppisen ruuvin käyttö voi aiheuttaa puurakenteisten telineiden ja rakennelmien sortumisia, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Ulkotiloissa sijaitseviin puurakenteisiin myydään usein sisätiloihin tarkoitettuja ruuveja, jolloin liitokset pettävät helposti. Rautakaupassa kannattaa olla tarkkana ruuveja ostaessa.

turvallinen katto

8.2.2023

Onko taloyhtiön katto turvallinen?

Taloyhtiöiden katoilla tehdään monenlaisia töitä, muun muassa nuohousta ja lumenpudotusta. Taloyhtiön hallituksen tehtävänä on varmistaa katon työskentelyturvallisuus. Selvitimme, mitä katon turvallisuudesta pitää tietää.

24.5.2023

Kattoyritykselle yhteisösakkoja puutteista työturvallisuudessa

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut kattoalan yritykselle 25 000 euron yhteisösakot työturvallisuuspuutteista. Yrityksellä on takanaan lukuisia aiempia yhteisösakkoja. Erityisesti puutteita oli putoamissuojauksessa ja asbestityön turvallisuudessa.

taloyhtiötsemppari

16.12.2022

Vapaaehtoinen talotsemppari liikuttaa iäkkäitä

Vapaaehtoiset talotsempparit järjestävät toimintaa As Oy Koivistonmäen ikäihmisille Riihimäellä. Aivojumpparyhmä kokoontuu viikoittain huoltamaan osallistujien muistia liikunnan ja visailun parissa. Muistiklubiin ovat tervetulleita kaikki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti